benjamin-manley-pAxU2_st5jo-unsplash

Czy ziemniaki tuczą? Prawda czy mit?

Ziemniaki są głównym składnikiem polskiej kuchni. Występują pod postacią gotowaną, pieczoną i smażoną (frytki). Najlepiej smakują okraszone tłuszczem lub pysznym sosem.

Wśród osób dbających o linię i pragnących zrzucić zbędne kilogramy panuje przekonanie, że ziemniaki są tuczące. Czy to prawda?

Wartości odżywcze

Zapewniam Cię, że ziemniaki, oczywiście te bez dodatków, nie tuczą! To niskokaloryczne, bogate w wartości odżywcze warzywa. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i beta-karoten. Są źródłem błonnika, potasu, magnezu, cynku, fosforu, jodu i manganu. 100 g gotowanych ziemniaków ma tylko 89 kcal! A to naprawdę mało! Ich kaloryczność zwiększy się po dodaniu skwarek (246 kcal). Gdy poddamy je pieczeniu, będzie wynosić 131 kcal.

dan-counsell-t4NNQyv09Sw-unsplash

Sęk tkwi w sposobie podania!

Bardziej niebezpieczny dla naszej sylwetki okazuje się sposób, w jaki je przygotowujemy. Gotowane, prosto z wody, możesz spokojnie jeść podczas odchudzenia. Zdradliwe są natomiast te z dodatkiem tłuszczu, smażone i odsmażane.

Zdecydowanie odradzam jeść frytki. Po pierwsze: w trakcie smażenia chłoną bardzo dużo tłuszczu. Po drugie: podczas obróbki powstają, niebezpieczne dla naszego zdrowia, tłuszcze trans, które mogą wywołać nowotwór.

Czy ziemniaki tuczą? Same w sobie nie. Bardziej tuczące niż te warzywa są sosy, które zazwyczaj robimy na mące i/lub śmietanie, masło i inne tłuszcze, którymi je okraszamy oraz smażenie na oliwie. Gotowane ziemniaki, bez „ulepszaczy” możesz bez żadnych obaw spożywać na obiad.

0 komentarzy

Napisz komentarz

Chcesz dołączyć do dyskusji?
Napisz komentarz!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>