Different cooking oils in bottles on wooden table

Tłuszcze roślinne – które z nich są najzdrowsze?

W sklepach do wyboru mamy mnóstwo produktów, w tym sporą ilość tłuszczów, które możemy używać do smażenia, dolewać do sałatek czy zjadać ze świeżym pieczywem. Co mają nam do zaoferowania poszczególne tłuszcze, jakie mają witaminy i czy na pewno są zdrowe? Na te pytania znajdziecie odpowiedź w poniższym artykule.


 

Na pierwszy rzut omówimy takie tłuszcze jak:

Olej rzepakowy – do wyprodukowania jednego litra potrzebujemy do 3 kg rzepaku. Jedna łyżka oleju pokrywa około 50% zapotrzebowania na witaminę E3, znajdziemy w niej również witaminę K. Dodatkowo olej ten jest źródłem wielonienasyconych kwasów omega – 3. Co najważniejsze – blisko 90% jego zawartości stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Okrzyknięty jest jednym z najzdrowszym olei na świecie. Czy warto go używać do smażenia? Tak, ale tylko ten tłoczony na ciepło się do tego nadaje. Oleje tłoczone na zimno znajdą zastosowanie przede wszystkim w sałatkach czy sosach.

Bottle of rapeseed oil (canola) and rape flowers bunch on table

Oliwa z oliwek – znajduje zastosowanie przede wszystkim w kuchni ale w kosmetyce też potrafi zdziałać cuda! Jest tłuszczem ale należy do grupy tych zdrowych. Nie zawiera cholesterolu, a jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają wpływ na zahamowanie rozwoju miażdżycy. Jak to się dzieje? Oliwa z oliwek obniża ilość „złego” cholesterolu (LDL) i podnosi poziom „dobrego” (HDL). Wpływa także na obniżenie ciśnienia krwi, chroni przed astmą i alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa, pomaga przy kamicy żółciowej, nieżycie, owrzodzeniu żołądka i zaparciach. A to nie wszystko! Zawiera także przeciwutleniacze, które zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników (oliwa opóźnia proces starzenia się!) Jest także bogatym źródłem witamin: A, E, D i K. W kosmetyce oliwa z oliwek wykorzystywana jest do produkcji kremów, mydła, balsamów, a nawet płatków piorących do odzieży niemowlęcej.

Olive oil

Olej słonecznikowy – wykorzystywany zarówno w kuchni jak i w kosmetyce (np. do olejowania włosów). Istnieją dwa rodzaje oleju: rafinowany i nierafinowany. Rafinowany jest tłoczony na ciepło i ma jasnożółtą barwę – nierafinowany, tłoczony na zimno i o barwie ciemnożółtej. Czym się różnią? Olej nierafinowany zawiera w sobie więcej substancji odżywczych oraz ma bardziej wyraźny smak. Niestety olej słonecznikowy cechuje się niekorzystną proporcją kwasów omega-6 i omega-3. 1 łyżka oleju pokrywa dobowe zapotrzebowanie na kwas omega-6, a zbyt duża jego ilość nasila stany zapalne w organizmie i może prowadzić do rozwoju wielu chorób (depresja, choroby serca)

Dầu hướng dương పొద్దుతిరుగుడు నూనె მზესუმზირის ზეთი Huile de tournesol Olio di girasole Sonnenblumenöl Sunflower oil Aceite de girasol Ayçiçek yağı maravilla Olej słonecznikowy زيت زهرة الشمس

Olej lniany – tłoczy się go na zimno z nasion lnu (czyli siemienia lnianego). Olej ten posiada odpowiednie proporcje kwasów oemga-3 i omega-6 co skutkuje obniżeniem „złego” cholesterolu (LDL) i podwyższeniem wskaźnika „dobrego” cholesterolu (HDL). W 100 g oleju tłoczonego z siemienia lnianego znajduje się ok. 70 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6) Znajdziemy w nim także witaminę E, która obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi. Co ważne, tego oleju nie należy stosować do smażenia. Stosowany na zimno usprawnia procesy spalania tkanki tłuszczowej.

Len, siemię lniane i olej lniany.

0 komentarzy

Napisz komentarz

Chcesz dołączyć do dyskusji?
Napisz komentarz!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>