Czy ziemniaki tuczą? Prawda czy mit?
Ziemniaki są głównym składnikiem polskiej kuchni. Występują pod postacią gotowaną, pieczoną i smażoną (frytki). Najlepiej smakują okraszone tłuszczem lub pysznym sosem.
Wśród osób dbających o linię i pragnących zrzucić zbędne kilogramy panuje przekonanie, że ziemniaki są tuczące. Czy to prawda?
Wartości odżywcze
Zapewniam Cię, że ziemniaki, oczywiście te bez dodatków, nie tuczą! To niskokaloryczne, bogate w wartości odżywcze warzywa. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i beta-karoten. Są źródłem błonnika, potasu, magnezu, cynku, fosforu, jodu i manganu. 100 g gotowanych ziemniaków ma tylko 89 kcal! A to naprawdę mało! Ich kaloryczność zwiększy się po dodaniu skwarek (246 kcal). Gdy poddamy je pieczeniu, będzie wynosić 131 kcal.
Sęk tkwi w sposobie podania!
Bardziej niebezpieczny dla naszej sylwetki okazuje się sposób, w jaki je przygotowujemy. Gotowane, prosto z wody, możesz spokojnie jeść podczas odchudzenia. Zdradliwe są natomiast te z dodatkiem tłuszczu, smażone i odsmażane.
Zdecydowanie odradzam jeść frytki. Po pierwsze: w trakcie smażenia chłoną bardzo dużo tłuszczu. Po drugie: podczas obróbki powstają, niebezpieczne dla naszego zdrowia, tłuszcze trans, które mogą wywołać nowotwór.
Czy ziemniaki tuczą? Same w sobie nie. Bardziej tuczące niż te warzywa są sosy, które zazwyczaj robimy na mące i/lub śmietanie, masło i inne tłuszcze, którymi je okraszamy oraz smażenie na oliwie. Gotowane ziemniaki, bez „ulepszaczy” możesz bez żadnych obaw spożywać na obiad.