Ripe red apples with leaves on wooden background

Coś pysznego z… jabłka!

Co widzisz przed oczami jak myślisz o polskich owocach? Jesteśmy pewni, że większość z was wyobraziła sobie jabłko. To zdecydowanie najpopularniejszy i najłatwiej dostępny owoc w Polsce. Każdy wie, że jabłka są zdrowe, jednak czy naprawdę zdajemy sobie sprawę z jej wartości odżywczych? Dzisiaj parę słów o jabłkach i kilka przepysznych przepisów z nimi w roli głównej.

pexels-photo-290312

 

Co dobrego w jabłku?

Czy wiesz, że każde jabłko zawiera praktycznie wszystkie naturalnie występujące witaminy? To także bogactwo przeciwutleniaczy, pektyny i błonnika. Warto wiedzieć, że najwięcej tych cennych składników znajduje się w skórce jabłek i tuż pod nią.  Pektyny oraz błonnik pomagają utrzymać jelita w dobrej formie oraz biorą udział w pozbywaniu się z organizmu toksyn i metali ciężkich.

Jabłka zawierają też pewne ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko infekcji, a także neutralizuje wolne rodniki i substancje chorobotwórcze. Z minerałów znajdziemy w nich potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo.

Wszystkie wartości odżywcze jabłka składają się na wiele właściwości leczniczych jabłka. Przede wszystkim łagodzą problemy trawienne oraz usprawniają pracę układu pokarmowego, dzięki dużej ilości błonnika zapobiegają nieprzyjemnym dolegliwościom, takim jak biegunki, wzdęcia czy zaparcia. Błonnik to jeden z najważniejszy składników dla wszystkich osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami. Substancja ta nie tylko oczyszcza jelita i przyspiesza trawienie, ale daje również uczucie sytości i hamuje ataki głodu.

              Nikogo nie musimy przekonywać, że jabłka to także walory i doznania smakowe, a dzięki różnym gatunkom możemy dobrać je wg upodobania – możemy wybierać spośród wielu stopni kwaskowatości i słodkości oraz twardości owocu.

Kilka przepisów z jabłkami

  1. Puszyste racuszki z jabłkami i twarożkiem

Składniki:

Racuszki:

  • limonka – 1 szt.
  • jabłka – 2 szt.
  • miód wielokwiatowy – 1 łyżka
  • jaja – 2 szt.
  • cukier – 2 łyżeczki
  • masło – 50 g
  • mąka pszenna – 150 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • jogurt grecki – 4 łyżki
  • mleko – 100 ml
  • olej rzepakowy

Twarożek:

  • twaróg półtłusty – 100 g
  • miód wielokwiatowy – 1 łyżka
  • jogurt grecki – 2 łyżki

Dodatki:

  • miód
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Jabłka kroimy w nieregularne plasterki. Wyciskamy sok z limonki i skrapiamy nim jabłka. Dodajemy miód. Do wysokiego naczynia wbijamy całe jajka, wsypujemy cukier i ubijamy wszystko trzepaczką lub mikserem. W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, delikatnie studzimy, a następnie dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Całość przelewamy do czystej miski.

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito wprost do masy z jajek i cukru. Składniki delikatnie mieszamy szpatułką do momentu uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Dodajemy 4 łyżki jogurtu, mleko – mieszamy. Dorzucamy jabłka i ponownie delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Chochelką nabieramy niewielkie porcje ciasta, wylewamy je na patelnię i formujemy okrągłe racuszki. Smażymy je powoli z obu stron na złoty kolor, by miały czas wyrosnąć.

Twaróg rozcieramy w czystej miseczce i mieszamy z 1 łyżką miodu oraz jogurtem, delikatnie ucieramy. Racuszki przekładamy na talerz. Każdy smarujemy masą twarogową, polewamy miodem i przykrywamy kolejnym racuszkiem. Danie możemy polać jogurtem naturalnym.

Apfelbeignets mit Zimtzucker

  1. Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem

Składniki:

  • jabłka – 5 szt.
  • chrzan tarty – 3-4 łyżki
  • czosnek – 0,5 ząbka
  • korzeń imbiru – 0,5 łyżki
  • cytryna – 1 szt.
  • cukier – 5 łyżek

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Jabłka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Owoce układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy, aż jabłka się zrumienią i zaczną się rozpadać. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy.

Do garnka wsypujemy cukier i rozpuszczamy go na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy imbir oraz czosnek. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, do garnka przekładamy upieczone jabłka. Podlewamy minimalną ilością wody i jeszcze chwilę smażymy.

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy 3-4 łyżki chrzanu, niewielką ilość soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i obracamy do góry dnem. Odstawiamy do przestygnięcia.

  1. Kanapka z kurczakiem, majonezem, awokado i jabłkiem

Składniki:

Kurczak:

  • filety z piersi kurczaka – 500 g
  • sól
  • pieprz
  • olej słonecznikowy – 3 łyżki
  • awokado – 1 szt.
  • limonka – 0,5 szt.
  • zielone jabłko – 1 szt.
  • majonez – 120 g
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • sałata – 8 liści
  • tosty – 8 szt.

Sposób przygotowania:

Filety myjemy, osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony przez 12–15 minut. Studzimy przez chwilę, a następnie kroimy w plastry.

Awokado oraz jabłko kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z sokiem wyciśniętym z limonki. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy.

Sałatę myjemy i osuszamy. Kromki tostów lekko podpiekamy. 4 kromki smarujemy majonezem z awokado i obkładamy sałatą i kurczakiem. Ponownie nakładamy odrobinę majonezu i przykrywamy pozostałymi kromkami tostów.

  1. Francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami

 

Składniki:

  • 2 croissanty
  • 1 jajko
  • 60 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • Olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Mleko, jajko, cukier wanilinowy dokładnie razem mieszamy. Croissanty kroimy na plastry. Każdy plaster moczymy w miksturze i układamy na rozgrzanej, posmarowanej odrobiną oleju patelni. Smażymy z dwóch stron, do zrumienienia. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę.

Drugą patelnię rozgrzewamy, smarujemy odrobiną oleju i wrzucamy pokrojone jabłko. Smażymy około 2 minuty, a następnie dodajemy miód i smażymy kolejne 2 minuty, aż jabłko się skarmelizuje.

Usmażone tosty serwujemy z jabłkami. Całość posypujemy odrobiną cynamonu.

  1. Pieczone jabłka

Składniki:

  • 4 średniej wielkości jabłka, umyte
  • 100 g musli z bakaliami
  • 50 g suszonych moreli, pokrojonych w kostkę
  • 150 ml wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Ścinamy górną część jabłek (plaster o grubości około 5-8 mm), zachowujemy. Z jabłek usuwamy środek (część z nasionkami wyrzucamy, pozostałą część wydrążonego jabłka kroimy w drobną kostkę).

Do miski przekładamy musli, morele, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę, mieszamy.

Nadziewamy jabłka farszem, przykrywamy ściętymi wierzchami i pieczemy 12-15 minut w temp. 165°C (termoobieg). Podajemy na ciepło.

  1. Podpłomyki z jabłkami z wędzonym łososiem

Składniki:

  • świeże drożdże – 10 g
  • cukier – ½ łyżeczki
  • sól
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • mąka pszenna – 250 g + niewielka ilość do podsypania
  • śmietanka UHT 30% – 150 g
  • tarty chrzan (ze słoika) – 30 g
  • miód – 1 łyżeczka
  • dymka – ½ pęczka
  • suszony tymianek – ½ łyżeczki
  • jabłko (kwaskowate) – 1 szt. (duże, ok. 250 g)
  • pieprz
  • wędzony łosoś z pieprzem – 250 g

Sposób przygotowania:

Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem w 125 ml letniej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, oliwę i mąkę, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Śmietankę mieszamy z chrzanem, miodem i solą. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki.

Wyrośnięte ciasto delikatnie podsypujemy mąką i dzielimy na 4 porcje. Następnie każdą porcję rozwałkowujemy na placek o owalnym kształcie (ok. 35 x 18 cm). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy po 2 placki obok siebie. Podpłomyki smarujemy kremem chrzanowym i posypujemy krążkami dymki oraz tymiankiem. Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka rozkładamy na podpłomykach, doprawiamy odrobiną pieprzu.

Blachy z podpłomykami pieczemy jedna po drugiej, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 12 minut. Łososia dzielimy na kawałki, połowę rozkładamy na upieczonych wcześniej podpłomykach i zapiekamy przez kolejne 1-2 minuty. Wyjmujemy, pozostałe podpłomyki pieczemy tak samo.

Źródło:

https://kuchnialidla.pl/

https://portal.abczdrowie.pl/

0 komentarzy

Napisz komentarz

Chcesz dołączyć do dyskusji?
Napisz komentarz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>