Tego nie jedz na śniadanie!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego warto skupić się na tym, co i kiedy jemy! Zacznijmy od pory śniadaniowej. Uwaga nie jest to konkretna godzina! Śniadanie należy zjeść do godziny od przebudzenia lub maksymalnie dwóch od wstania z łóżka. Dlaczego? Śniadanie to podstawowe źródło energii i właśnie, dzięki niemu masz siłę zmierzyć się z wyzwaniami dnia codziennego. Oprócz tego śniadanie poprawia pamięć, czujność, koncentrację, a także pozytywnie wpływa na nastrój.

Przejdźmy do sedna, czyli czego unikać przygotowując śniadanie. Przede wszystkim ciastek pakowanych, herbatników i wszystkich zapakowanych słodyczy przepełnionych nienasyconymi tłuszczami i węglowodanami. Regularne posiłki tego typu mogą zwiększać ryzyko chorób przewlekłych.

Kolejna grupa składników, której warto unikać to biały chleb i rafinowane ziarna. Tym produktom brakuje błonnika i składników odżywczych. Jesteś fanem pieczywa? Wybierz ten pełnoziarnisty, aby mieć pewność, że dostarczasz sobie cynk, magnez, witaminy z grupy B i oczywiście błonnik.

A co z ukochaną i często wybieraną owsianką? Niestety i tutaj jest haczyk! Wiele popularnych opakowań owsianki zawiera w swoim składzie cukier i barwniki. Jeśli masz ochotę na owsiankę, zwróć uwagę na jej skład, wybieraj te mniej przetworzone z mniejszą ilością gotowych składników w środku.

Ostatnią grupą produktów, jakiej należy unikać, są słodkie wypieki, w tym wszystkie drożdżówki i słodkie bułki. Niestety te pyszności to nic innego niż tłuszcz i cukier, który nie dostarcza żadnych wartościowych składników odżywczych.

Ale spokojnie to wcale nie jest tak, że wszystko, co dobre jest zabronione. Nie ma to jak omlet, czy jajecznica w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa albo smoothie bowl ze świeżymi owocami!