Orzechwka

Nalewka orzechowa naturalnym źródłem zdrowia

Nie ma co ukrywać – żyjemy w boomie na wszystko co naturalne i zdrowe. Całe szczęście jest to jeden z tych trendów, które warto aktywować w swoim życiu. Bo przecież nie ma nic ważniejszego niż nasze zdrowie, prawda? Dzisiaj o prozdrowotnych właściwościach nalewki z czarnego orzecha oraz prosty przepis jak ją przygotować w domowym zaciszu.

fruitsand leaves of black walnut tree

Kilka słów o czarnym orzechu

Orzech czarny (juglans nigra) należy do drzew liściastych ze wschodniej i środkowej części Ameryki Północnej. Ze względu na substancję aktywną, czyli zawarty w nim juglon, medycyna naturalna od wieków wykorzystuje łupiny, liście, korę i korzenie w celu zwalczania różnego rodzaju dolegliwości i chorób. Najwięcej dobroczynnego juglonu zawierają łupiny orzecha czarnego, które traktuje się jako naturalny środek wspierający usuwanie pasożytów z organizmu oraz wspomagający procesy systemu trawiennego i pracę gruczołów.

Juglon, to tajna broń orzecha czarnego – dzięki niemu utrzymuje on z daleka inne rośliny i drzewa, a tym samym zawarte w nich grzyby, drożdże, pasożyty itd. Zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej i ziołolecznictwa wywnioskowali (a następnie udowodnili), że juglon będzie analogicznie przeciwdziałał zagrzybieniu organizmowi człowieka. W różnych tradycyjnych podaniach znajdują się wzmianki o przeciwgrzybiczym i antyseptycznym działaniu łupin orzecha czarnego.

Dzięki juglonowi, taninom, jodowi, witaminom C i grupie B, orzech czarny skutecznie zwalcza tasiemce, owsiki, pasożyty krwi i wątroby, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, przyspiesza trawienie, pomaga leczyć dolegliwości skórne np. trądzik, owrzodzenia, opryszczkę czy łuszczycę. Taniny są szczególnie ważne z punktu widzenia działania przeciwnowotworowego, jako silna substancja mechanizmu obronnego przed wirusami czy szkodliwymi warunkami środowiska zewnętrznego.

Schwarze Walnuss, Schwarznuss, Frucht, Juglans nigra L.

Przepis na nalewkę z czarnego orzecha

Składniki: 50g łupin orzecha czarnego, 150ml etanolu 40-50% (lub czysta wódka/spirytus z wodą demineralizowaną), wyparzona butelka z ciemnego szkła ze szczelnym zamknięciem

Przygotowanie: Nalewkę należy przygotować metodą maceracji w stosunku 1:3. Do butelki wrzucamy rozdrobnione wcześniej łupiny orzecha. Zalewamy alkoholem i szczelnie zamykamy butelkę. Następnie chowamy ją w miejscu niedostępnym dla światła na ok. 7dni. Sugerujemy od czasu do czasu wstrząsnąć butelką. Po upływie tygodnia przecedzamy nalewkę, oddzielając łupiny od płynu. Na zdrowie!

Pamiętaj, że nalewka z czarnego orzecha to nie napój alkoholowy, tworzony w celach degustacyjnych. Jest to środek leczniczy, który należy dawkować z umiarem. Zaleca się spożywać go raz dziennie jako 2 łyżeczki przed śniadaniem.

Więcej informacji o właściwościach i zastosowaniu łupin orzecha czarnego, znajdziesz tutaj:

http://blog.magazyn-zdrowia.pl/?p=330

0 komentarzy

Napisz komentarz

Chcesz dołączyć do dyskusji?
Napisz komentarz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>