W roli głównej DYNIA

Przyszła jesień, a wraz z nią cały szereg smacznych, świeżych warzyw, których zbiory wypadają właśnie o tej porze. W tym artykule pokażemy Wam kilka prostych przepisów z dynią, która zdecydowanie jest królową sezonu jesiennego. Przekonaj się w jakie witaminy i minerały jest bogata oraz co smacznego możesz z nią wyczarować.

 1032882172-612x612

Dynia to nie tylko świetna ozdoba Halloween, ale przede wszystkim skarbnica witamin i składników mineralnych. Dlatego też jej wartości odżywczych i właściwości leczniczych nie sposób przecenić. Pamiętaj, że najwięcej witamin ma dynia w kolorze intensywnej pomarańczy. Dynia bogata jest m.in. w:

  • witaminę A,
  • witaminy z gr. B (B1 i B2),
  • witaminę C i PP,
  • magnez,
  • potas,
  • żelazo,
  • wapń,
  • fosfor.

Ponadto jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, przy bardzo niskiej kaloryczności. To przemawia za jedzeniem jej podczas procesu odchudzania – dynia ma zaledwie 33 kalorie w 100g. Jesienią dynia jest bardzo tania, dzięki czemu możesz pozwolić sobie na komponowanie z nią wielu różnorodnych, smacznych i zdrowych dań tak często, jak masz na to ochotę.

Wartości odżywcze dyni (w 100 g – surowej/ugotowanej)

Wartość energetyczna – 26/20 kcal

Białko ogółem – 1.00/0.72 g

Tłuszcz – 0.10/0.07 g

Węglowodany – 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)

Błonnik – 0.5/1.1 g

Witaminy

Witamina C – 9.0/4.7 mg

Tiamina – 0.050/0.031 mg

Ryboflawina – 0.110/0.078 mg

Niacyna – 0.600/0.413 mg

Witamina B6  – 0.061/0.044 mg

Kwas foliowy –  16/9 µg

Witamina A – 8513/5755 IU

Witamina E – 1.06/0.80 mg

Witamina K – 1.1/0.8 µg

Minerały

Wapń – 21/15 mg

Żelazo – 0.80/0.57 mg

Magnez – 12/9 mg

Fosfor – 44/30 mg

Potas – 340/230 mg

Sód – 1/1 mg

Cynk – 0.32/0.23 mg

Wypróbuj przepis z dynią w roli głównej:

  1. ZUPA Z DYNI Z MASŁEM ORZECHOWYM

zupa_z_dyni_z_maslem_orzechowym_01

Składniki na 4 porcje:

  • 1,2 kg dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub przyprawy curry)
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej papryki, szczypta cynamonu, szczypta płatków chili
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 2 łyżki (z górką) kremowego masła orzechowego (naturalnego, bez soli i cukru)
  • 80 ml mleka kokosowego lub śmietanki kremówki

Przygotowanie:

  • Piekarnik nastawić na 180 st C. Dynię pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, wyłożyć na blachę piekarnika i piec przez 35 minut. Wyjąć z piekarnika, obkroić ze skóry i pokroić na jeszcze mniejsze części.
  • W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodać starty czosnek i imbir. Dodać pastę lub przyprawę curry i wymieszać. Dodać kawałki upieczonej dyni oraz pozostałe przyprawy i podsmażać na małym ogniu mieszając jeszcze przez kilka minut.
  • Wlać gorący bulion, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zawartość garnka przelać ostrożnie do kielicha stojącego blendera, dodać masło orzechowe, mleko kokosowe lub śmietankę i zmiksować na gładki krem.
  1. MARMOLADA DYNIOWO-POMARAŃCZOWA z cynamonem i goździkami

marmolada_dyniowo_pomaranczowa_01_0

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 2 pomarańcze
  • sok z 3 cytryn
  • 40 g kawałek korzenia imbiru
  • 700 ml wody
  • 700 g cukru
  • laska cynamonu lub 1/3 łyżeczki mielonego
  • 5 goździków

Przygotowanie

  • Dynię umyć, pokroić na 3 – 4 kawałki, obrać obieraczką do warzyw, usunąć nasiona. Pokroić w ok. 1,5 cm kostkę, włożyć do dużego garnka.
  • Pomarańcze wyszorować, następnie pokroić na kawałeczki (najpierw na pół, później połówki na cienkie plasterki, skórkę na krótsze kawałeczki). Dodać do dyni. Wycisnąć sok z cytryn i wlać do garnka.
  • Dodać obrany i drobno starty (bez kłączy) imbir. Wlać wodę, wymieszać i zagotować. Dodać cynamon i goździki. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez ok. godzinę na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu zamieszać.
  • Po tym czasie dynia powinna być już miękka a nawet się rozpaść (zależy od gatunku). Wsypać cukier, wymieszać i ponownie zagotować. Gotować przez ok. godzinę w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Na koniec marmolada ma być gęsta, kleista, ale cukier nie może się skarmelizować.
  • Gorącą marmoladę nałożyć do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia. Potem odwrócić i schować do spiżarki.
  1. KURCZAK CURRY Z DYNIĄ

kurczak_curry_z_dynia_01_0

Składniki na 3 porcje:

KURCZAK

  • 500 g filetu z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry

oraz

  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni*
  • 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
  • 50 ml gorącego bulionu lub wody
  • 200 ml mleka kokosowego z puszki
  • do podania: ryż, listki bazylii, opcjonalnie posiekane świeże chili

Przygotowanie:

  • Filety oczyścić z błonek i kostek. W najgrubszej części przekroić wzdłuż a następnie w poprzek na mniejszej wielkości fileciki.
  • Doprawić solą oraz pieprzem, natrzeć startym czosnkiem i obtoczyć w oliwie. Skropić sokiem z cytryny, posypać kurkumą oraz natrzeć pastą curry. Odstawić na blacie na ok. 15-30 minut (jeśli mamy czas), nastawić do ugotowania ryż.
  • Dynię obrać, oczyścić i pokroić w niedużą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną dynię i mieszając podsmażać przez ok. 4 minuty. Przesunąć na bok, włożyć filety kurczaka i obsmażyć po ok. 2 – 3 minuty z każdej strony.
  • Dodać gorący bulion lub wodę a po chwili mleko kokosowe. Zagotować i gotować jeszcze ok. 1 minutę. Odstawić z ognia i podawać z ryżem i listkami bazylii, opcjonalnie posypując świeżym chili.

WSKAZÓWKI

* najlepsza będzie dynia odmiany hokkaido (nieduża, o pomarańczowej skórce)

  1. HUMMUS Z DYNIĄ z przyprawą curry i masłem orzechowym

hummus_z_dynia_01_0

Składniki:

  • 1 puszka 400 g ugotowanej ciecierzycy lub 400 g UGOTOWANEJ CIECIERZYCY
  • 1 szklanka PUREE Z PIECZONEJ DYNI
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła orzechowego lub TAHINI
  • 1/2 ząbka czosnku
  • przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy curry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki płatków chili, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz
  • do dekoracji np. pestki dyni, curry, płatki chili, oliwa

Przygotowanie:

  • Przygotować ciecierzycę, zachować kilka łyżek zalewy z puszki lub wodę z gotowania. Przygotować PUREE Z PIECZONEJ DYNI, ostudzić. Puree z dyni odcisnąć w gazie aby było jak najbardziej gęste.
  • Ciecierzycę włożyć do pojemnika blendera, dodać oliwę i zacząć miksować. Można dodać 1 – 2 łyżki zalewy z ciecierzycy aby łatwiej się miksowało.
  • Gdy ciecierzyca będzie już zgrubnie rozdrobniona dodać przygotowane puree z dyni, masło orzechowe lub tahini, obrany czosnek, przyprawy, doprawić solą i pieprzem. Miksować na gładką konsystencję.
  • Przełożyć do miseczki lub do pojemnika i udekorować np. pestkami dyni, przyprawą curry, płatkami chili, na koniec skropić oliwą.
  1. CIASTO PIERNIKOWE Z DYNIĄ

zdjecie

Składniki:

– jaja: 4 sztuki

– cukier: 1.5 szklanki

– olej: 1 szklanka

– mąka: 2 szklanki

– puree z dyni: 1 szklanka

– proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

– soda: 1 łyżeczka

– przyprawa do piernika: 1 łyżka

– suszona żurawina: 100 gramów

Przygotowanie:

  • 1. W jednej misce mieszamy jaja, cukier, olej, puree z dyni, a w drugiej pozostałe składniki. Do pierwszej miski wsypujemy zawartość drugiej i mieszamy tylko tyle, aby całość się połączyła, ale absolutnie nie dłużej. Grudki mają pozostać. Wylewamy zawartość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st.C około 50 minut. Przed wyjęciem możemy sprawdzić patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
  1. DYNIOWO-MARCHEWKOWE RISOTTO

Składniki:

– ryż do risotto: 1 szklanka

– białe wytrawne wino: 0.25 szklanki

– bulion warzywny: 1.5 szklanki

– marchewka (ugotowanej): 2 sztuki

– dynia (upieczonej): 200 gramów

– zielona pietruszka: 0.5 szklanki

– oliwa z oliwek: 2 łyżki

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek,

dodać ryż i smażyć do czasu aż się zeszkli.

  • Podlać częścią wywaru, wrzucić pokrojoną drobno ugotowaną

wcześniej marchew i dalej smażyć do czasu aż płyn odparuje, i znów podlać kolejną częścią wywaru.

  • Pokroić upieczoną dynie, dodać do ryżu. Doprawić solą i pieprzem.

W między czasie posiekać zieloną pietruszkę, część z niej dodać do ryżu wraz z winem i chilli, dalej gotując do ponownego odparowania płynu.

  • Gdy ryż jest już kleisty i miękki, wyłożyć na miseczki i od razu podawać.

Smacznego!

Źródło zdjęć:

https://www.przyslijprzepis.pl/

https://www.kwestiasmaku.com/

https://www.poradnikzdrowie.pl/