Jak właściwie spożywać niektóre warzywa i owoce? To ma znaczenie!

Mimo, że jesteśmy coraz bardziej świadomi swoich wyborów żywieniowych i staramy się podejmować coraz lepsze decyzje, wciąż zdarza nam się popełniać błędy, które dyskredytują nawet najlepsze intencje. Nawet najzdrowsze produkty, przygotowywane w niewłaściwy sposób, mogą stracić swoje drogocenne wartości odżywcze, a nawet stać się bardziej kaloryczne. Zobacz o jaką żywność chodzi!

potatoes-french-mourning-funny-162971

 

  1. Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki są cenne z wielu względów, ale najczęściej chwali się je za wysoką zawartość witaminy A, działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jeśli chcesz jednak czerpać korzyści zdrowotne z jedzenia słodkich ziemniaków, nie możesz spożywać ich w formie smażonej. Jeśli więc myślałeś, że frytki ze słodkich ziemniaków są dobrą alternatywą dla tych tradycyjnych – byłeś w błędzie.  Olej, w którym są smażone to prawdziwa bomba kaloryczna, obciążająca Twoją wątrobę i jelita. Najlepiej jeść słodkie ziemniaki w wersji gotowanej (o ile nie dodasz do nich masła ani tłuszczów pochodzenia zwierzęcego) oraz na parze.

 

  1. Fasola

pexels-photo-168287

To warzywo jest polecane przede wszystkim osobom , które chcą zgubić kilka dodatkowych kilogramów bez zagładzania się, ponieważ zawiera niewiele ilości tłuszczu, a jest bardzo sycąca. Fasola jest świetnym źródłem cennego białka i błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego.  Wszystko to jednak jest dla nas dostępne, jeśli jemy ją w postaci nieprzetworzonej. Fasola przechowywana w puszkach zawiera dużą ilość BPA, czyli związku chemicznego, który poważnie szkodzi naszego zdrowiu, przyczyniając się do powstania choroby serca, a nawet nowotworów. Także fasolę najlepiej przygotowywać samemu.

 

  1. Brokuł

Najczęstszym błędem w przygotowywaniu brokułu do spożycia, jest zbyt długie wystawianie go na wysokie temperatury. Inaczej mówiąc, brokułowi szkodzi zbyt długie gotowanie lub przyrządzanie na parze. Podczas zbyt długiej ekspozycji na wysoką temperaturę, traci on swoje cenne mikroelementy oraz ilość witamin. Jeśli zależy Ci na wszystkich jego właściwościach , najlepiej spożywać go na surowo lub gotować tylko do momentu, aż jego łodyga lekko zmięknie, a kolor delikatnie pojaśnieje.

 

  1. Jabłka

pexels-photo-262876

Jeśli jabłka, to tylko w skórce. Wiele osób ma nawyk obierania jabłek ze skórki, jednak pozbawia się wtedy sporych ilości witaminy A i C, a także wapnia, potasu, kwasu foliowego i żelaza. To właśnie skórka zawiera tych mikroelementów najwięcej. Jabłka są idealnym źródłem błonnika, a dzięki dużej zawartości soku zaspokaja zarówno głód, jak i pragnienie.  Pamiętajmy również o stopniu dojrzałości – im jabłko bardziej dojrzałe, tym dostarcza nam większych ilości przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki.

 

  1. Czosnek

pexels-photo-242178

Czosnek od setek lat wykorzystywany jest jako jeden z najbardziej popularnych leków naturalnych, ponieważ zawiera on ogromną ilość leczniczych substancji – flawanoidy, aminokwasy, witaminy, sole mineralne, mikroelementy.  Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i zapachowi jest też świetnym dodatkiem do potraw jako cenna przyprawa. Jak można zniszczyć jego właściwości? Otóż krojenie czosnku znacznie redukuje stężenie dobroczynnych związków. Nie bez powodu zaleca się miażdżyć czosnek i odstawić go na kilka minut przed użyciem.

 

 

Źródło:

https://portal.abczdrowie.pl/