Olej rzepakowy – cenny dar natury
Czy wiesz, że olej rzepakowy jest jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych? Dzięki zawartości wielu składników odżywczych jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym, wpływając pozytywnie na nasze zdrowie. Można go stosować nie tylko jako składnik zbilansowanej diety, ale także jako naturalny produkt do pielęgnacji wrażliwej skóry głowy i włosów.
OLEJ RZEPAKOWY – ŹRÓDŁO
Jak wiadomo, olej rzepakowych pochodzi z nasion rzepaku, który uprawiany jest w wielu krajach o klimacie umiarkowanym m.in. także w Polsce. Zawiera liczne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, a dzięki temu ma właściwości prozdrowotne. Szeroko wykorzystywany jest kuchni. Dzięki wysokiej odporności na temperaturę nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania. Doskonale sprawdza się do marynat, a nawet jako dodatek do ciast o formie biszkoptowej. Można go zamiennie stosować z masłem, margaryną, a nawet oliwą z oliwek.
JAKI WYBRAĆ OLEJ – RAFINOWANY CZY NIERAFINOWANY?
Rafinacja to zabieg polegający na oczyszczaniu oleju za pomocą substancji chemicznych m.in. ziemi okrzemkowej czy sody kaustycznej. W wyniku tego procesu olej traci znaczną część cennych właściwości prozdrowotnych, a także swój naturalny kolor, zapach i smak. Jeśli więc chcesz spożywać olej rzepakowy dla zdrowia, polecamy wersję nierafinowaną i na zimno. Olej rzepakowy rafinowany doskonale sprawdzi się do smażenia. Ma także dłuższy termin ważności.
JAK WPŁYWA NA NASZE ZDROWIE?
Olej rzepakowy znalazł szerokie zastosowanie w kuchni ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i cenne składniki odżywcze. Przyczynia się do:
- wspomaga pracę układu krwionośnego – kwasy tłuszczowe omega 3 i omega -6 pozwalają utrzymać odpowiedni poziomy cholesterolu, obniżając zły – LDL, a podnosząc ten dobry – HDL. Dzięki temu zmniejsza ryzyko zawału, niedokrwienia serca lub udaru mózgu,
- pielęgnuję skórę – witamina E zawarta w oleju to wyjątkowy mocny antyoksydant. Chroni przed działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźnia proces starzenia się skóry, zmniejsza widoczność zmarszczek i nawadnia skórę,
- obniża ryzyko cukrzycy – pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, bo zawiera ogromną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- obniża ryzyko chorób nowotworowych – zawiera antyoksydanty, które stanowią ważne narzędzie w leczeniu raka.
DOMOWA PIELĘGNACJA OLEJEM RZEPAKOWYM
Jak już wspomnieliśmy, olej rzepakowy stosuje się nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Możesz zrobić z niego maseczkę do suchej, wrażliwej skóry twarzy czy odżywczą maskę do włosów:
1. Sposób na suchą skórę:
Składniki:
- – 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- – 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- – odrobina cytryny
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki i nałożyć na skórę. Po kwadransie zmyć z twarzy ciepłą wodą
2. Maska do włosów
Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka miodu,
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki i nałożyć na suche włosy. Po 60 minut trzeba umyć włosy, używając delikatnego szamponu dla wrażliwych włosów.