Jak wybrać właściwą temperaturę piekarnika?
Jesteśmy przyzwyczajeni, że przepisy kulinarne zawsze podają nam dokładną temperaturę, w której mamy przygotować daną potrawę. Jeśli mamy zdecydować sami o wybraniu temperatury, często kończy się na bezpiecznych 180 stopniach. Dzisiaj podpowiemy, co piec w danej temperaturze, aby wszystkie dania były zawsze wypieczone i smaczne.
Każdy piekarnik ma dość szeroki zakres ustawienia temperatury, dlatego warto wykorzystać ich potencjał. Nawet kilka stopni różnicy może diametralnie zmienić smak potrawy, jej stopień wypieczenia i aromatyczności. Sprawdź naszą ściągę:
Mniej niż 100 stopni
Wg kuchennego kompendium, „chłodny piekarnik” to taki, który został rozgrzany do mniej niż 100 stopni. Co można piec w takiej temperaturze? Przede wszystkim potrawy, które muszą spędzić w piekarniku wiele godzin, a często nawet całą noc. Pieczemy w zakresie 60-90 stopni, aby stale podtrzymywać pożądaną temperaturę. Trik: Jeśli zamierzasz podać na stół ciepłą potrawę (lub ciasto), której nie da się już podgrzać po wychłodzeniu, umieść naczynie w piekarniku nagrzanym do niskiej temperatury. Unikniesz przypalenia potrawy, a będzie apetycznie ciepła.
120-130 stopni
W tym zakresie stopni mieszczą się dania, które wymagają długiego pieczenia. Wiele rodzajów mięs wymaga długotrwałej obróbki cieplnej. To właśnie dzięki niej tak smakowicie smakują i kuszą swym zapachem. Jeśli nie możesz pozwolić sobie na pieczenie całą noc w niskiej temperaturze, skróć czas do kilku godzin dzięki zakresowi 120-130 stopni. Udziec z indyka lub rolada z szynki będą dzięki temu doskonałe.
140-160 stopni
Pieczone warzywa w piekarniku najbardziej lubią zakres 140-160 stopni. 150 stopni to niemal idealny poziom ciepła dla wszystkich delikatnych i suchych warzyw. W ten sposób możesz przygotować szparagi lub chipsy z jarmużu, a efekt będzie doskonały. Przy tej mocy piekarnika możesz piec mięso, które łatwo przesuszyć np. gęsinę. Taką temperaturę lubią również ciasta drożdżowe i serniki.
180 stopni
Znasz ten znacznik na swoim piekarniku? Możemy się założyć, że tak najczęściej pieczesz w swojej kuchni. Istnieje teza, że w takiej temperaturze upiecze się absolutnie wszystko. I można powiedzieć, że faktycznie tak jest. Oprócz kilku wyjątków, ustawienie piekarnika na 180 stopni załatwi sprawę, aby smak i konsystencja potrawy były zadowalające. Tutaj jednak należy pamiętać o czasie pieczenia: surowa pieczeń potrzebuje dużo więcej czasu niż małe, domowe ciasteczka.
200-220 stopni
Często boimy się tak wysokiej temperatury, obawiając się, że potrwa ulegnie przypaleniu lub przesuszeniu. Tak wysoka temperatura sprawdza się do szybkiej i intensywnej obróbki termicznej. Możesz skorzystać z niej podczas przygotowywania parmezanowych chipsów czy opiekania wcześniej przesmażonego mięsa. To szybki sposób na warzywa, jednak tutaj trzeba pilnować czasu pieczenia.
Źródło:
https://kuchnia.wp.pl