5 PRODUKTÓW, KTÓRE POWINNAŚ WYELIMINOWAĆ ZE SWOJEJ DIETY
Jemy, żeby żyć! Pożywienie powinno być paliwem dla naszego organizmu. Niestety, obecnie często staje się przyczyną chorób. Ludzka ingerencja w sposób i ilość wytwarzania żywności doprowadziła do tego, że to, co jemy nie zawsze jest zdrowe.
Wraz ze wzrostem chemii w oferowanym nam pożywieniu, rośnie nasza świadomość na temat jedzenia. Jeśli chcesz być zdrowsza, na początek wyeliminuj ze swojej diety poniższe produkty.
CUKIER
Nieraz na pewno słyszałaś określenie: „cukier to biała śmierć”. Jak najbardziej, jest ono prawdziwe! Paradoks polega na tym, że cukier jest naszym najgorszym wrogiem, ale bywa też przyjacielem. Glukoza to podstawowy pokarm naszego mózgu, a zjadając batonik, dostarczamy naszemu organizmowi szybką dawkę energii.
Sęk w tym, że po spożyciu słodyczy, poziom glukozy gwałtownie rośnie i równie szybko opada. To sprawia, że znowu stajemy się głodni, więc znowu jemy. I tak w kółko…
Organizm, w którym notorycznie podwyższamy poziom cukru, przestaje reagować na wytwarzaną przez trzustkę insulinę. W taki sposób dochodzi do zachorowań na cukrzycę, otyłość i choroby serca.
Aby zapobiec powyższym schorzeniom, ogranicz spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Przestań słodzić napoje gorące. Cukier obecny jest w każdym spożywanym przez nas posiłku. Ta dawka wystarczy, aby zapewnić nam optymalne funkcjonowanie.
CZERWONE MIĘSO
Kolejny niejednoznaczny produkt… Z jednej strony dostarcza nam sporo białka, a z drugiej zawiera kwas sialowy, który odpowiada za wzrost zachorowań na nowotwory. W trosce o własne zdrowie, ogranicz spożywanie czerwonego mięsa, a także przetworzonych szynek i kiełbas.
OLEJ KOKOSOWY
Nie wierz reklamom, które wychwalają jego prozdrowotne właściwości! Prawda jest taka, że olej kokosowy to w 93% tłuszcze nasycone. To one zatykają tętnice, prowadzą do zawałów i udarów. Ten produkt jest mile widziany tylko na półkach z kosmetykami.
MARGARYNA
Miała być zdrowsza od masła, okazała się totalnym, żywieniowym niewypałem. W jej składzie znajdują się same przetworzone tłuszcze sztuczne i mnóstwo konserwantów.
BIAŁE PIECZYWO
Białe pieczywo z reguły najbardziej nam smakuje. Niestety, nie wszystko co dobre, jest zdrowe. Biały chleb i bułki posiadają wysoki indeks glikemiczny. Wyrabiane są z białej mąki, którą, jak wiemy, oczyszczono z błonnika, witamin i minerałów. Na dodatek producenci lubią wzbogacić je o spulchniacze i inne konserwanty.