Dieta na wiosnę – czyli warzywa, które warto jeść w sezonie
Dieta na wiosnę – czyli warzywa, które warto jeść w sezonie.
Warto na wiosnę zadbać o zachowanie właściwych proporcji między poszczególnymi składnikami w żywieniu. Poniżej przedstawimy Ci, jakie warzywa sezonowe warto jeść wiosną!
- Rzodkiewka – mało kto wie, że dzięki spożywaniu rzodkiewki zapobiegamy wypadaniu włosów i pojawianiu się zmarszczek. Idealna do sałatek, kanapek. Ponadto rzodkiewki dostarczają żelazo, miedź, mangan, czyli składniki mineralne wpływające na procesy wytwarzania czerwonych krwinek.
- Rzeżucha, inaczej zwana pieprzycą siewną, należy do rodziny roślin kapustowatych. Uprawiana często w okresie Wielkanocnym jest niskokaloryczna, ponieważ w 100 gramach zapewnia jedynie 20 kcal, 2,6 g białka, 0,7 g tłuszczu, 5,5 g węglowodanów i 1,1 g błonnika pokarmowego. Zawiera witaminę A, która przyczynia się do poprawy wzroku oraz stanu skóry. Ponadto dostarcza potasu, magnezu i żelaza. Możesz posypać nią kanapki czy jajka.
- Botwinka to młode listki i korzenie buraka ćwikłowego. Sezon na to wiosenne warzywo trwa dość krótko – rozpoczyna się w drugiej połowie kwietnia, a jego szczyt przypada na maj i czerwiec. Dlatego warto jeść ją świeżą w tym czasie! Botwina jest niskokaloryczna i zawiera aż 3,7 g błonnika pokarmowego. To wiosenne warzywo stanowi źródło witaminy K, E i C oraz witamin z grupy B. Dostarcza sporo wapnia, żelaza, potasu Wiesz dlaczego ma fioletową barwę? To obecności antocyjanów, które należą do grupy silnych związków przeciwutleniających. Jej listki urozmaicą lekkie wiosenne sałatki z dodatkiem rzodkiewki, ogórka i szczypiorku.
Zrównoważona dieta pełna świeżych warzyw jest niezwykle potrzebna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. A Ty, jakie wiosenne warzywa lubisz jeść?