Jesienne zupy na rozgrzanie
Jesienią i zimą, gdy dni są coraz chłodniejsze potrzebujemy czegoś, co nas porządnie rozgrzeje. Nasz organizm, wyziębiony od środka potrzebuje czegoś, co doda mu trochę temperatury i pobudzi. Odpowiednia dieta rozgrzewająca może też skutecznie wspomóc go w walce z chorobą. Wzmocni naszą odporność i sprawi, że wszelkie infekcje będą się trzymały od nas z daleka.
Kiedy wracamy do domu zmarznięci nie ma dla nas nic lepszego, niż gorąca zupa. Oto kilka przepisów na dania, które odpowiednio nas rozgrzeją!
Pikantna zupa dyniowa
Składniki:
2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
1 l bulionu warzywnego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki startego imbiru
pieprz kajeński
gęsta, kwaśna śmietana
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na oliwie razem ze startym imbirem. Gdy cebula zmięknie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć chwilę. Następnie dodać kawałki dyni. Przyprawić solą i pierzem.
Przełożyć całość do garnka, zalać bulionem i ugotować.
Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksować zupę, doprawić do smaku i dodać wedle uznania pieprz kajeński. Zupę przekładać na talerze, udekorować kleksem ze śmietany, posypać delikatnie pieprzem kajeńskim.
Zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
1 szklanka soczewicy czerwonej połówki,
500 gramów ugotowanych grzybów leśnych,
pierś z indyka (1/2 kg),
liść laurowy,
ziele angielskie,
czosnek 4 ząbki pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
Do garnka wsypać szklankę czerwonej soczewicy . Dodać ziele angielskie i liść laurowy . Pierś z indyka pokroić kawałki i dodać do zupy, gotować 40 minut, a następnie dodać rozmrożone ugotowane grzyby leśne i czosnek pokrojony w plasterki. Po chwili zupa nabierze gęstości i smaku. Doprawić szczyptą soli.
Zupa z pieczoną papryką
Składniki:
( na 1 porcję )
2 czerwone papryki
1/4 papryczki pepperoni
1 bulion z natką pietruszki
1 biała cebula
200 ml wody
1 łyżka oliwy z czosnkiem i chili
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka serka śmietankowego do dekoracji
1/3 łyżeczki suszonej bazylii
2 grillowane grzanki
Przygotowanie:
Paprykę umyć, usunąć nasiona i podzielić na połówki. Włożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą. Zapiec w 190 stopni C, aż papryka będzie miękka. Wyjąć i usunąć z papryki skórkę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. W garnuszku rozpuścić bulion z wodą . Dodać cebulę i paprykę pokrojoną w paski. Doprawić bazylią i gotować na małym ogniu 15 minut. Odstawić i miksować blenderem. Nalać do talerzyków i udekorować świeżą papryką, serkiem i natką pietruszki. Podawać z grzankami.
Zupa gulaszowa z soczewicą
Składniki:
3 – 4 szklanki ugotowanej ciecierzycy potocznie zwanej cieciorką,
1 duża papryka czerwona,
2 kawałki pora,
2 marchewki,
1 korzeń pietruszki,
kawałek selera,
3 ząbki czosnku,
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
suszone kiełki komosy ryżowej,
zioła i przyprawy: natka pietruszki, sól himalajska lub morska, 0,5 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki czarnuszki, dowolny zestaw ziół np. zioła dalmatyńskie (oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia),
olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Zeszklić por w emulsji z wody i oleju rzepakowego. Dodać drobno pokrojone warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler) i dusić w niewielkiej ilości wody. Kiedy warzywa lekko się podduszą, dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę, drobno pokrojoną paprykę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach duszenia wrzucić przyprawy oraz ew. suszone kiełki komosy. Dusić jeszcze przez kilka minut i zupa gotowa.
Zupa cebulowa
Składniki:
500 g cebuli,
ząbek czosnku,
2-3 łyżki masła,
1 l bulionu,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
kilka gałązek świeżego tymianku,
sól, pieprz,
kilka kromek białego czerstwego pieczywa.
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka. W rondlu rozpuścić masło, dodać cebulę, dusić na małym ogniu ok. 30 min, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dusić ok. minutę. Dodać wino, gotować aż płyn zredukuje się o połowę. Następnie wlać bulion i dodać tymianek. Całość gotować przez ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pieczywo pokroić w kostkę, wstawić do piekarnika aż się zarumieni na złoto. Zupę posypać gotowymi grzankami.
Smacznego!
Źródła: www.gotujmy.pl, www.polki.pl, www,kurcze-spieczone.bloog.pl, www.agamasmaka.pl