Pomysły na pyszne i niskokaloryczne desery!

Szukasz pomysłu na zdrowy deser, który nie zajmie Ci pół dnia w kuchni? Nie chcesz mieć wyrzutów sumienia po jego zjedzeniu? Przekonaj się, że zdrowe smakołyki mogą być również pyszne! Poznaj przepisy na szybkie fit przekąski dla miłośników słodyczy!

  1. CZEKOLADOWY MUS Z AWOKADO I BANANAMI

Nie możesz obejść się bez czekolady w ciągu dnia? Przepis na czekoladowy mus z awokado, który w smaku przypomina pyszny budyń czekoladowy to must have dla wszystkich łasuchów! 

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 3 łyżki mleka – może być kokosowe,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • owoce do dekoracji np. borówki, maliny lub truskawki 

Sposób wykonania: 

  1. Obierz awokado, które następnie pokroisz  na mniejsze kawałeczki
  2. Wrzuć je do blendera kielichowego,
  3. Dorzuć pokrojone banany, kakao, sok z cytryny i mleko,
  4. Zmieszaj wszystkie składniki na gładką konsystencję,
  5. Udekoruj owocami
  1. PUDDING CHIA Z MUSEM MALINOWYM

Zaletą puddingu chia jest nie tylko wyjątkowy smak, ale również sposób wykonania! Deser możesz przygotować już wieczorem, by rano cieszyć się jego smakiem! 

Składniki (2 porcje):

PUDDING:

  • 11/2 szklanki mleka, 
  • 2 łyżki kakao (płaskie),
  • ⅓ szklanki nasion chia,
  • 1-2 łyżki miodu,
  • szczypta cynamonu

MUS: 

  • 150 g malin,
  • 2 banany,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ksylitol do smaku

Sposób wykonania:

  • Mieszamy wszystkie składniki na pudding i przelewamy do pucharków,
  • Wstawiamy do lodówki na całą noc,
  • Miksujemy maliny, banany, sok z cytryny na gładki mus,
  • Dodajemy ksylitol do smaku. 
  1. JAGODZIANKI 


Zdrowe, szybkie i pyszne jagodzianki w wersji fit będą idealne do pracy lub szkoły. Same bułeczki możesz zrobić z dowolnym musem owocowym – malinami, truskawkami lub borówkami.

Składniki:

  • 250 g twarogu. 
  • 2 jajka, 
  • 150 g mąki ryżowej, 
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego, 
  • 3 łyżki słodziku np. erytrolu, stewi, a nawet miodu
  • 150 g jagód

Sposób wykonania:

  • Wymieszaj twaróg, jajka, mąkę i budyń,
  • Dodaj 1 łyżkę słodzika,
  • Uformuj kulki, które wyłożysz na papier do pieczenia,
  • Zrób łyżką delikatne wgłębienie na jagody,
  • Wymieszaj jagody ze słodzikiem,
  • Wypełnij bułeczki musem jagodowym,
  • Piecz jagodzianki w piekarniku (180 stopni) przez 30 minut.