Domowy sposób na kiełki!

Idzie wiosna. Z pewnością masz ochotę zmienić swoją dietę na lżejszą, a w twoich daniach zaczyna pojawiać się więcej zieleniny. Uprawianie roślin samemu daje ogromną satysfakcję i gwarancje na ich świeżość oraz wysoką jakość. Kiełki, czyli najprościej mówiąc rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju, są idealne do sałatek czy kanapek. Dostarczają organizmowi potrzebnych białek, tłuszczy oraz błonnika. Najbardziej popularne są kiełki rzodkiewki, ale również możemy zakupić mieszkankę nasion np. kiełki brokuła, buraka czy lucerny. Wyhodowane kiełki można przechowywać w lodówce do tygodnia. 

Niezbędny sprzęt, aby wyhodować nasiona kiełków to duży słoik, gaza i gumka recepturka. Poniżej przedstawiamy sposób postępowania.

  1. Zakupione nasiona umieść w dużym słoiku do ¼ jego wysokości
    i zalewamy letnią, przegotowaną wodą. 
  2. Słoik przykryj gazą, przytwierdzając ją gumką recepturką. Pozostaw go na około 10 h (mniejsze nasiona na krótszy czas) w pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi 18-22 stopni Celsjusza. Unikaj pozostawienia słoika z nasionami w miejscu pełnego słońca.  
  3. Pozostaw nasiona na kilka godzin, aby namoczyły się w wodzie. 
  4. Następnie odwróć słoik do góry dnem, aby pozbyć się wody. 
  5. Nasiona w słoiku płucz od 2 do 4 razy dziennie. 

Smacznego!