Smaczne i obowiązkowe pozycje tego lata

Wiele osób woli trzymać się potraw i napoi, które dobrze zna i lubi. W obawie przed rozczarowaniem  (i wyrzuceniem pieniędzy w błoto) nie zamawiamy nieznanych nam pozycji z menu, skazując się tym samym na brak nowych doświadczeń kulinarnych. Czas na zmiany! Podpowiadamy, co warto spróbować tego lata.

 

Ale lato to przede wszystkim nieznośne i męczące upały, które skutecznie hamują nasz apetyt. Mimo świeżych pokładów energii uwalnianych dzięki promieniom słońca, na jedzenie często nie wystarcza nam już czasu i chęci. Co jeść, aby nie obciążać żołądka i czuć się lekko?

Gockelns_Speisekarte_Aperitif

  1. Prosecco ze świeżymi owocami

Prosecco już dawno przestało kojarzyć się wyłącznie z wyższymi sferami i przywilejem bogaczy. Chłodne, białe wino z bąbelkami to wspaniała alternatywa dla zimnego piwa w celu umilenia sobie letniego popołudnia. Najlepiej smakuje (i wygląda) w wysokim, szampańskim kieliszku z dwiema malinami, jeżynami, truskawką lub innym świeżym owocem, który lubisz. Sprawdzą się równie dobrze świeże, jak mrożone, które dodatkowo pozwolą utrzymać niską temperaturę napoju.

 

  1. Lody nie na słodko

Słony karmel był hitem smakowym lodów kilka sezonów temu. Teraz producenci lodów zbombardowali nas wieloma innymi, wytrwanymi smakami:  lody o smaku piwa, whiskey, lawendy, mascarpone, a nawet twarożku ze szczypiorkiem. Nawet tradycyjne lody waniliowe odświeżone są o nutę pieprzu lub odrobinę oliwy z oliwek.  Skusisz się?

IMG_7233_modificato-1.jpgwe

 

 

  1. Nitrokawa

Za granicą jest to już absolutny hit – czy się przyjmie w Polsce, zobaczymy. Pierwsze kawiarnie już serwują kawę gazowaną dwutlenkiem azotu. Brzmi dziwacznie? A smakuje wyśmienicie! Zaraz po nalaniu kawy z kija lub ręcznego syfonu wygląda jak kawa z mlekiem. Pianę uzyskuje się poprzez gazowanie NO2 zamiast CO2, co pozwala stworzyć bardziej kremową i atłasową konsystencję.

 

  1. Bao i inne foodtrackowe przysmaki

Foodtracki nadal święcą triumfy popularności i nic nie wskazuje na to, żeby ich pozycja miała ulec jakiejkolwiek zmianie.  Jeśli lubisz szeroko pojmowany street food, koniecznie tego lata jadaj jak najczęściej w plenerze. Złap za pyszne bułeczki bao i rozłóż się na kocyku w parku. Te chińskie bułeczki na parze faszerowane dowolnymi składnikami to absolutny hit sezonu. To idealne połączenie tradycyjnej kanapki z supermodnym trendem azjatyckim. Spróbuj wersji z kolendrą!

comer-bien-vacaciones-2

  1. Pełna miska

To, co pierwsze przychodzi nam do głowy myśląc o miskach, to z pewnością trradycyjna zupa lub ramen. Jednak to, co przygotujesz w misce, zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Własne wersje bulionów z makaronem, kaszą czy ryżem i dowolnymi dodatkami to najlepszy pomysł na upały, kiedy nie masz ochoty na ciężki posiłek, a jednak głód doskwiera.

 

Japanese ramen soup with chicken, egg, chives and sprout.

Źródło:

https://kobieta.wp.pl/