Owoce i warzywa z ujemnym bilansem energetycznym
Ujemny bilans energetyczny – brzmi zagadkowo i nie każdy orientuje się o czym dokładnie mowa. Ujemne kalorie również brzmią tak, że nie do końca wiadomo czy to dobrze czy źle dla organizmu. Spieszymy z pomocą i wyjaśniamy czego dotyczą te zagadnienia oraz jakie produkty cechują się ujemnym bilansem energetycznym.
Określenie „ujemnie kalorie” odnosi się do przypadku, gdy dane warzywa i owoce zawierają mniej kalorii, niż potrzebnych jest na wszystkie procesy związane z ich strawieniem, metabolizmem i wydaleniem. Spożywanie ich prowadzi do powstania ujemnego bilansu kalorycznego w organizmie.
Zazwyczaj są to właśnie owoce i warzywa, które zawierają dużo wody i błonnika. Jednym z najbardziej popularnych z tej grupy jest grejpfrut, jednak istnieje o wiele więcej sprzymierzeńców Twojej szczupłej sylwetki. Poznaj ich i koniecznie włącz do swojej codziennej diety.
Seler naciowy
Seler naciowy składa się w 75% z wody, a w 25% z błonnika. Błonnik, jak powszechnie wiadomo, hamuje uczucie głodu na dłużej i zmniejsza ochotę na podjadanie. Co więcej, seler jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak witamina c, A i K oraz w antyoksydanty, które pozytywnie wpływają na układ krążenia oraz chronią przed nowotworami.
Grejpfrut
Te słodko-kwaśne owoce w 60% składają się z wody, a w 40% ze zdrowego błonnika wspomagającego układ trawienny. Spożywanie grejpfrutów pozytywnie wpływa na metabolizm, pomagając spalać kalorie w szybszym tempie. Czy wiesz, że zawierają one fitoskladniki – limonoidy, które zmniejszają ryzyko wystąpienia guzów w żołądku, jelitach czy płucach? Osoby jedzące dużą ilość tych cytrusów mają niższy poziom złego cholesterolu.
Zielonoliściaste warzywa
Sałata, jarmuż i szpinak również należą do grupy produktów z ujemnymi kaloriami, a ich skład to 50% woda i 50% błonnik. Błonnik zmniejsza potrzebę podjadania słodkości, tak więc pomoże Ci w walce o szczupłą figurę. Jarmuż zawiera również glukozynolany, które spożywane w dużych ilościach mogą zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, jajników czy pęcherza.
Papryczka chili
Niesamowite właściwości ostrej papryki tkwią w kapsaicynie i kapsaicynoidach, czyli substancjach chemicznych odpowiadających za charakterystyczny, ostry smak, a wg naukowców mają właściwości antynowotworowe i odchudzające. Kapsaicynoidy stymulują organizm do spalania tkanki tłuszczowej i to o ok. 25% szybciej. To naprawdę dużo, ponieważ dzięki papryczkom chili jesteśmy w stanie spalić dodatkowo nawet 500 kcal.
Pomidory
Pomidory zawierają zaledwie 18 kcal w 100g, nic więc dziwnego jak szerokie zastosowanie mają w naszych kuchniach. Te smaczne, niskokaloryczne warzywa zawierają również likopen, który hamuje rozwój komórek nowotworowych.
Źródło:
https://portal.abczdrowie.pl/