Czarny Bez w Twojej kuchni
Nadszedł maj, a wraz z nim zapach kwitnącego, czarnego bzu. Czy wiesz, że kwiaty i owoce czarnego bzu są jadalne? Jeśli do tej pory traktowaliście tę wiosenną roślinę jedynie jako cieszącą oko ozdobę, od tej pory zaczniecie czerpać z niej korzyści również w domowej kuchni.
Właściwości lecznicze czarnego bzu
Lista właściwości i zastosowań czarnego bzu jest tak obszerna, że z trudem można wymienić je wszystkie. Napar z kwiatów ma działanie: moczopędne, napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, a stosowane na skórę – przeciwzapalne. Owoce natomiast przeczyszczają organizm, działają napotnie, moczopędnie, przeciwgorączkowo, przeciwbólowo, odtruwająco, przeciwwirusowo oraz obniżają cholesterol. Najczęściej czarny bez wykorzystywany jest typowo w celach leczniczych przy przeziębieniach, migrenach, nerwobólach, biegunkach, chorobach reumatycznych i neurologicznych, przy zaburzeniach przemiany materii oraz nieżytach i stanach zapalnych dróg oddechowych. Napar stosowany zewnętrznie korzystnie wpływa na kojenie wyprysków skórnych, oparzeń itp. Można również płukać jamę ustną i gardło przy stanach zapalnych oraz przemywać oczy przy zapaleniu spojówek. Medycyna naturalna korzysta zarówno z kwiatów, owoców, jak i liści, nasion, kory i korzeni czarnego bzu. W ich składzie znajdziemy witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, potas, wapń, magnez, sód, fosfor, choliny, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, olejki eteryczne, karotenoidy, sole mineralne i wiele innych cennych wartości odżywczych. Jak skorzystać z nich w domowym zaciszu?
Naleśniki z kwiatów czarnego bzu na pyszne śniadanie
Składniki: kilka baldachów czarnego bzu, olej roślinny, cukier puder, sok z cytryny, ½ szklanki mąki, 1 jajko, ¼ szklanki wody gazowanej, ¼ szklanki mleka, szczypta soli, szczypta cukru
Przygotowanie: w wysokim naczyniu zblenduj lub wymieszaj trzepaczką mleko, wodę, jajko, sól i cukier. Dodaj mąkę i kontynuuj blendowanie do utworzenia gładkiej masy. Odstaw ciasto naleśnikowe na 30min. Następnie podgrzej na patelni olej i smaż na nim nieopłukane baldachy kwiatów obtoczone w cieście (do zanurzania baldachów zostaw nieucięte ogonki). Po uzyskaniu złocistego koloru, ułóż je na pergaminie, aby odciągnął z naleśników ociekający tłuszcz. Odetnij nożyczkami ogonki baldachów, posyp cukrem pudrem lub skrop sokiem z cytryny. Smacznego!
Lemoniada z czarnego bzu na wiosenny piknik
Składniki: 1 cytryna, 1 limonka, 3l przegotowanej i ostudzonej wody, 8 łyżek cukru, 4 kwitnące baldachy czarnego bzu
Przygotowanie: sparz wrzątkiem cytrynę i limonkę, a następnie pokrój je w plastry. Odetnij nożyczkami grubsze gałązki bzu, opłucz kwiaty i dobrze je wytrzep. Cytrynę, limonkę i kwiaty zanurz w osłodzonej cukrem wodzie. Odstaw na 30min, aby składniki się połączyły. Gotowe!
Syrop z czarnego bzu dla wzmocnienia organizmu
Składniki: 20 baldachów kwiatów czarnego bzu, 2l wody, 1 kg cukru, sok wyciśnięty z 5 cytryn
Przygotowanie: odetnij nożyczkami gorzkie gałązki, a odseparowane kwiaty bzu zalej wrzątkiem i pozostaw do wystudzenia w chłodnym miejscu przez 12 godzin. Następnie przecedź, zagotuj, dodaj cukier i sok z cytryny. Gdy cukier się rozpuści w gorącej wodzie, przelej syrop do wyparzonych butelek. Zabezpieczone nakrętką możesz przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Na zdrowie!