Zimowe superfoods – co jeść, by mieć energię?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Kasza jaglana i gryczana – dostarczają węglowodanów złożonych, które uwalniają energię stopniowo, zapewniając uczucie sytości na dłużej.

Warzywa korzeniowe – marchew, pietruszka, buraki i seler to doskonałe źródło witamin i minerałów.

Dynia i batat – bogate w beta-karoten, wspierają zdrowie skóry i wzrok.

– Miód – naturalny antybiotyk, wspomaga odporność i działa kojąco na gardło.

Przepisy na zimowe superfood

  1. Rozgrzewający koktajl z kurkumą i imbirem** – blenduj mleko roślinne z bananem, kurkumą, imbirem i miodem.
  2. Zupa krem z dyni – pieczona dynia, marchewka i bataty zmiksowane na krem z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego.
  3. Owsianka z orzechami i cytrusami – płatki owsiane gotowane na mleku z dodatkiem pomarańczy, orzechów i miodu.

Zimowa dieta nie musi być nudna – warto korzystać z sezonowych produktów, które wspierają zdrowie i dodają energii!