Przygotuj się na Tłusty Czwartek!
Już jutro Tłusty Czwartek, czyli najsmaczniejszy dzień roku! Jesteście gotowi? Kupujecie smakołyki czy stawiacie na własne wyroby? Może podsuniemy Wam kilka pomysłów!
Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału oraz jest ostatnim czwartkiem przed wielkim postem, znanym także jako dzień zapusty. Utarło się, że jest to dzień, w którym objadanie się smakołykami w postaci pączków i faworków jest nie tylko dozwolone, ale wręcz wskazane. Zgodnie z tradycją, zjedzenie choć jednego pączka, wróży nam dobrobyt w życiu na kolejny rok. Dawniej w Tłusty Czwartek pączki nadziewano słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Skusilibyście się?
Jest to święto ruchome i zależy od daty Wielkanocy, dlatego każdego roku wypada w innym terminie. W tym roku Tłusty Czwartek wypada 8 lutego, a koniec karnawału będzie we wtorek 13 lutego. Po tym dniu w środę wypada Środa Popielcowa, która rozpoczyna 40 dni Wielkiego Postu.
Jutro, bez żadnych wyrzutów sumienia możemy zajadać się słodkościami do woli. Na które pączki masz ochotę?
1. Pączki po warszawsku
Konfitura z róży to absolutna klasyka, ale migdałowy lukier i posypywanie siekanymi migdałami to już nowość. Te domowe pączki z różą zachwycają smakiem i świetnie się prezentują. Jeśli nie przepadasz za nadzieniem z róży, śmiało zastąp je na przykład powidłami ze śliwek, ale pamiętaj, że powinny być gęste – inaczej łatwo wypłyną.
2. Pączki z jabłek
Małe oszustwo – te pączki to właściwie faszerowane jabłka w cieście. Nadziewamy je konfiturą połączoną z orzechami i smażymy na głębokim tłuszczu. Bardzo efektowne – najsmaczniejsze, gdy są jeszcze ciepłe.
3. Pączki lwowskie
Eleganckie, pyszne, wyjątkowe pączki – do ciasta dodaje się miód, a nie cukier. Ozdabiamy gorzką czekoladą – tajemny składnik to likier pomarańczowy, który wzbogaca polewę.
4. Amerykańskie pączki dyniowe
Prawdziwe pumpkin doughnuts, czyli pulchne pączki z dziurką z dodatkiem puree z dyni. Sprawia ono, że pączki mają piękny kolor, ale i wpływa na strukturę wypieku. Do dyni pasują przyprawy korzenne – dlatego dodajemy je do ciasta, ale też obsypujemy nimi gotowe pączki.
5. Pączki serowe
Lubicie małe pączki? Takie na jeden lub dwa kęsy? Te przy okazji są miękkie i nie za suche – to zasługa sera, który dodajemy do ciasta. Nie muszą mieć tak idealnego kształtu jak tradycyjne domowe pączki, bo nie zawierają nadzienia. Łatwo się je formuje – wystarczy wyłożyć łyżeczką prosto na tłuszcz.
6. Pączki hiszpańskie
Znacie to pyszne ciasto parzone, podobne do ptysiowego – takie pączki są znane jako hiszpańskie lub wiedeńskie. Nie martw się – ich formowanie nie jest tak trudne jak się może wydawać – podpowiadamy, jak się do tego zabrać.
7. Domowe pączki z rumem i cynamonem
Podobne do poprzednich, bo również z ciasta parzonego, ale dodajemy do nich wyjątkowy składnik – rum!
Źródło:
wszystkie zdjęcia pochodzą z portalu: http://www.mojegotowanie.pl
http://www.mojegotowanie.pl/smak-i-styl/