Pokonaj wirusy dobrą dietą!

Lato już niestety dobiegło końca. Przed nami jesień i zima, czyli pory roku, podczas których najbardziej jesteśmy narażeni na różne infekcje. Im słabszy jest nasz organizm, z tym większą łatwością je łapie. Wrzesień i październik to doskonała pora na to, by swoją dietę skomponować w ten sposób, aby pomóc organizmowi budować jego system odpornościowy, który poradzi sobie z chorobami mogącymi go dopaść jesienią i zimą.

Funny Woman Wearing Glasses Holding Pumpkin

Podstawową zasadą jest to, aby nasza dieta była bogata w witaminy i składniki mineralne, które wchodzą w skład budulca systemu immunologicznego. To ważne, ponieważ dzięki odpowiedniemu odżywianiu się możemy złagodzić objawy wielu infekcji, a nawet ustrzec się przed nimi przez długi czas. Co zatem powinniśmy jeść, aby nasz organizm był silny i nie dał się żadnej chorobie?

Regularne odżywianie

Pierwszą i najważniejszą rzeczą, o której zawsze należy pamiętać jest regularne spożywanie posiłków. Optymalna ilość to pięć posiłków dziennie w odstępach dwu – trzygmini-infographic-odpornosc_sodzinnych. Wówczas możemy mieć pewność, że nasz organizm otrzyma odpowiednią dawkę glukozy i nie narazimy go na jej spadek, który może powodować uczucie zmęczenia i osłabienia.

Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Jesienią i zimą koniecznie ciepłe, abyśmy odpowiednio rozgrzali się przed wyjściem z domu. Świetnie sprawdzi się jajecznica, omlet lub kasza jaglana z migdałami. Kolacja z kolei już nie musi być aż tak ciężka. Na zakończenie dnia możemy pozwolić sobie na delikatną zupę krem z dodatkiem ulubionych przypraw.

Antyoksydanty

Chcąc uniknąć przeziębienia nie możemy zapomnieć o nich w naszej diecie. Są to związki, które zwalczają wolne rodniki i wspierają nasz organizm w budowaniu systemu odpornościowego. Najwięcej antyoksydantów znajduje się w owocach i warzywach. Dlatego tak ważne jest spożywanie ich w jak największych ilościach i w formie, która jest najlepiej przyswajalna. Świetnie sprawdzą się świeżo wyciskane soki, które umożliwiają większą przyswajalność wszystkiego co najcenniejsze w warzywach i owocach. Zdecydowanie najzdrowsze są te, które mają czerwony i pomarańczowy kolor, a więc na przykład pomidor, pomarańcza, papryka, marchew, dynia.

Witaminki!

Jedząc owoce i warzywa możemy upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Nie dosyć, że dostarczamy naszemu organizmowi antyoksydanty, to jeszcze wzbogacamy dietę o wiele cennych witamin. Najważniejsze są C i E, które w największych ilościach znajdują się w kapuście, brukselce, papryce, pietruszce, ogórkach kiszonych, pomarańczy i cytrynie.

Warto zadbać również o dietę bogatą w cynk, selen i żelazo. Wzmacniają one układ odpornościowy, a na dodatek selen potęguje produkcję przeciwciał. Minerały te znajdują się w chudym mięsie, rybach, roślinach strączkowych, jajkach, kaszach i ryżu, a selen w rybach morskich i produktach pełnoziarnistych.

Naturalne antybiotyki

Kiedy już złapiemy jakąś infekcję, zanim wyruszymy do apteki warto wypróbować naturalnych metod. Najsilniej działające antybiotyki, jakie podarowała nam natura, to białe warzywLemon, garlic and jar of honeya, czyli cebula i czosnek. Czosnek działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Dodatkowo jest doskonałym przeciwutleniaczem. Cebula natomiast zawiera fitoncydy o działaniu bakteriobójczym, a oprócz tego ma mnóstwo witaminy C. W roli naturalnego antybiotyku świetnie sprawdzi się też miód.

Nasza dieta powinna być również bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, najlepiej omega- 3. Dodają nam one energii i działają przeciwzapalnie. Pobudzają organizm do produkcji białych krwinek i wspomagają pracę serca. Te najcenniejsze tłuszcze znajdują się w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym i tłustych rybach morskich.

W jedzeniu tkwi ogromna siła. Odpowiednio się odżywiając i przestrzegając tych kilku zasad sprawimy, że nasz organizm będzie silny i bez trudu przetrwa ciężki dla niego okres jesienno- zimowy.

Źródła: www.kobieta.onet.pl, www.abczdrowie.pl