egg

Sposoby na sprawdzenie świeżości jajek

Trafiłeś kiedyś na tzw. zbuka? Zbuk to zgniłe, nieświeże jajo. Jeśli zdarzyło Ci się rozbić takie jajko, dobrze wiesz jakie przykre konsekwencje to za sobą niesie. To nie tylko przykry, drażniący zapach czy zepsucie smaku potrawy, ale przede wszystkim fatalny wpływ na nasze zdrowie. Nie lekceważ odpowiedniego przechowywania jajek i sprawdzania ich przydatności do spożycia. Dowiedz się jak to robić.

Eggs in a heap of Hay

Wciąż pokutuje przekonanie, że powinniśmy ograniczać spożywanie jajek w ciągu tygodnia, ponieważ w dużej ilości stają się szkodliwe na naszego organizmu. Aktualna wiedza naukowców i dietetyków pozwala jednak na zachęcanie do spożywania jajek, ponieważ to bardzo dobre źródło wielu wartościowych składników odżywczych. Możemy w nich znaleźć np. wszystkie aminokwasy egzogenne, których nie wytwarza ludzki organizm, jednocześnie bardzo ich potrzebując do prawidłowego funkcjonowania. Dodatkowo zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, przyswajalne witaminy i mikroelementy.

To czy jajko będzie nam służyć nie tylko smakowo, ale i zdrowotnie, w dużej mierze zależy od jego świeżości. Niewielu z nas wie, że jajko od momentu zniesienia przechodzi przez szereg procesów metabolicznych, które przyczyniają się do stopniowego pogarszania się jakości, aż do całkowitej utraty przydatności. Jajko starzeje się z wielu powodów, ale proces ten przyspiesza przede wszystkim niewłaściwy sposób przechowywania – zbyt wysoka temperatura i wilgotność w pomieszczeniu, ekspozycja na słońce czy zanieczyszczenie skorupki bakteriami i pleśnią. Naucz się sprawdzać świeżość jajek i miej pewność, że nie zjesz tzw. zbuka.

Jak więc ocenić świeżość jajek? Najpewniejszą metodą jest prześwietlenie ich za pomocą owoskopu, czyli specjalistycznego urządzenia wykorzystywanego głównie na dużych fermach drobiu. Jak się domyślamy, nie masz takiego pod ręką W związku z tym musimy postawić na prostsze, domowe rozwiązania.

Jednym z procesów zachodzących we wnętrzu skorupki jest stopniowe zmniejszanie się ilości żółtka i wzrost objętości tzw. komory powietrznej. Im większą powierzchnię zajmuje ta komora, tym jajko jest mniej świeże. Jak się o tym przekonać? Zanurz jajko w szklance z zimną wodą. Gdy natychmiast opadnie na dno i pozostanie w pozycji poziomej, możemy je zjeść bez żadnych obaw. Jeśli „stoi” na dnie pionowo, unosząc się nieco w kierunku powierzchni, zaczęły się w nim procesy zwiększania objętości komory powietrznej, jednak nadal nadaje się do spożycia. Jeżeli jajko wypłynęło na powierzchnię, a nawet wystaje ponad poziom wody, pod żadnym pozorem nie decyduj się na konsumpcję, ponieważ jajko jest już bardzo nieświeże.

DpUpDQmU4AEDkZ2

Inną metodą oceny świeżości produktu, jest wygląd skorupki po rozbiciu. Pierwszym wskaźnikiem jest zapach – całkowite zepsucie poczujesz natychmiast. Ale nawet słaba, nieprzyjemna woń powinna powstrzymać się przed jego spożyciem.  Kolejnym wskaźnikiem jest wygląd samego jajka. Świeże ma bezbarwne, gęste i przejrzyste białko oraz wypukłe, centralnie ułożone żółtko. Im jajko jest starsze, tym białko staje się bardziej mętne. rozrzedzone i rozlewające, żółtko z kolei zmatowiałe i płaskie, z widocznymi plamkami.

Nasze babcie potrafiły również ocenić świeżość jajka potrząsając nim i wsłuchując się w wydobywający się dźwięk. Przy świeżym jajku pożądany jest brak jakichkolwiek odgłosów. Z nieświeżego wydobywa się chlupotanie, które wskazuje na powiększenie komory powietrznej.

Jak przedłużyć świeżość jajek? Postaw przede wszystkim na przechowywanie. Musi to być  czyste miejsce z temperaturą między 5-15 st. Celsjusza, wilgotnością powietrza na poziomie 80—85% oraz z daleka od promieniowania słonecznego. Przed włożeniem jajek do lodówki, nie czyść ich ani nie myj, ponieważ pozbawiasz ich osłonki mucynowej z powierzchni skorupki, która chroni wnętrze przed wnikaniem szkodliwych drobnoustrojów.

Czy wiesz, że jajka powinny być przechowywane z dala od mięsa, wędlin, tłuszczów, mleka i pieczywa? Istnieje możliwość migracji bakterii z grupy Salmonella enterica. Grozi to zatruciem pokarmowym – bólami brzucha, głowy, wymiotami, biegunką, podwyższoną temperaturą ciała. Groźne bakterie giną podczas obróbki w minimum 70 stopniach, dlatego zawsze bezpieczniej jest spożywać je w takiej postaci.

Źródło:

https://kuchnia.wp.pl/

0 komentarzy

Napisz komentarz

Chcesz dołączyć do dyskusji?
Napisz komentarz!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>