Dieta dla zdrowej skóry
Kiedy brakuje nam słońca, wieje w oczy i ziębi w poliki, nie wystarczą same kremy odżywcze wspomagające nasza skórę. Warto także pamiętać o składnikach diety, które wzmocnią i utrzymają ją w dobrej kondycji przez cały zimowy sezon, jednocześnie pozostawiając ja jędrną i gładką.
Skóra to nasza skorupka, która chroni nasz organizm przed szkodliwymi czynnikami z otoczenia, a także wydala niektóre toksyny eliminowane przez nasze nerki. Niczym pancerz hamuje również rozwój bakterii i grzybów na powierzchni ciała i reguluje gospodarkę wodną i mineralną organizmu przez branie udziału w wymianie tlenu i dwutlenku węgla. Jak widać skóra spełnia dużo ważnych dla nas ról, dlatego powinniśmy o nią dbać. Ponadto jej wygląd odzwierciedla nasz aktualny stan zdrowia oraz prawidłowość diety. Dzięki spożywaniu odpowiednich składników i wyeliminowaniu tych złych, możemy zapobiec przebarwieniom, wypryskom, trądzikowi, wysuszeniu bądź przetłuszczeniu naszej skóry, zyskując jej blask i zdrowy wygląd. Dobrze skomponowane menu może sprawić cuda.
WITAMINA A
- Zmniejsza łojotok odpowiedzialny za powstawanie trądziku oraz wspomaga regenerację komórek skóry i błon śluzowych poprzez wzmocnienie włókien kolagenu i elastyny.
- Spowalnia proces starzenia się skóry poprzez redukcję ilości wolnych rodników.
- Utrzymuje optymalne nawilżenie skóry i ją dotlenia.
Produkty: morele, suszone śliwki, brzoskwinie, szpinak, sałata, brokuły, dynia, marchew, pomidory, papryka , wątróbka, jaja, masło.
WITAMINA B
- Witamina B8 zapobiega zaburzeniom w metabolizmie kwasów tłuszczowych, które wpływają na zmiany skórne oraz utratę włosów.
- Witamina B5 łagodzi podrażnienia i wzmacnia wzrost napięcia skóry (znajdziemy ją głównie w takich składnikach, jak: fasola, szpinak, wątróbka, jajka).
- Witaminy B dodają włosom blasku (głównie te zawarte w orzechach włoskich i ziemnych, soi, kalafiorze, soczewicy, drożdżach i melasie).
- Witaminy B przyspieszają gojenie się popękanego naskórka i pobudzają regenerację komórek skóry.
- Witaminy B zapobiegają przetłuszczonej, szarej i ziemistej skórze oraz zaskórnikom.
- Witaminy B ujędrniają i uelastyczniają skórę, hamują procesy zapalne.
Produkty: otręby, płatki owsiane, rośliny strączkowe, nasiona np. pestki dyni, słonecznika; sezam, orzechy brazylijskie, warzywa strączkowe, awokado, łosoś, wątróbka, drożdże, mleko, jajka.
WITAMINA E
- Opóźnia starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek, ponieważ odpowiada za działania antyoksydacyjne.
- Zmniejsza opuchlizny widoczne na twarzy m.in. wokół oczu, ujędrnia skórę i dodaje jej elastyczności.
- Przeciwdziała procesom zapalnym, chroni włókna kolagenowe, łagodzi skutki działania promieni UV.
Produkty: jagody, kapusta, tłuste ryby, oleje słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, z kiełków pszenicy, migdały, orzechy laskowe.
WITAMINA C
- Opóźnia starzenie się skóry poprzez właściwości przeciwutleniające.
- Zapobiega powstawaniu trądziku oraz pękaniu naczynek.
- Wspomaga produkcję kolagenu.
Produkty: papryka, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, cytrusy, maliny, szpinak, brukselka, kalafior, cytrusy, pietruszka, kalarepa, brokuły, kapusta, cykoria, owoce dzikiej róży.
KWASY TŁUSZCZOWE
- Regenerują skórę i zapewniają jej odpowiednie nawilżenie poprzez ochronę naturalnych substancji tłuszczowych w skórze.
- Zmniejszają powstawanie raka skóry i działają przeciwzapalnie.
- Zmniejszają podrażnienia, zaczerwienienia i obrzęki na skórze.
Produkty: olej z wiesiołka , morskie ryby(łososie, makrele, sardynki, śledzie czy sardele),oleje roślinne – rzepakowy, lniany, sojowy, orzechy włoskie, żółtka jaj, pestki dyni, awokado, tofu, kiełki, owoce morza, otręby, bataty, wątróbka, produkty pełnoziarniste.
SKŁADNIKI MINERALNE (selen, żelazo, jod, kwas foliowy, kobalt)
- Dodają skórze elastyczności, gładkości i miękkości.
- Wpływają na lepszy koloryt skóry.
- Zapobiegają wysuszeniu i powstawaniu trądziku oraz pękaniu naczynek.
- Sprzyjają gojeniu się ran.
- Redukują wolne rodniki wspomagając produkcję kolagenu.
Produkty: daktyle, banany, kasza gryczana, owoce morza, ryby, orzechy, fasola, produkty pełnoziarniste.
Źródła: poradnikzdrowie.pl, womenshealth.pl, zdrowie.wp.pl, polki.pl