Skutki jedzenia słodyczy, o których nie miałaś pojęcia
Co wiemy o słodyczach? Że tuczą, są niezdrowe, mają dużo cukru i tłuszczu. Że uzależniają i fundują nam pokaźny spadek energetyczny… No tak, ale to wszystko fakty, które powszechnie znamy. Są jeszcze inne skutki, o których warto wiedzieć, zanim sięgniesz po kolejną tego dnia, całą tabliczkę czekolady.
Nie martw się, nikt nie zamierza zabierać Ci przyjemności poprawiania sobie humoru małym co nieco. Nie jesteśmy zwolennikami kategorycznego zabraniania jedzenia słodkości, ani tym bardziej nie chcemy Cię żaden w sposób zastraszać. Sami dobrze wiemy, że pyszne ciasto to przyjemność i pokusa, z którą często bardzo trudno walczyć. Dlatego korzystaj z chwil w dobrym towarzystwie, delektując się każdym kęsem. Taka zachcianka od czasu do czasu nie tylko nie sprawi, że przytyjesz z dnia na dzień kilka kilogramów, ale przede wszystkim pozytywnie wpłynie na Twoje samopoczucie.
Walczyć trzeba z bezrefleksyjnym, masowym pochłanianiem dużej ilości słodyczy kiepskiej jakości. Zastanów się czy czytasz skład kolejnego batonu, puszki napoju gazowanego, paczki cukierków czy wafelków. Jesteśmy w stanie sobie wyobrazić, że większość z Was nie wie, co zjada. Pomijając fakt, że tego typu słodycze po prostu szkodzą naszemu zdrowiu, to jeszcze powodują szereg skutków ubocznych, których nie chcesz u siebie zaobserwować.
Jednym z nim jest skłonność do depresji. Niewiele osób wie, że wysokie spożycie cukru wpływa bezpośrednio na mózg, zmieniając aktywność genów odpowiedzialnych za nastrój. Wysokie stężenie cukru doprowadza do reakcji łańcuchowej, w której jeden gen modyfikuje funkcje kolejnego. Efektem jest wahanie w wydzielaniu neuroprzekaźników, odpowiedzialnych za nastrój. Im więcej takich wahań, tym większa skłonność do stanów depresyjnych.
Częste i gwałtowne wahania stężenia cukru we krwi powodują uszkodzenia skóry właściwej. Glikacja, bo tak nazywa się ten proces, polega na przyłączaniu się cukru do białek skóry, co prowadzi do szybszego starzenia się. Przez cukier spada elastyczność skóry, szybciej pojawiają się zmarszczki, a twarz robi wrażenie zmęczonej.
Podjadasz słodycze w pracy? To może zwiastować gorsze wyniki! Zmiany stężenia glukozy we krwi drastycznie obniżają koncentrację, prowadząc do senności (wysokie stężenie glukozy) lub poddenerwowania i niepokoju (niskie stężenie glukozy). Cukier znacznie pogarsza pamięć, tak więc pomyśl o tym zanim kolejny raz sięgniesz po czekoladkę w firmie.
Na koniec nasza sfera prywatna i intymna. Słodycze wpływają również na życie seksualne! Jeśli Twoja dieta obfituje w dużej mierze w cukier, będziesz bardziej zmęczona po całym dniu pracy. Panowie natomiast mogą się przejmować faktem, że wysokie stężenie glukozy uszkadza naczynia krwionośne i wpływa na pogorszenie ukrwienia oraz obniża poziom testosteronu. Efekt? Mniejsza ochota i przyjemność z seksu. Chyba nie musimy przekonywać, że nie warto ryzykować.
Źródło:
https://polki.pl/