Siła kawy w innej wersji – zamienniki

Nie wyobrażamy sobie bez niej poranka, stawia nas na nogi po intensywnym dniu, towarzyszy w nocy gdy zabrakło czasu za dnia, partnerka przy pracy, zawsze ratuje nas z opresji, gdy zaczyna nas łapać senność. Mowa oczywiście o kawie, bez której wielu nie wyobraża sobie życia. Niestety duże ilości kawy nie wpływają dobrze na nasze zdrowie  – wypłukuje cenne mikroelementy, podwyższa poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu oraz powoduje zakwaszanie organizmu. Dlatego warto sprawdzić czy istnieją skuteczne i zdrowsze zamienniki tego pobudzającego napoju.

kawa z listkiemIstnieje kilka naturalnych składników pobudzających, które sprawiają, że czujemy się bardziej ożywieni, pełni energii, łatwiej nam się skoncentrować i szybciej myślimy.  Najbardziej znanym składnikiem jest kofeina, dzięki której tak namiętnie pijemy kawę by rozbudzić nasz organizm. Znajdziemy ją także w herbacie, kakao i czekoladzie. Jest także tzw. teobromina, która jednak działa słabiej niż wcześniej wspomniana kofeina. Występuje w ziarnach kakao, herbacie i yerba mate.

Jak widać herbata może być zamiennikiem kawy, zwłaszcza herbata zielona, która jest naturalnym pobudzaczem. Posiada nawet dwa razy więcej kofeiny niż kawa! Jednak trzeba zwrócić uwagę na sposób jej parzenia, aby była skuteczna. Jednak te składniki pomimo iż usprawniają pracę mózgu, nie zapewnią nagłego pobudzenia na którym nam zależy. Dostarczy nam sporo energii, gdy jest parzona przez 2 do 3 minut. Jeśli zwiększymy czas jej przygotowania na 5 do 8 minut, uzyskamy efekt odwrotny, czyli mocno odprężający. Oprócz pobudzających właściwości jest także źródłem witamin z grupy B, C, E i K oraz minerałów, takich jak magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem czy jod. Ze względu na obfitość flawonoidów i antyoksydantów zapobiega otyłości, przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej podczas spoczynku. Działa moczopędnie, dzięki czemu toksyny są szybciej wydalane z organizmu.

Także herbata z mięty pomaga przy znużeniu. Wypita po posiłku sprawi, że szybciej strawimy jedzenie i nie będziemy się czuć ociężale, a co z a tym idzie, nie będziemy senni. Badania wykazały, ze herbata miętowa dodaje energii i łagodzi bóle głowy.

Kakao niestety nie daje już takich dużych efektów, jak w przypadku herbaty zielonej, ale już łyżeczka kakao wystarczy by poczuć się lepiej po dużym wysiłku, gdy jesteśmy zmęczeni. Chodzi o wytwarzające się endorfiny, które dostarczają dawki energii. Ponadto kakao dostarcza m.in. magnezu, chromu, żelaza, manganu, cynku i miedzi.

Yerba Mate to wysuszone i pokruszone liście ostrokrzewu paragwajskiego, który zaparza się  jak herbatę. Podczas gdy kawa wypłukuje z organizmu magnez, yerba go dostarcza, a kofeina w niej zawarta jest dużo zdrowsza niż w kawie. Ma właściwości stymulujące, zwiększa odporność organizmu, polepsza trawienie, wpływa na większą koncentrację, wspomaga odchudzanie, zmniejsza stres. Ma też wiele witamin i minerałów: witaminy A,C,E, z grupy B, magnez, żelazo, potas, wapń, krzem i wiele innych.

12637873_xlInny składnik to tauryna – chemiczny związek z grupy aminokwasów, wpływający na ośrodkowy układ nerwowy. Występuje   w bardzo wysokim stężeniu w rozwijającym się mózgu , jednak gdy proces rozwoju dobiega końca jej poziom znacznie spada. Wówczas musimy uzupełniać jej brak poprzez spożywanie ryb, mięs i ostryg, a także grochu, soczewicy i serwatce. Jednak nie zawsze mamy ochotę na spożywanie takich posiłków, dlatego lepiej sięgnąć po różnego rodzaju naturalne napoje, które pobudzą nasz organizm.

co_zamiast_kawy_2013-11-15_09-43-26_middleWartym uwagi składnikiem jest korzeń żeń-szenia. Dodaje energii, podnosi witalność, zwiększa odporność na stres i poprawia koncentrację. Znajdziemy go w  herbatkach ziołowych i naparach. Dlatego warto zaglądać do sklepów z ziołami i herbatami, wśród których znajdziemy herbaty z żeń-szeniem lub guaraną.

Guarana jest rośliną z pnącą z Brazylii i zawiera 3 razy więcej kofeiny niż kawa. Jej działanie jest zatem silniejsze, trwa dłużej, a przy tym uważana jest za zdrowszą niż kawa.  Kofeina jest wchłaniana z jelit, a dzięki obecności w guaranie błonnika i włókien pobudzających jelita do pracy – kofeina wydzielana jest łagodnie i równomiernie.

Innym korzeniem wpływającym pozytywnie i aktywizująco na nasz organizm obok żeń-szenia jest imbir. Mimo, że kojarzony jest jedynie z zimą i sezonem grypowym, warto pić go częściej. Poprawia krążenie i ukrwienie mózgu, dzięki czemu zwiększa koncentrację i pomaga się skupić. Imbir także ułatwia trawienie i działa przeciwzapalnie.

Wybór jest dość duży. Generalnie jednak z żadnymi produktami nie powinniśmy przesadzać – jeśli będziemy je stosowali tylko od czasu do czasu, silniej zadziałają na nasz organizm. Wszystko z umiarem jest dobre dla zdrowia. Czasem warto też uciąć sobie drzemkę zamiast wlewać w siebie kolejne napoje. Być może to zadziała szybciej. 😉

 

 

Źródła: http: fitness.sport.pl, zwierciadlo.pl, kuchnia.wp.pl