Kasza – zdrowy i smaczny dodatek

Kasza to idealny dodatek do dań. Czasem potrafi grać pierwsze skrzypce. Korzystnie wpływa na nasze zdrowie, a do tego jest bardzo smaczna. Który rodzaj będzie dla Ciebie idealny? Sprawdź nasz spis i wybierz swoją ulubioną.

z12389950Q,Kasza-jaglana-z-warzywami

Kasza gryczana

Wyrabiana z ziaren gryki. Bardzo popularna w krajach Słowiańskich. Zawiera dużą ilość białka oraz jest idealna dla cukrzyków gdyż reguluje działanie insuliny. Dodatkowo kasza ta nie zawiera glutenu więc może być spożywana przez osoby chorujące na celiaklię.

(Wartość energetyczna na 100g: 350kcal)

Kasza jęczmienna

Wyrabiana jest z ziarna jęczmienia i jest źródłem błonnika. Badania mówią, że kasza jęczmienna może skutecznie obniżać poziom złego cholesterolu. To dzięki zawartych w niej fitozwiązkach, które dodatkowo mają właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Związki te wpływają również na procesy starzenia – opóźniając je. Chronią wątrobę, nerki i serce.

Ten rodzaj kaszy dzieli się w zależności od stopnia rozdrobnienia jeszcze na trzy odmiany:

> pęczak

> perłowa

> łamana

(Wartość energetyczna na 100g: 334kcal)

jednogarnkowe-danie-z-kasza-peczak-warzywami-i-kurczakiem

Kasza kukurydziana

Pochodzi z Ameryki Południowej ale dzięki Kolumbowi, który ją stamtąd sprowadził, zyskała popularność na całym świecie. Jest łatwo przyswajalna. Nie zawiera glutenu więc jest bezpieczna dla osób chorych na celiaklię. Dzięki luteinie wspiera kondycję oczu. Ponadto świetnie sprawdzi się jako zastępnik jaj w wegańskich wypiekach.

(Wartość energetyczna na 100g: 342kcal)

Kasza jaglana

Uznawana jest przez wielu za królową kasz. Wyprodukowana z ziaren prosa.  Zawiera najwięcej ze wszystkich innych kasz: żelaza, miedzi oraz witamin z grupy B. Dodatkowo zawiera krzem, który korzystnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie.

(Wartość energetyczna na 100g: 346kcal)

kasza_jaglana_grillowana_cukinia_jarmuz_01

Kasza kuskus

Zdecydowanie najłatwiejsza w przygotowaniu. Wystarczy zalać ją wrzątkiem lub ugotować na parze. Wyrabiana z mielonej pszenicy. Znana już od XIII wieku w krajach północnej Afryki. Jest tradycyjną potrawą w Maroku. Idealnie sprawdzi się dla osób aktywnych fizycznie gdyż zawiera dużo białka oraz węglowodanów.

(Wartość energetyczna na 100g: 360g)