Herbata – czy warto ją pić?

Kiedyś był to napój przeznaczony tylko dla osób wysoko urodzonych. Bardzo szybko rozpowszechnij się wśród pozostałych warstw społecznych. Dziś chyba nikt nie wyobraża sobie dnia bez wypicia chociaż jednego kubka tego gorącego naparu. Herbata, bo o niej mowa, występuje w bardzo licznych odmianach. Czarna, zielona, biała, czerwona – do wyboru, do koloru. A każda z nich ma charakterystyczne dla siebie właściwości…

tea-1728x800_c

Spór o to, który napój – kawa czy herbata – ma bardziej korzystny wpływ na nasz organizm trwa już od setek lat. Dziś jednak skupimy się na pozytywnych właściwościach tego drugiego. Chociaż herbata ma wielu przeciwników, to jej zwolennicy stanowią zdecydowaną większość. Bez wątpienia ma ona ogromny wpływ na nasz organizm. Wpływa nie tylko na nasze ciało, ale i umysł. Wszystko zależy jednak od tego, na który jej rodzaj się zdecydujemy. A tych jest ogromna ilość i można przebierać do woli.

Rodzaje herbaty a ich wpływ na nasze zdrowie

Czarna

Jest zdecydowanie najbardziej popularna. Wybiera ją aż 80% konsumentów na całym świecie. Mimo to jej właściwości prozdrowotne bywają niedoceniane. Proces fermentacji, któremu jest poddawana sprawia, że powstają w niej teaflawiny i tearubiginy, które działają podobnie jak antyoksydanty. Działa też doskonale w przypadku przeziębienia – to właśnie ona, podawana z miodem i cytryną niemalże natychmiast potrafi postawić nas na nogi. Jeżeli natomiast wypijemy ją mocno zaparzoną i niesłodzoną szybko pozbędziemy się też bólu brzucha. Ma działanie rozgrzewające i bakteriobójcze. Poprawia naszą koncentrację i usprawnia proces myślenia. Wpływa też pozytywnie na układ krwionośny.

Zielona

Jej wielkim atutem jest zawartość ogromnej ilości antyoksydantów. Właściwości antybakteryjne zielonej herbaty były natomiast znane i doceniane już setki lat temu w Chinach i Japonii. Lekarze podkreślają także jej pozytywne działanie w przypadku zaburzeń trawienia, bólach głowy, problemach ze wzrokiem, a nawet podczas zatrucia alkoholowego. Zawiera dużą ilość minerałów i mikroelementów, a także witamin. Fluor, którego ma pod dostatkiem wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu próchnicy. Dowiedziono także, że osoby, które piją przynajmniej dwie filiżanki tej herbaty dziennie są mniej zagrożone chorobąAlzheimera.herba

Czerwona

Zwłaszcza w odmianie pu-erh, czyli poddawana szczególnemu rodzajowi powolnej fermentacji. Na jej punkcie oszaleli Amerykanie, którzy nazwali ją „niszczycielem tłuszczu”. I to jej najsilniej działająca właściwość. Badania dowiodły bowiem, że picie kilku filiżanek czerwonej herbaty dziennie pozwala na zrzucenie od 3 do nawet 10 kg bez konieczności radykalnej zmiany sposobu odżywiania się. Wpływa także bardzo korzystnie na wątrobę, obniża poziom cholesterolu we krwi i wzmacnia odporność. Ma działanie detoksykujące. Podobnie jak zielona, czerwona herbata zawiera wiele korzystnie wpływających na nasz organizm składników odżywczych i minerałów.

Biała

Jest zdecydowanie najmniej znana pośród wszystkich rodzajów herbat. Moda na nią rozpoczęła się całkiem niedawno. Wszystko za sprawą naukowców, którzy nazwali ją eliksirem młodości. Rzeczywiście, dzięki zawartości polifenoli zwalcza wolne rodniki, które mają wpływ na starzenie się. Wykazuje także najsilniejsze działanie antyoksydacyjne i antymutagenne spośród wszystkich herbat. Jest więc szczególnie polecana osobom, w rodzinie których wystąpiły przypadki zachorowania na nowotwory. To także bogate źródło witaminy Cvintage  i kofeiny, więc z powodzeniem może zastąpić kawę. Jest jej dużo zdrowszą alternatywą.

Warto pamiętać o tym, że zdecydowanie najlepsza i najbardziej wartościowa jest herbata liściasta. To ona wykazuje najwięcej właściwości prozdrowotnych. Posiada też najbogatszy smak i aromat. Nie warto kupować herbaty w saszetkach, gdyż zwykle trafiają tam głównie odpady.

Czynność picia herbaty w dawnych czasach była szczególnie celebrowana. Dziś pijemy ją w biegu, pomiędzy swoimi obowiązkami albo w ich trakcie. Warto więc czasem przypomnieć sobie, jak szlachetny był to kiedyś napój. Usiąść z filiżanką gorącej herbaty i cieszyć się jej smakiem i aromatem.

Źródła: www.portalaktywni.com, www.kobieta.onet.pl, www.poradnikzdrowie.pl