Wielkanoc dla spóźnialskich

Właśnie zdałaś sobie sprawę, że do świąt zostało już tylko kilka dni, a Ty nie masz kompletnie nic przygotowane? W mieszkaniu bałagan, zakupy nie zrobione, brak planu na gotowanie? Bez paniki, istnieje kilka sztuczek, dzięki którym zdążysz wszystko zrobić, nawet na ostatnią chwilę.

248760-P3U5HH-913

 

Sprzątanie

Zanim zaczniesz załamywać ręce, że masz tak mało czasu i na pewno nie zdążysz ze wszystkim – pogódź się z tym, że… nie zdążysz ze wszystkim. Jeśli do pracy masz tylko dwie ręce (i to swoje) to raczej nie ma takiej opcji, żebyś wyrobiła się sama z wyszorowaniem każdego okna i ułożeniem rzeczy w każdej szufladzie. Dokonaj akceptacji tego faktu i weź się za czynności, które nie zajmą Ci aż tak wiele czasu, a sprawią wrażenie schludnego wnętrza.

Zacznij od ściągnięcia zasłon i firanek i wrzucenia ich do pralki razem z dużą porcją płynu do płukania o wiosennym zapachu. Mało jest chyba osób na świecie, które lubią rozwieszać firanki, jednak efekt będzie wart tego wysiłku. Wnętrze zrobi się jaśniejsze, bardziej świeże i będzie pięknie pachnieć. Jeśli zależy Ci na przyjemnym zapachu w mieszkaniu, nałóż na ściereczkę płyn lub mleczko, którym zwykle czyścisz podłogę i przetrzyj nią parapety i kaloryfery. Pod wpływem ciepła w całym wnętrzu będzie się unosić zapach czystości i odświeżenia.

Kuchnia wymaga skrupulatniejszego wysprzątania. Zacznij od wyszorowania kuchenki i zlewu gąbką i mleczkiem do czyszczenia.  Blaty w kuchni i jadalni przetrzyj mokrą chusteczką do czyszczenia.

W łazience możesz pominąć płytki, ale armatury muszą być umyte. Chwyć za gąbkę i mleczko i szybko wyszoruj umywalkę, kabinę, wannę i toaletę. Tą ostatnią możesz efektownie wybielić za pomocą….wybielacza! Zalej nim wc i nie spłukuj przez pół godziny. Dla tych bardziej eko, tradycyjnym środkiem do sprzątania jest po prostu roztwór octu i sody, który jest równie skuteczny, choć nie pachnie tak ładnie i czasem potrzebuje więcej czasu, aby zadziałać.

Czas na szybkie ogarnięcie mebli z kurzu. Pamiętaj o zasadzie sprzątania z góry na dół, czyli zacznij wycieranie od najwyższych półek, aby na końcu przejść do ogarnięcia podłóg.  To  ich wygląd z reguły decyduje o ogólnym wrażeniu czystości w domu. Czeka Cię więc dokładne odkurzenie, zmycie mopem oraz froterowanie. Chyba, że… załatwisz sobie małą pomoc, która zrobi to za Ciebie. Istnieją roboty domowe, które będą za Ciebie odkurzać oraz myć podłogi – może warto zainwestować w taki sprzęt na przyszłość?

Gotowanie

Stoisz w korku po pracy? Świetnie! Wykorzystaj ten czas na przejrzenie kulinarnych blogów z prostymi i szybkimi przepisami na Wielkanoc. Wybierz tylko kilka, bo i tak nie będziesz w stanie ugotować sama 20 różnych potraw (kto to zresztą będzie w stanie zjeść?). Na ich podstawie sporządź w telefonie listę zakupów i innego dnia prosto z pracy udaj się do supermarketu.

Przy pisankach postaw na tradycję, czyli ugotuj jajka na twardo w łupinach cebuli lub w wodzie z burakami. Nabiorą głębokiego koloru i będą wyglądały jak prawdziwe pisanki (no chyba, że masz dzieci i one zajmą się kwestią ich przyozdabiania). Przygotowanie wielkanocnego koszyczka spędza Ci sen z powiek? Postaw w tym roku na wersję eko – mały czekoladowy króliczek, kawałek wędliny, kromka chleba, zwykłe jajka i sól. Przyozdób go białą serwetką i gałązką bukszpanu i voila.

Teraz gotowanie. Zacznij od potraw, które zaserwujesz na ciepło, np. żurek. W sklepie kup zakwas, a do garnka wrzuć marchewkę, pora, pietruszkę i seler, podgotuj je z przypaloną cebulą, solą i lubczykiem, by przygotować bulion. Wyjmij warzywa, do bulionu wrzuć kiełbasę i gotuj ją przez 20 minut. Następnie wlej zakwas, dodaj podprażony na patelni ząbek czosnku i gotuj przez kilka minut. Zdejmij zupę z ognia, zagęść ją śmietaną i posyp majerankiem. Gotowe! W wolnej chwili ugotuj jeszcze jajka na twardo, z którymi podasz żurek na stół.

Z szybkich przekąsek postaw na hurtową ilość jajek gotowanych na twardo z różnymi dodatkami, ze szczypiorkiem, rzodkiewką, pastą z chrzanu i jogurtu greckiego, majonezem itd. Do tego deska dobrej jakości wędlin i serów.

Jeśli chciałabyś podać na słodko coś tradycyjnego postaw na paschę i mazurek. Pascha jest banalnie prosta do zrobienia – ugotuj na posłodzonym mleku kaszę mannę (musi być gęsta) i przelej ją do miseczek. Gdy zastygnie, odwróć miseczki do góry dnem tak, by uformowane w ten sposób „kopczyki” wypadły na talerz. Udekoruj je konfiturą wiśniową. Mazurek przy użyciu wielofunkcyjnego robota jest banalnie prosty do zrobienia. Wsyp do misy składniki na kruche ciasto, a kiedy będzie już zagniecione, obklej nim formę do tarty i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 8 minut. Następnie do środka wlej gotową masę makową lub kajmakową i dopiecz ciasto przez jeszcze kilka minut. Mazurek gotowy! Po wystudzeniu, jeśli starczy ci czasu, możesz zająć się dekoracją. Gdy i na to brak czasu – po prostu posyp go płatkami migdałów.

ONW3K50

Jak Ci się podoba wizja takich świąt last minute? Jest to na szczęście zadanie możliwe do wykonania i wcale nie musisz spędzać całych dni na sprzątaniu i gotowaniu, aby spędzić Wielkanoc w miłym otoczeniu z pysznym jedzeniem.

Wesołych Świąt!

Źródło:

https://kobieta.onet.pl/dom/