Sezonowy zawrót głowy – jesienne warzywa

Sezon jesienny to czas, kiedy musimy dostarczać naszemu organizmowi jak najwięcej witamin.  Warto w tym okresie sięgać po warzywa sezonowe, które dostarczą nam zdrowych składników i urozmaicą  naszą codzienną dietę. Sprawdźmy jakie  warzywa, oprócz mrożonych i sztucznie hodowanych, znajdziemy w sklepach.

Okres jesienny to naprawdę duży wybór warzyw, z których można przygotować pyszne posiłki. Dostarczają naszemu organizmowi witamin A, C, składników mineralnych – selen, cynk, które wzmacniają nasz system odpornościowy. Dzięki jedzeniu warzyw sezonowych możemy uniknąć brania niektórych leków, które stosowaliśmy dotychczas. Takie regularne warzywne posiłki mogą uchronić nas przed bakteriami i wirusami chorobotwórczymi, na które jesteśmy najbardziej podatni w tym okresie. Ponadto owoce i warzywa sezonowe to także tańsze zakupy. To chyba wystarczająco dużo powodów, żeby zapoznać się z listą warzyw, jakie możemy nabyć jesienią.

18417372_xxlNa pewno dostępna jest rodzina warzyw dyniowatych. Zaliczamy do nich dynię, która ostatnio znowu wraca do polskich kuchni pod wieloma postaciami. Robimy z niej ciasta, zupy (uwielbiane w Indiach z dodatkiem mleka kokosowego), jej pestki są świetnym dodatkiem do pieczywa oraz słodkich ciasteczek. Piure z dyni można zamrozić i sięgać po nie w miesiącach, kiedy dynia będzie już niedostępna. Co w niej takiego wyjątkowego? Oprócz tego, że jest bardzo smaczna, ma dużo właściwości odżywczych – jej pestki to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin B i C. Dynia zawiera też witaminę A (beta-karotenu), PP oraz liczne składniki mineralne (fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez). Warzywa z jej rodziny, kabaczek, patison i cukinia również dają nam duże pole do popisu w kuchni, możemy m.in. przyrządzać z nich placuszki oraz warzywne gulasze. Cukinia podobnie, jak dynia, odkwasza organizm i usprawnia proces trawienia. Patison jest źródłem witaminy C oraz potasu, natomiast kabaczek ma z tej rodziny najmniej właściwości odżywczych, ale za to ma oryginalny smak. Rozmaitość dań, jakie możemy przygotować z warzyw dyniowatych jest bardzo szeroka, a na dodatek są to warzywa niskokaloryczne i beztłuszczowe, dlatego są polecane głównie osobom cierpiącym na nadwagę i nadciśnienie. Nic – tylko jeść!

Jesień to także czas na warzywa z rodziny psiankowatych.  Zaliczamy do nich m.in. bakłażana. To ciemnofioletowe warzywo wspaniale nadaje się do pieczenia, grillowania czy duszenia w potrawach mięsnych i warzywnych.  w postaci grillowanej i w zapiekankach. Robi się z niego m.in. arabska pastę matumbal.  To warzywo zwane także milosną gruszką, ze względu na wykorzystanie jako afrodyzjak, zawiera dużo witaminy A, C oraz witaminy z grupy B i takie składniki mineralne, jak potas, żelazo i wapń. Pomaga zwalczać nadmiar cholesterolu oraz wspomaga organizm przy walce z chorobami miażdżycowymi oraz chorobami serca.

bakłażan faszerowany warzywami i seremZ tej rodziny dostępna jest także tradycyjna papryka, która wzbogaca mnóstwo naszych posiłków, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zawiera mnóstwo beta-karotenu, witamin C,A, E , potasu i wapnia. Dzięki takim składnikom papryka zwalcza wolne rodniki, opóźnia proces starzenia się organizmu oraz wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową. To niezbędne warzywo, które działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a do tego ma pyszny, wyrazisty smak.

photo_16565507_brukselka-zapiekana-z-pieczarkami-i-cebul.htmlWażne miejsce w kuchni podczas sezonu jesiennego zajmują warzywa kapustne, czyli kapusta, kalafior, brokuł, kalarepa, rzepa, jarmuż oraz brukselka. Znajdziemy w nich antocyjany, które zwalczają wolne rodniki. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań obiadowych oraz sałatek w postaci pieczonej lub grillowanej.

Nie zapominajmy o pysznych burakach, które mają mnóstwo witaminy C oraz witamin z grypy B. Dają nam siłę do walki z wirusami, obniżają ciśnienie oraz regulują pracę nerek. To także ważne warzywo w diecie każdego, kto leczy się na anemię oraz niedokrwistość.  Buraki poprawiają naszą pamięć i koncentrację. Nadają się do zup, do pieczenia, ale także jako składnik ciast.

Na koniec tej warzywnej listy przypominamy o słodkich ziemniakach – batatach. Są idealnym zamiennikiem dla zwykłych ziemniaków, tyle ze w wersji na słodko. To świetne źródło witaminy A  oraz witaminy C i B6. Można je grillować, zrobić pyszne pure, a nawet upiec w piekarniku, jak frytki.

Wiele z warzyw jesiennych nadaje się także do przyrządzania z nich przetworów i marynat. Polska kuchnia słynie z przedłużania naturalnych właściwości warzyw i zamykania ich smaków w słoiku, które będą nam służyć  jeszcze długo po zakończeniu sezonu. Smacznego! 🙂

 

Źródła: poradnikzdrowie.pl, kuchniaplus.pl, mjakmama24.pl, dziecisawazne.pl, wiecejnizzdrowie.pl