DIETA KETOGENICZNA – SPOSÓB NA SZCZUPŁĄ SYLWETKĄ
Dieta ketogeniczna to jeden ze sposobów odżywiania się, zakładający spożycie jak najwięcej ilości tłuszczu przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów. Jest nie tylko świetną alternatywą do odchudzania się, ale również zalecana jest w leczeniu nadciśnienia i cukrzycy. Metoda ta ma jednak wielu zwolenników, jak i przeciwników. Poznaj więc najważniejsze zalety i wady diety ketogenicznej i sprawdź, czy jest odpowiednia dla Ciebie!
NA CZYM POLEGA DIETA KETOGENICZNA?
Człowiek zazwyczaj je o wiele więcej węglowodanów niż białka i tłuszczu. Dzięki posiłkom standardowo przyjmuje 50% węglowodanów, 35% tłuszczy i 15% białek. Proporcje te są zupełnie inne w diecie ketogenicznej. Polega ona na jedzeniu posiłków, w których aż 80-90% stanowią tłuszcze, a jedynie 15-20% białka i węglowodany. Tylko wtedy może dojść do ketozy, czyli procesu rozpadu tłuszczów. W efekcie czego zahamowane jest nasze uczucie głodu. Dlaczego tak się dzieje? Naturalnie organizm czerpie energię z węglowodanów. Jeśli ich brak, zaczyna szukać alternatywnych źródeł i pobiera energię z własnej tkanki tłuszczowej, co przyczynia się do redukcji masy ciała.
JAKIE SĄ ZALETY I WADY DIETY KETOGENNEJ
1. ZALETY:
- odchudza pod warunkiem przestrzegania zasad,
- dostarcza energii,
- redukuje tkankę tłuszczową, a więc usprawnia pracę serca i nerek i wielu innych narządów,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu,
- wspomaga leczenie cukrzycy, nadciśnienia i padaczki.
2. WADY:
- restrykcyjna – trudność może sprawić konieczność komponowania wysokotłuszczowych posiłków z niską zawartością tłuszczów,
- zawiera niewielką ilość witamin i minerałów – znacznie ograniczone jest spożycie warzyw i owoców,
- nie dostarcza niezbędnej ilości błonnika, co może doprowadzić do nieprzyjemnych zaparć.
- Nie powinna być stosowana w przypadku choroby nerek, wątroby i trzustki.
CO MOŻNA ZJEŚĆ?
Jak już wspomnieliśmy, należy postawić na produkty z dużą zawartością tłuszczu, a więc mile widziane będzie tłuste mięso, ryby, olej, śmietana, masło i orzechy. Tłuszcze powinny być najwyższej jakości, a więc najlepiej tłoczone na zimno.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:
- Śniadanie – jajecznica na boczku,
- Drugie śniadanie – orzechy z bitą śmietaną bez cukru,
- Obiad – smażony dorsz, sałatka z tuńczyka z sałatą, pomidorem i majonezem,
- Podwieczorek – sałatka z awokado,
- Kolacja – pieczona gęś z sosem śmietanowym.
Jeśli zdecydujesz się na taką formę diety, pamiętaj, by plan żywieniowy ustalić ze specjalistą.