Światowy Dzień Nutelli – zdrowszy zamiennik

Racjonalna dieta nie musi oznaczać rezygnowania z ulubionych artykułów spożywczych, czasami wystarczy poszukać ich zdrowszych zamienników.

W składzie kupnego kremu znajduje się tylko 20% orzechów i kakao. Pozostałe 80%, to cukier, olej, emulgatory i wzmacniacze zapachu.
Sprawdź nasz pomysł na lepszą alternatywę dla Nutelli!

Nutella klasyczna

Nutella „dietetyczna”

mleko pełne

Nutella „dietetyczna”

mleko odtłuszczone

Wartość energetyczna (kcal)

530

233,45

206,2

Białko (g)

6,4

16,2

18,22

Węglowodany (g)

56,4

22,05

25

Tłuszcze (g)

31

9,0

3,6

w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g)

10,3

5,3

2,2

Błonnik (g)

3,5

0,3

0,3

Witamina B2 (µg)

0,24

0,57

0,67

Witamina B12 (µg)

0,3

0,93

1,03

Fosfor (mg)

165

328

385

Magnez (mg)

70

50,4

58,4

Sód (mg)

33

111,2

139

Jak zrobić nutellę w wersji fit?

Potrzebujesz:

  • 10 łyżek mleka w proszku,
  • 2 łyżki kakao,
  • około 5-8 łyżek mleka,
  • 200g serka naturalnego homogenizowanego,
  • opcjonalnie: syrop klonowy lub miód, orzechy, awokado, daktyle, banan.

Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli chcesz, dodaj stopniowo miód lub syrop klonowy, po to, aby dodać dokładnie tyle ile potrzebujesz. Możesz dodać także zmielone lub posiekane orzechy (ta wersja będzie bardziej crunchy).

Tradycyjny krem czekoladowy zawiera prawie dwa razy więcej kalorii oraz węglowodanów niż jej alternatywna wersja; wybierając naszą wersję dostarczysz z dietą mniej kalorii, ponadto gotowy produkt charakteryzuje się o wiele większą zawartością tłuszczu, w tym niekorzystnego tłuszczu nasyconego. Przygotowując alternatywną wersję kremu, możesz zdecydować się na mleko w proszku pełne lub odtłuszczone, ze względu na walory smakowe polecamy mleko w proszku pełne, jeżeli chodzi o wartość odżywczą zdecydowaną różnicę można zauważyć w zawartości tłuszczu między tymi artykułami.

źródło: udietetykow.pl