Na czym polega dieta wolumetryczna?
Zazwyczaj dieta związana jest z restrykcyjnym trzymaniem się reguł żywieniowych, aby przynosiła ona spodziewane rezultaty. Inaczej jest z dietą wolumetryczną! W tym sposobie odżywiania możesz pozwolić sobie na jedzenie takich porcji, które Ci odpowiadają. Gdzie zatem tkwi jej skuteczność? Sprawdź!
ZASADY DIETY
Będąc na diecie wolumetrycznej (objętościowej), skupiamy się głównie na poziomie spożywanych kalorii przy jednoczesnym zachowaniu wielkości spożywanych posiłków. Twórczyni diety – Barbara Rolls – wyszła z założenia, że możemy zmniejszyć kaloryczność danych posiłków, nie ingerując zbytnio w ich skład i wielkość posiłku. Jak to zrobić? Zmienić jakość spożywanych produktów, kładąc nacisk na te o niskiej wartości energetycznej, a nie je ograniczać. Jeśli zaczniesz wybierać produkty o dużej objętości, ale niewielkiej kaloryczności, możesz obniżyć ilość dostarczanej energii do organizmu. Dzięki temu nie będziesz odczuwał głodu, ponieważ spożywane porcje zawsze będą takie same.
4 GRUPY ŻYWNOŚCI
Żywności w diecie objętościowej została podzielona na 4 grupy, biorąc pod uwagę ich gęstość energetyczną:
- produkty o bardzo niskiej gęstości energetycznej (0-60 kcal/100 g) – obejmuje warzywa i owoce o niskiej zawartości skrobi jak np. arbuz, pomidory, brokuły, ogórki, beztłuszczowe mleko, zupy na podstawie rosołu,
- produkty o niskiej gęstości energetycznej (61-150 kcal/100 g) – należą do niej pełnoziarniste zboża, owoce i warzywa jak np. banany, winogrona, ziemniaki czy bataty, płatki śniadaniowe, chude mięso np. drób, rośliny strączkowe i dania, mające niewielką zawartość tłuszczu – gulasz lub spaghetti.
- żywność o średniej gęstości energetycznej (151-400 kcal/100 g) – obejmuje mięso (wieprzowinę lub wołowinę), żółty ser, chleb, gotowe sosy sałatkowe, a nawet lody lub frytki. Należy kontrolować spożywaną ich ilość.
- żywność o wysokiej gęstości energetycznej (401-900 kcal/100 g) – należą do niej chipsy, krakersy, słodycze, czekolada, orzechy, masło i olej. Zalecamy znacznie ograniczyć spożycie 4 grupy produktów lub całkowicie ją wyeliminować.
ZALETY DIETY
- możliwość jedzenia bez ograniczeń pod warunkiem, że wybierania konkretnych produktów,
- ogólnodostępność spożywanych produktów,
- nie wymaga specjalnej wiedzy ani ogromnych umiejętności kulinarnych,
- jest lekkostrawna,
- nie obciąża naszego organizmu,
- pozwala utrzymać określony poziom cukru, zapewniając nam energię