Fasolka szparagowa – dlaczego warto ją jeść?

Fasolka z reguły nie musi narzekać na brak miłośników. Ci, którzy są jej fanami, powinni mieć świadomość, że walory smakowe, to nie jedyne co ma do zaoferowania. Szparagówka, zarówno żółta, jak i zielona jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych.  Co warto wiedzieć o tym warzywie?

 green bean background

Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej, a jej zdrowotne właściwości i wartości odżywcze były doceniane już w Ameryce Środkowej i Południowej, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. W Europie warzywo to znalazło się dzięki hiszpańskim żeglarzom pod koniec XVI wieku. Obecnie uprawia się ją na całym świecie, prawie we wszystkich krajach, choć głównie w azjatyckich (Chiny, Indonezja, Indie).

Żółta czy zielona fasolka szparagowa?

            W Polsce uprawiamy dwie odmiany fasolki szparagowej – żółtą oraz zieloną. Różnią się miedzy sobą nie tylko składnikami odżywczymi, ale i smakiem. Żółta charakteryzuje się kremowym, delikatnym, a zielona jest bardziej wyrazista w smaku.

            Dodatkowo zielona fasolka ma więcej witaminy A i kwasu foliowego, dlatego polecana jest kobietom w ciąży, cukrzykom oraz osobom z niedoborem żelaza. Żółta fasolka natomiast zawiera więcej potasu i fosforu.

Właściwości przeciwnowotworowe fasolki szparagowej

            Dlaczego powszechnie uważa się, że warzywo to ma właściwości chronienia przed zachorowaniem na raka? Zielone ziarna fasolki są bogatym źródłem witaminy C, E i A, która występuje tutaj pod postacią beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Ale to nie wszystko. Fasolka zawiera również silne przeciwutleniacze – flawanoidy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu można opóźnić proces starzenia się skóry i zmniejszyć ryzyko chorób nowotworowych.

Wybrane wartości odżywcze w 100g fasolki szparagowej

Wartość energetyczna – 31 kcal

Białko ogółem – 1.83 g

Tłuszcz – 0.22 g

Węglowodany –  6.97 g (w tym cukry proste 3.26)

Błonnik – 2.7 g

Witaminy

 Witamina C – 12.2 mg

Tiamina – 0.082 mg

Ryboflawina – 0.104 mg

Niacyna – 0.734 mg

Witamina B6  – 0.141 mg

Foliany –  33 µg

Witamina A – 690 IU

Witamina E – 0.41 mg

Witamina K – 43.0 µg

Minerały

 Wapń – 37 mg

Żelazo – 1.03 mg

Magnez – 25 mg

Fosfor – 38 mg

Potas – 211 mg

Sód – 6 mg

Cynk – 0.24 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

 Spicy-Buttered-Beans-e1517244925770

Właściwości zdrowotne fasolki szparagowej

Zielone ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dzięki czemu skutecznie walczy z zaparciami. Wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu – witaminy z grupy B, E i magnez. Fasolka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Warzywo idealne? Prawie! Niestety fasolka powoduje wzdęcia, co w połączeniu z otyłością lub osobami chorującymi na choroby układu pokarmowego, może wzmagać nieprzyjemne dolegliwości.

Kolejną dobrą wiadomością dla wielbicieli fasolki, jest jej właściwość obniżania poziomu cholesterolu. Zawarte w niej: potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B, magnez oraz ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m. in. obniżając wysokie ciśnienie krwi i zapobiegając udarom mózgu. Regularne spożywanie tego warzywa obniża poziom złego cholesterolu, zwłaszcza triglicerydów, a  to z kolei zapobiega miażdżycy i zawałom serca.

Jeśli chcesz wzmocnić swój układ odpornościowy – nic prostszego! Duża zawartość witaminy C skutecznie chroni organizm przed wieloma chorobami. Fasolka zawiera również aglutyninę, która pełni ważną rolę w budowaniu odporności organizmu.

Jesteś cukrzykiem? Fasolka szparagowa to jedzenie dla Ciebie! Ma ona niski indeks glikemiczny (IG 15), a zawarte w niej białko pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Po jej zjedzeniu następuje bardzo powolny wzrost poziomu cukru, dzięki czemu nie potrzeba dużej ilości insuliny, aby go przetworzyć.

Pamiętajmy tylko, aby nie jeść surowej fasolki, ponieważ zawiera fazynę – toksyczne białko roślinne (toksalbuminę), które zostaje zneutralizowane dopiero podczas obrobki termicznej.

Czy mogą ją jeść dzieci i kobiety w ciąży? Jak najbardziej. Witamina K zwiększa wchłanianie wapnia, co zapobiega utracie gęstości kości. Białko fasolki ma podobny skład do białka zwierzęcego, tak więc można nią zastąpić czasem drób czy wołowinę.  Dla kobiet w ciąży ważny jest natomiast kwas foliowy, który zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej we wczesnych etapach ciąży.

Czy lista dobrodziejstw ma koniec? Otóż jeszcze nie! Ugotowane strączki fasoli mają działanie moczopędne, czyli przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu. To z kolei wspomaga leczenie artretyzmu, czyli skazy moczanowej.  Wspomaga również leczenie chorób nerek i pęcherza moczowego. Prawidłowy przepływ moczu pomaga organizmowi pozbywać się toksyn.

A na koniec coś dla odchudzających się. Fasolka zielona w 100g zawiera tylko 31 kcal (dzięki temu, że w 90% składa się z wody). To również bogate źródło potasu, które pozwoli Ci oczyszczać się z toksyn. Smacznego!

Źródło:

https://www.poradnikzdrowie.pl/