Jak zrobić perfekcyjną chałkę? Prosty przepis.

Nudę w domu warto wykorzystać produktywnie. Domowe wypieki będą świetnym (i smacznym!) sposobem na spędzenie wolnego czasu. Ostatnio na Instagramie króluje jeden przepis – na idealną chałkę! Nie musisz martwić się kaloriami, na naszym blogu znajdziesz wiele artykułów, gdzie znajdziesz wskazówki jak bez trudu je spalić 😉

Homemade jewish challah bread, top view. From above, overhead, flat lay. Copy space.

Chałka to idealna propozycja na smaczne śniadanie. Można zjeść ją z masłem, powidłami lub słodką czekoladą. Jej zapach po wyjęciu z piekarnika jest obłędny, a sam przepis niesamowicie prosty. Ciężko ją zepsuć i jesteśmy pewni, że wyjdzie jeszcze smaczniejsza niż z piekarni.

Challah is a Jewish bread to feast on wooden boards

Jak przygotować perfekcyjną chałkę?

Potrzebne Ci będą:

  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Jak przygotować?

  1. Ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  5. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).
  6. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
(przepis: www.domowe-wypieki.pl)