Hit na jesień – dynia

Dynia – podobno część ludzi zastanawia się czy to owoc czy warzywo. Rozwiewamy wątpliwości: dynia wg systematyki należy do rodziny warzyw dyniowatych. Skoro nazewnictwo mamy z głowy, przejdźmy do przyjemniejszych rzeczy. Jakie pyszności możemy przyrządzić z tego warzywa?

pumpkin on table

Właściwości dyni

Zacznijmy od dobrych wieści dla liczących kalorie – dynia zawiera ich bardzo mało (27kcal w 100g miąższu), a jednocześnie szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, który chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, kwas foliowy, selen, miedź, mangan, lecytynę oraz cynk. Warto wspomnieć, że dynia zawiera znikome ilości tłuszczów i białek oraz węglowodanów. Cynk i lecytyna zwiększają przemianę materii oraz korzystnie wpływają na pracę mózgu. Olej z pestek dyni oprócz witamin i minerałów, zawiera substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki. Pestki dyni to znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i związków z grupy fitosteroli. Jeśli chodzi o witaminy to miąższ zawiera: witaminę A, E, i K oraz C i witaminy z grupy B.

Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu można przygotować zupę i sernik, a także muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki można dodać do sałatki, zupy lub ciasta, a z oleju przygotować dressing do sałatki. Do potraw można wykorzystywać tartą surową dynię (np. do placków) lub też usmażoną lub ugotowaną w kawałkach (np. do makaronu). Do wielu dań i deserów wykorzystywane jest też puree z pieczonej dyni.

Kilka przepisów z dynią w roli głównej

  1. Placki dyniowe

placki

Składniki: 4 szklanki dyni startej na tarce; 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, cebula, 4 ząbki czosnku, szczypta chilli, sól, pieprz, olej

Przygotowanie:

  1. Cebulę zetrzyj na tarce.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Startą dynię połącz z cebulą i przeciśniętym czosnkiem, dodaj jajka, mąkę, przyprawy i wszystko wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj do niego więcej mąki.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki dyniowe na złoty kolor.

Wypróbuj też wersji na słodko – zamiast czosnku i chilli, dodaj cukier i cynamon.

  1. Brownie z dynią

brownie

Składniki:

  1. Na masę dyniową: szklanka zmiksowanego miąższu z dyni, 2 jajka, 3 łyżeczki cynamonu, 1/2 szklanki cukru, 250 g serka mascarpone.
  2. Na masę czekoladową: 3/4 szklanki mąki, 3 łyżki kakao, 170 g czekolady, najlepiej gorzkiej, 120 g masła, 2/3 szklanki cukru, łyżeczka esencji waniliowej, 4 jajka.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj masę dyniową. Serek mascarpone utrzyj z cukrem.
  2. Do masy dodaj zblendowany miąższ dyni.
  3. Dodaj 2 jajka, wsyp cynamoni wszystko razem wymieszaj.
  4. Przygotuj masę czekoladową. Czekoladę rozpuść razem z masłem(np. w kąpieli wodnej).
  5. Przestudź i do czekoladowej masy dodaj cukier.
  6. Wbijaj pojedynczo 4 jajka,mieszając całą masę, zanim dodasz do niej kolejne.
  7. Mąkę przesiej z kakao i dodaj do masy czekoladowo-jajecznej.
  8. Niewielką formę (np. o wymiarach 25 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Do formy przelej połowę masy czekoladowej. Następnie wylej całą masę dyniową.
  10. Pozostałą część masy czekoladowej wylej na wierzch– najlepiej dość nieregularnie, aby powstały fantazyjne esy-floresy.
  11. Pieczw piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 25 minut.

  1. Spaghetti z dyni makaronowej

spaghetti

Składniki: dynia makaronowa, 3 pomidory, 1/2 cebuli, ząbek czosnku, odrobina cukru, sól, pieprz, pestki dyni.

Przygotowanie

  1. Dynię gotujw całości przez 45-50 minut.
  2. Kiedy się ugotuje i całkowicie przestygnie, przekrój ją na pół, wyjmij gniazdo nasienne.
  3. Porozdzielaj delikatnie miąższ,który zbudowany jest z cienkich nitek, wyglądających jak makaron.
  4. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę.
  5. Pomidory umyj i drobniutko pokrój.
  6. Na patelnię wrzuć pomidory i posiekany czosnek,smaż razem z cebulką.
  7. Dopraw pieprzem, solą, cukrem.
  8. Na gotowy sos przełóż makaron dyniowy, zamieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj.
  9. Gotowe spaghetti z dyni posyp pestkami.

  1. Dyniowe muffinki

muffiny

Składniki: dynia, 0,5 szklanki brązowego cukru, 1 jajko, 120 g jogurtu naturalnego, orzechy włoskie, 2 łyżki budyniu waniliowego, szklanka mąki pszennej, 0,5 szklanki oleju, odrobina soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru wanilinowego.

Przygotowanie:

  1. Z dyni przygotuj puree– upiecz warzywo w piekarniku a potem zmiksuj. Do muffinów będziesz potrzebować około 1 szklanki puree.
  2. W misce wymieszaj brązowy cukier z jogurtem naturalnym i jajkiem.
  3. Dodaj puree z dyni, olej i cukier wanilinowy, wymieszaj.
  4. Do drugiego naczynia przesiej mąkę.
  5. Dodaj do mąki budyń, proszek do pieczenia i sól.
  6. Połącz sypkie składniki z płynnymi.
  7. Wypełnij masą papilotki do około 3/4 wysokości.
  8. Z wierzchu posyp posiekanymi orzechami.
  9. Pieczprzez 25 minut w temperaturze 175 stopni C.

  1. Dyniowa zupa

zupa

Składniki:  80 dag miąższu dyni, 40 dag włoszczyzny, cebula, kawałek imbiru (ok. 3 cm), szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej, sól, pieprz, olej, pestki dyni.

Przygotowanie:

  1. Dynię upiecz (ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C) lub pokrój i ugotuj w niewielkiej ilości wody, aż będzie miękka.
  2. W rondelku na rozgrzanym oleju przesmaż na złoty kolor posiekaną drobno cebulkę, dodaj starty imbir i włoszczyznę.Smaż chwilę.
  3. Zalej szklanką wody i gotuj około 5 minut.
  4. Dodaj dynię i przyprawy.
  5. Zmiksuj.
  6. Zupę podawaj posypaną pestkami dyni.

Źródło:

http://polki.pl/przepisy/

https://www.kwestiasmaku.com/
http://bonavita.pl/