TruskawkoweLove
Sezon na truskawki w pełni – jeśli przejadłeś się już truskawkami ze śmietaną, smoothie z truskawek, truskawkowymi koktajlami, goframi i naleśnikami z truskawkami itd. – mamy dla Ciebie parę przepisów z truskawkami w trochę innej odsłonie. Wypróbuj w swojej kuchni!
1. Grillowany kurczak z truskawkami i sosem balsamicznym
Kurczak:
Składniki na 2 porcje: 300g filetów z kurczaka, sól i pieprz, 2 łyżeczki płatków chili (lub ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku), 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka listków rozmarynu + do dekoracji, 2 łyżki oliwy extra vergin, 1 łyżka soku i 1 łyżeczka startej skórki z limonki.
Sos balsamiczny i truskawki:
Składniki: 5 łyżek octu balsamicznego, 2 łyżki miodu lub syropu z agawy, 2 łyżeczki soku z limonki, 1,5 łyżki oliwy extra vergin, sól i pieprz, 1 szklanka pokrojonych truskawek.
Sałatka:
Składniki: garść rukoli z fetą i sosem vinegrette.
Przygotowanie:
– Opłucz i osusz filety z kurczaka oraz dopraw solą i pieprzem. Włóż do głębokiego talerza, następnie dodaj chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, limonkę (sok i skórkę). Dokładnie wymieszaj i natrzyj mieszanką filety. Odłóż na ok. godzinę do lodówki.
– Do miseczki włóż wszystkie składniki na sos, dokładnie wymieszaj, a następnie dołącz pokrojone truskawki.
– Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu, zamarynowane filety grilluj przez ok. 4 minuty na jednej stronie, a następnie 4 minuty na drugiej (po przewróceniu kurczak powinien być już pokryty ciemnymi paskami po przypieczeniu).
– Zmniejsz ogień do minimum, przykryj filety folią aluminiową i trzymaj pod przykryciem ok. 2 minuty.
– Zdejmij folię i polej kurczaka sosem z truskawkami. Po 30 sekundach odstaw z ognia. Udekoruj świeżym rozmarynem i dodaj sałatkę z rukoli i fety.
2. Budyń jaglano-truskawkowy
Składniki na 2 porcje: 1/3 szklanki kaszy jaglanej, 1 szklanka mleka (np. krowiego, kokosowego, migdałowego), 300g truskawek (ok. 2 i ½ szklanki), 2 łyżki cukru.
Przygotowanie:
– Przygotuj rondelek, do którego wsypiesz, przepłukaną wcześniej wodą, kaszę jaglaną. Wlej mleko i zagotuj pod przykryciem. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu, nie otwierając garnka.
– Ugotowaną kaszę zmiksuj blenderem na gładki mus z dodatkiem cukru i truskawek.
– Truskawki można też wcześniej chwilę pogotować z cukrem (pokroić, włożyć do rondelka, dodać cukier i gotować przez 5 minut, co chwilę mieszając). Następnie zmiksuj z kaszą jak w przepisie wyżej.
3. Sałatka z truskawkami, granatem i orzeszkami pinii z tartym serem pecorino i sosem balsamicznym
Składniki na 2 porcje: 1 mieszanka sałat, 50g orzeszków pinii, 250g truskawek, ½ owocu granatu, 40g twardego sera pecorino (lub parmezanu / grana padano), sos balsamico ( 4 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego, 3 łyżki oliwy extra vergin, 1 łyżka soku z cytryny, świeżo mielony pieprz).
Przygotowanie:
– Na suchej, rozgrzanej patelni zrumień orzeszki pinii (trzymaj średni ogień, co chwilę mieszając orzeszki, a na koniec dodaj łyżeczkę oliwy, aby nabrały połysku).
– Mieszankę sałat podziel na dwie porcje, posyp ziarenkami granatu i zrumienionymi orzeszkami pinii. Dodaj pokrojone truskawki i posyp tartym serem pecorino.
– Na koniec polej całość sosem balsamicznym: wlej ocet do garnuszka i gotuj przez chwilę na małym ogniu, aż zredukuje się o połowę. Odstaw z ognia, dodaj miód lub syrop klonowy, oliwę, sok z cytryny oraz pieprz. Następnie wymieszaj i ostudź.
4. Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami
Składniki na 6 porcji:
Rolada biszkoptowa: 4 duże jajka (L), 70g cukru, 100g mąki pszennej tortowej, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia.
Nadzienie: 200g śmietanki 36% (zimnej), 1 łyżka cukru pudru, 1 op. śmietany-fix, 1 szklanka truskawek.
Dodatki: cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Rolada biszkoptowa:
– Ogrzej jajka do temperatury pokojowej (wystaw je trochę wcześniej z lodówki).
– Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Dno formy o wymiarach ok. 20x30cm posmaruj masłem i przyklej do niego wycięty arkusz papieru do pieczenia.
– Wbij jajka do miski, dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez ok. 5-7 minut, aż masa będzie jasna i puszysta.
– Przesianą mąkę wsyp do oddzielnej miski z dodatkiem proszku do pieczenia oraz dokładnie wymieszaj. Mieszankę dodaj przez sitko w 3 partiach do ubitych jajek, za każdym razem delikatnie i powoli mieszając szpatułką. Wyłóż całość na papier w foremce i wyrównaj powierzchnię.
– Wstaw do piekarnika i piecz ok. 12 minut, następnie wyjmij z piekarnika i studź biszkopt w blaszce ok. 5-10 minut. Po upływie tego czasu, wyłóż ciasto na ściereczkę kuchenną, odklej papier i zwiń biszkopt w roladę wzdłuż dłuższego boku. W ten sposób ostudź całkowicie biszkopt.
Nadzienie:
– Ubij zimną śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec dodaj śmietanę fix. Rozwiń roladę i wyłóż na niej ubitą śmietankę, zachowując ok. 2 cm wolnego brzegu. Na bitą śmietanę połóż drobno posiekane truskawki. Następnie zwiń całość w roladę, posyp cukrem pudrem i pokrój na porcje.
5. Sałatka z truskawkami i szparagami
Składniki na 2 porcje: 250g truskawek, szparagi, mozzarella, garść orzechów, rukola, dressing z oliwy z oliwek, sok z cytryny, pieprz i sól.
Przygotowanie: Zblanszuj szparagi, a truskawki i mozzarellę pokrój w kawałki. Na rukolę połóż szparagi, truskawki, mozzarellę, posyp orzeszkami, a na koniec polej dressingiem.
Źródło:
https://www.winiary.pl
http://www.kwestiasmaku.com