Ciasto czekoladowe w kilku wersjach

Nie daj się zimowej chandrze i popraw sobie humor solidną porcją czekolady! Dzisiaj wybraliśmy dla Was kilka przepisów na pyszne czekoladowe ciasta, które już od pierwszego kęsa sprawią, że dzień stanie się lepszy

Organic Dark Chocolate Candy Bar

 

  1. Ciasto podwójnie czekoladowe

doble_chocolate-1024x683

Składniki:

gorzka czekolada 60% 200 g

mleczna czekolada 100 g

Kostka do pieczenia  200 g

Jajka 4 szt.

Cukier 200 g

Mąka 150 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

posiekane orzechy włoskie 200 g

Polewa:

Mleko 75 ml

śmietanka 30% 50 ml

gorzka czekolada 60% 90 g

mleczna czekolada 30 g

 

Sposób przygotowania:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
  2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C i piecz przez 30 minut.
  4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
  5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.

  1. Ciasto kawowo-czekoladowe

6a3abec0053af7640398f895c21f11e2

Składniki:

Mąka 300 g

Cukier 150 g

Kostka do pieczenia 150 g

ciemne kakao 3 łyżki

proszek do pieczenia 15 g

orzechy włoskie lub migdały 150 g

zaparzona mocna kawa 150 ml

jajka 4 szt.

 

Sposób przygotowania:

  1. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodać roztopioną Kasię.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao połączyć ze sobą.
  4. Masę margarynową połączyć z sypkimi produktami, wlać kawę. Na koniec dodać orzechy.
  5. Przelać do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą formy keksówki. Piec ok. 45 min.

 

  1. Bezglutenowa tarta czekoladowa

 

Składniki:

czekolada mleczna lub gorzka 300 g

Kostka do pieczenia 200 g

mąka kukurydziana 3 łyżki

kakao (bezglutenowe) 15 g

proszek do pieczenia (bezglutenowy) 1 łyżeczka

średnie jajka 4 szt.

cukier puder 100 g

ekstrakt waniliowy 0,25 łyżeczek

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Rozpuść Kasię i 200 g czekolady w rondelku na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie dokładnie posiekaj resztę czekolady.
  2. Nagrzej piekarnik do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4). Posmaruj tłuszczem formę do pieczenia o długości 20 cm lub tortownicę o takiej średnicy.
  3. Wymieszaj mąkę kukurydzianą, kakao (bezglutenowe) i proszek do pieczenia (bezglutenowy).
  4. Mikserem ubij jajka z cukrem pudrem i wanilią na lekką i gładką masę. Powoli wlewaj masę do Kasi rozpuszczonej z czekoladą. Ostrożnie dodaj posiekaną czekoladę i mieszankę z kakao, mąki kukurydzianej i proszku do pieczenia.
  5. Ciasto wylej do natłuszczonej formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
  6. Poczekaj, aż tarta wystygnie, oprósz cukrem pudrem i ciesz się smakiem tarty czekoladowej.

 

 

 

  1. Ciasto eden

HAA55a447_Cokoladovy_raj

 

Składniki:

Woda 1 szklanka

cukier puder 1,5 szklanka

Kostka do pieczenia  375 g

Jajka 6 szt.

mąka pszenna 2 szklanki

proszek do pieczenia 15 g

kakao 7 łyżek

wiśnie w syropie 1 szklanka

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Pół szklanki wody, kakao, cukier i Kasię zagotować.
  2. Następnie wystudzić i dodać pół szklanki wody, mąkę, żółtka i proszek do pieczenia ciągle mieszając.
  3. Z białek ubić pianę.
  4. Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek i dodać wiśnie z syropu lub kandyzowane.
  5. Piec około 60 minut.

 

  1. Czekoladowy placek z kabaczkiem

 

Składniki:

ciasto

Kostka do pieczenia  200 g

Cukier 200 g

cukier waniliowy 2 łyżeczki

soda oczyszczona 1 łyżeczka

sól 1 szczypta

jajka 2 szt.

mąka pszenna 300 g

ciemne kakao 1 łyżka

jogurt naturalny 200 g

czekolada mleczna 100 g

kabaczek lub cukinia 600 g

Polewa:

gorzka czekolada 100 g

śmietanka 30% 100 ml

 

Sposób przygotowania:

  1. Kabaczka obierz, usuń pestki ze środka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij na sicie. Odmierz 300 g.
  2. Kasię utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj kolejno sodę, proszek do pieczenia, sól, a następnie po jednym jajku.
  3. Mąkę wymieszaj z kakao i dodawaj partiami do utartej Kasi na przemian z jogurtem, nie przerywając miksowania.
  4. Gdy składniki połączą się dodaj odciśniętego na sicie kabaczka oraz startą na tarce czekoladę. Całość wymieszaj.
  5. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i piecz 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Wystudź w uchylonym piekarniku.
  6. Śmietankę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Otrzymana masa powinna być gładka i lśniąca. Przestudzone ciasto polej przygotowaną polewą i odstaw do zastygnięcia.

 

 

 

 

  1. Ciasto Sowa

7463b0f4305335b9f298aebeccdd2882

Składniki:

Podstawowe ciasto czekoladowe:

mleko półtłuste 150 ml

Kostka do pieczenia  110 g

drobny cukier 220 g

mąka 175 g

jajka duże 2 szt.

soda oczyszczona 1 łyżeczka

sok z cytryny 4 łyżeczki

kakao 50 g

Krem:

cukier puder przesiany 220 g

Kostka do pieczenia 125 g

Kakao 100 g

Mleko 2 łyżki

Dekoracja:

wiórki czekoladowe z gorzkiej czekolady 50 g

biała plastyczna masa cukiernicza

pomarańczowa plastyczna masa cukiernicza

draże czekoladowe

 

 

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mleko i sok z cytryny. Odstaw na bok.
  2. Ucieraj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę (przez ok. 1,5 minuty mikserem). Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas dokładnie ucierając masę. Przesiej do masy resztę mąki z sodą oczyszczoną i kakao i starannie wymieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj mleko i wymieszaj całość na gładką masę.
  3. Wylej ciasto do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy o boku 20 cm. Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4) przez 70 minut.
  4. Przygotuj krem ucierając Kasię z cukrem pudrem i 50 g kakao. Dodaj niewielką ilość mleka, aby uzyskać konsystencję umożliwiającą rozsmarowanie.
  5. Wyrównaj wierzch ciasta. Rozsmaruj na nim krem, aby stworzyć oczy i dziób sowy. Do kremu dodaj pozostałe 50 g kakao dla uzyskania ciemniejszego koloru. Dodaj niewielką ilość mleka, jeśli to konieczne. Przygotowanym kremem posmaruj boki ciasta i nieposmarowane części wierzchu.
  6. Posyp ciasto wiórkami z czekolady, aby stworzyć uszy i skrzydła sowy. Z białej masy cukierniczej wytnij dwa kółka i połóż w miejscu oczu sowy. Z pomarańczowej masy cukierniczej wytnij dziób. Dwie czekoladowe draże posłużą jako źrenice.

 

 

  1. Brownie krówkowo-czekoladowe

54bbf5bee39652dc90c9940a9cb1ced9

Składniki:

masa krówkowo – kajmakowa 400 g

Kostka do pieczenia 1 opak.

gorzka czekolada 3 szt.

Kakao 4 łyżeczki

cukier puder 1 szklanka

jajko 6 szt.

Mąka 200 g

bułka tarta do wysypania formy

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Czekoladę i Kasię rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Przełóż do miski, dodaj kakao i cukier puder. Wszystko razem wymieszaj mikserem.
  3. Do masy dodawaj partiami jajka i mąkę, ciągle mieszając .
  4. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i posyp bułką tartą.
  5. 3/4 ciasta przełóż do tortownicy. Na ciasto wyłóż masę kajmakową.
  6. Całość przykryj resztą pozostałego ciasta. Piecz około 35 minut w 180 st.C. Wystudzone ciasto odłóż na godzinę do lodówki, by masa krówkowa zgęstniała.

 

Źródło przepisów i zdjęć:

https://www.przepisy.pl