Co zapakować do piknikowego koszyka?

Piknik to jedna z bardziej lubianych przez nas form spędzania wolnego czasu. Mało co jest tak relaksujące, jak kocyk rozłożony gdzieś na łonie natury, dobra książka i słońce. Dlatego bardzo wiele osób, kiedy tylko zdarzy się wolny dzień, pakują samochód i wyruszają za miasto, żeby pozwolić sobie na odrobinę wytchnienia od codziennych obowiązków. Żeby nic nie zaburzyło naszego błogiego spokoju najlepiej dobrze się do takiego pikniku przygotować. Zabrać odpowiednie akcesoria, i, co najważniejsze, przyrządzić jedzenie, które nas nasyci i nie będzie zbyt kłopotliwe w trakcie wyjazdu. Co zatem przygotować najlepiej?

Kanapki

To absolutna podstawa każdego wyjazdu. Już w czasach dziecięcych, kiedy wyruszaliśmy na szkolną wycieczkę mama pakowała nam do plecaka pełno kanapek, żebyśmy nie byli głodni. Zwykle kojarzą nam się z chlebem, warzywem i jakąś wędliną. Jednak kanapki nie muszą być nudne, oto nasza propozycja:

kilka bułek (najlepiej grahamek)

filet z kurczaka

wędzona papryka

ogórki konserwowe

mielony imbir

świeży lub suszony tymianek

sól, pieprz

łyżka oliwy

majonez

musztarda

Musztardę i majonez mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Umyte filety z kurczaka marynujemy w ziołach przez ok. 30 minut, następnie skrapiamy je oliwą i na pół godziny wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika owinięte szczelnie w folię aluminiową. Po wyciągnięciu kroimy na cieńsze plasterki, przekrawamy bułki i wkładamy po kolei wszystkie składniki. To bardzo smaczna i zdrowa przekąska!

Sałatka

Jest bardzo prosta w przygotowaniu. W dodatku odpowiednio przyrządzona potrafi być sycąca i zastąpić nam naprawdę duży obiad. Możemy dowolnie składać je z różnych składników. Są też niezwykle proste w transporcie, wystarczy zapakować je do zamykanego pojemnika. Oto nasza piknikowa propozycja na pyszną sałatkę:

150g szynki konserwowej

4 jajka na twardo

pół pęczka szczypiorku

mała główka zielonej sałaty

pół pęczka koperku

pół szklanki sosu chrzanowego

pół szklanki jogurtu naturalnego

sól, pieprz

Szynkę i jajka należy pokroić w niewielką kostkę. Sałatę umyć i porwać na małe części. Wszystko przełożyć do miski i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Sos chrzanowy dokładnie wymieszać z jogurtem i koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę i sos najlepiej zabrać w dwóch osobnych pojemnikach i dopiero chwilę przed spożyciem połączyć w jedno.

Owoce

Basket of ripe fruits.

Owoce są pyszne, zdrowe i z powodzeniem mogą nam zastąpić desery. Ich ogromną zaletą jest to, że nie wymagają bardzo czasochłonnej obróbki, większość z nich jest od razu gotowa do spożycia. Bardzo dużo owoców zawiera ogromne ilości wody, która szybko i skutecznie gasi pragnienie. Najlepsze owoce piknikowe to:

jabłka

truskawki

gruszki

arbuz

winogrona

Żeby nieco ułatwić sobie zadanie zakupione owoce możemy wcześniej dokładnie umyć, obrać i pokroić na kawałeczki.

Ciasta, ciasteczka

Po sycącym obiedzie zwykle nachodzi nas ochota na słodycze. Jeśli owoce nam nie wystarczą nie pakujmy do koszyka czekolady i batonów. W pełnym słońcu czekolada rozpuści się i może przysporzyć nam wiele kłopotów, a przecież mamy się relaksować. Dużo przyjemniejszą przekąską będą ciasteczka przyrządzone samodzielnie, albo bardzo ostatnio popularne muffiny, np. takie:

Muffiny z wiśniami

Składniki

Suche:

-300 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 3/4 szklanki cukru pudru

Mokre:

 250 ml maślanki

 1 jajko

 0.5 łyżeczki aromatu migdałowego do ciast

 80 ml oleju

Nadzienie:

 konfitura, dżem

Wymieszać ze sobą mokre składniki w jednym naczyniu, a suche w drugim, a następnie połączyć wlewając mokre do suchych. Nakładać do muffinkowych form jedną łyżeczkę ciasta, 1 łyżeczkę dżemu wiśniowego i przykryć kolejną warstwą ciasta. Na wierzchu można posypać płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.

Tak przygotowane menu piknikowe sprawi, że żaden głód nie będzie nam straszny podczas naszego wypoczynku. Każda z proponowanych potraw jest łatwa w przygotowaniu i transporcie. Wszystko możemy zapakować w zamykane pojemniki, a następnie umieścić w koszyku piknikowym.

Nie zapominajmy także o niezbędnych akcesoriach takich jak kocu, naczyniach (świetnie sprawdzą się te jednorazowe), olejku do opalania oraz dużej ilości wody. Tak przygotowani możemy z czystym sumieniem udać się na upragniony odpoczynek!

Źródła: kobietawielepiej.pl, smakchwili.blox.pl, natemat.pl