Jak zrobić perfekcyjną chałkę? Prosty przepis.
Nudę w domu warto wykorzystać produktywnie. Domowe wypieki będą świetnym (i smacznym!) sposobem na spędzenie wolnego czasu. Ostatnio na Instagramie króluje jeden przepis – na idealną chałkę! Nie musisz martwić się kaloriami, na naszym blogu znajdziesz wiele artykułów, gdzie znajdziesz wskazówki jak bez trudu je spalić
Chałka to idealna propozycja na smaczne śniadanie. Można zjeść ją z masłem, powidłami lub słodką czekoladą. Jej zapach po wyjęciu z piekarnika jest obłędny, a sam przepis niesamowicie prosty. Ciężko ją zepsuć i jesteśmy pewni, że wyjdzie jeszcze smaczniejsza niż z piekarni.
Jak przygotować perfekcyjną chałkę?
Potrzebne Ci będą:
- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
- 1 jajko (rozmiar M)
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła
- szczypta soli
Jak przygotować?
- Ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
- Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).
- Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
Napisz komentarz
Chcesz dołączyć do dyskusji?Napisz komentarz!