WZMOCNIJ ODPORNOŚĆ PRZED ZIMĄ

Zauważyłaś, że dzieci już wróciły do szkoły? Na ulicach zrobiło się jeszcze bardziej tłoczno. Żółkną liście i wiatr coraz chłodniejszy wieje. Długie dni odeszły w zapomnienie, a na ich miejsce wróciły długie wieczory… Świat nam wyraźnie daje znać, że nadeszła jesień. A wraz z nią spadek formy i obniżenie odporności.

Nasz organizm przyzwyczaił się do upalnych dni i nocy oraz krótkich sukienek. A tu nagle – bez ostrzeżenia – wrzesień przyniósł deszcz, chłód i zabrał słoneczne promienie. Nasz organizm nie zdążył się przygotować. Przeżywa szok. Teraz jest jeszcze bardziej narażony na różnego rodzaju infekcje. Trzeba mu pomóc przetrwać ten okres. Musisz wzmocnić jego odporność.

adam-smigielski-EpDipLzIUt0-unsplashWITAMINA C

 

Na pewno wielokrotnie słyszałaś, że witamina C wzmacnia odporność. Znajdziesz ją w brukselce, chrzanie, jarmużu, papryce czerwonej i zielonej, natce pietruszki, szpinaku, kalafiorze, kalarepie, czarnych porzeczkach, truskawkach, poziomkach, kiwi, cytrynie, grejpfrucie i pomarańczy.

 

 

 

Z DOMOWEJ SPIŻARNI: KISZONKImonika-grabkowska-S3g2H4Acw4g-unsplash

Masz nadmiar ogórków czy kapusty? Zakiś je! To jeden z najlepszych sposobów konserwowania żywności! W wyniku procesu kiszenia cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego, który pozwala na rozwój dobroczynnych bakterii jelitowych oraz zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych. Ponadto kiszonki zawierają o wiele więcej witaminy
C niż produkty surowe.

 

 

 

 

  

 

 MIÓDheather-barnes-CNDiESvWfrk-unsplash

 Skutecznie przed przeziębieniem chroni nas też miód! W okresie jesienno-     zimowym jedz go do woli! Dodawaj do owsianki, herbaty i mleka. Pamiętaj   jedynie, by nie dodawać miodu do gorących napojów czy dań, ponieważ w     wysokiej temperaturze traci swoje prozdrowotne właściwości.

 Mamy nadzieję, że skorzystasz z naszych rad i w tym sezonie wszelkie grypy i   infekcje będą Cię omijać szerokim łukiem!