Cydr – słodka alternatywa dla piwa

Do niedawna jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych wśród Polaków było piwo. Towarzyszyło nam podczas spotkań z przyjaciółmi lub na wakacjach i było synonimem luzu i oderwania się od obowiązków. Od jakiegoś czasu jest ono jednak skutecznie wypierane przez inny napój, który cieszy się coraz większą sławą. Jest nim cydr! Pyszny, słodki, zazwyczaj z bąbelkami!

apple orchard

Jego głównym składnikiem są jabłka, chociaż niekiedy zostają one zastąpione przez gruszki. To one sprawiają, że ma bardzo słodki i delikatny smak (chociaż w sklepach można spotkać też cydrlubelszczyzna-cydrem-plynaca wytrawny). Ma bardzo orzeźwiające działanie. Cydr przygotowywany jest przy pomocy mieszanki złożonej z droższy i sfermentowanego soku jabłkowego, nie dodaje się do niego cukru. Do tej pory trwają spory dotyczące zakwalifikowania go do którejś z grup najbardziej znanych alkoholi. Jedni mówią, że bardziej przypomina im piwo, inni natomiast umieszczają go na jednej półce sklepowej z winami. Najwięksi miłośnicy cydru mawiają jednak, że cydr to cydr i kropka.

W Polsce na większą skalę produkowany jest dopiero od XX wieku. Dużo wcześniej jego produkcja rozpoczęła się w Wielkiej Brytanii i we Francji skąd przywędrował właśnie do naszej ojczyzny. Jest dużo bardziej dietetyczny niż inne alkohole, gdyż 100 ml tego napoju zawiera jedynie ok. 40 kcal (dla porównania tyle samo piwa zawiera 49 kcal, a wina 45). Zawartość alkoholu zbliżona jest natomiast do piwa i wynosi od 3 do 7%.

Pyszny i zdrowy!

Cydr ma bardzo silne działanie przeciwutleniające za sprawą jabłek, które wykorzystywane są do jego produkcji. Najlepszy jest ten, do stworzenia którego wykorzystano owoce, które nie były obrane ze skórki, gdyż to właśnie w niej znajduje się najwięcej substancji antyoksydacyjnych. Napój ten zawiera flawonoidy, antocyjany i fenole, ma zatem silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jest również bogatym źródłem potasu usprawniającego pracę naszych mięśni.

Zrób go sam!

Cydr Schemat produkcji naturalnego cydru

Samodzielne wyprodukowanie tego napoju w warunkach domowych jest niezwykle proste! Wystarczy z ok. 20 kilogramów jabłek (najlepiej ¾ słodkich i ¼ kwaśnych) wycisnąć sok za pomocą sokowirówki i przelać go do dużej butli. Następnie dodać do niej drożdże winiarskie i pożywkę dla nich i odczekać 2-3 tygodnie przechowując w temperaturze 20-24 stopni C. Po tym czasie napój bez mętnego osadu przelewamy do butelek i trzymamy w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Jeżeli chcemy, by nasz cydr był trochę słodszy możemy dodać do niego trochę miodu.

Jeżeli więc szukamy lekkiego i orzeźwiającego alkoholu wybór jest bardzo prosty – cydr! Nie zapominajmy jednak, że mimo że jest on niskoprocentowym trunkiem z jego piciem nie należy przesadzać.

Źródła: www.dietmap.pl, www.iportal50plus.pl, www.poradnikzdrowie.pl, www.polskatimes.pl

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *