Rokitnik – mały owoc o wielkich właściwościach
Rokitnik to mało znana i wciąż nie dostatecznie doceniona roślina. Mało kto wie, że rośnie ona w Polsce i jest naprawdę łatwo dostępna. Warto o tym pamiętać zwłaszcza, że ta mała, pomarańczowa kuleczka skrywa w sobie masę drogocennych właściwości odżywczych, które mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Krzew ten należy do gatunku roślin oliwnikowatych. Porasta zazwyczaj morskie wybrzeża, dlatego w Polsce można go spotkać na północy w okolicach Bałtyku. Jego gałęzie pokryte są kolcami, a kwiat przybiera piękną, pomarańczową barwę. To właśnie te owoce, a także liście posiadają w sobie całe bogactwo substancji wykorzystywanych w kosmetyce oraz lecznictwie.
Rokitnik ma bardzo cierpki i kwaśny smak, choć wielu jest amatorów, którzy lubią spożywać go na surowo. Jego zapach jest bardzo zbliżony do ananasa, dlatego w Rosji nazywany jest „rosyjskim ananasem”. Owoce za to są bardzo chętnie wykorzystywane do przetworów, stąd coraz częściej można znaleźć w Polsce dżemy rokitnikowe. Osoby, które odkryły już jego niezwykłe właściwości przygotowują z niego nalewki, galaretki, soki oraz przeciery.
Na co najlepiej działa rokitnik?
Owoce rokitnika pospolitego zawierają przeciwutleniacze chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Dodatkowo mają one świetny wpływ na kondycję skóry.
Spożywając produkty przygotowane na bazie rokitnika dostarczamy organizmowi ogromne ilości żelaza, potasu, boru, fosforu, krzemu oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Posiada też ogromne bogactwo witamin A, E, D, K, P, a także witaminy z grupy B.
To jednak nie wszystko. Rokitnik jest najbardziej doceniany za dostarczanie ogromnej dawki witaminy C. Ma jej więcej niż 15 owoców pomarańczy. Witamina ta wspiera funkcjonowanie układu krążenia, zapobiega miażdżycy, wzmacnia naczynia krwionośne a także chroni przed nadciśnieniem.
Warto sięgać po przetwory rokitnikowe, które zawierają tak samo dużą dawkę tej witaminy, jak surowy owoc. Dzieje się tak dlatego, że nie zawiera on askorbinazy – enzymu rozkładającego witaminę C. Dżem z rokitnika zapewni doskonałą odporność naszemu organizmowi przez cały rok. To jeden z przepisów na jego przygotowanie:
Dżem z rokitnika
Składniki:
1 kg owoców rokitnika,
1/2 kg cukru,
1 l wody.
Sposób przygotowania:
Przygotuj owoce rokitnika oczyszczone z gałązek i liści, umyj je dokładnie i osusz w ręczniku papierowym. W przypadku twardych owoców najlepiej zmiksować je przy pomocy blendera. Tak przygotowane należy zalać wodą i dodać do nich cukier, a następnie zagotować i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Gdy mieszanka osiągnie gęstą konsystencję można przelać ją do słoiczków i pasteryzować przez 15 minut.
Gotowe!
Takie przetwory świetnie sprawdzą się też na bóle stawów i mięśni i przy problemach z apetytem.
Olej rokitnikowy – na co pomaga
Coraz większą popularnością cieszy się olej rokitnikowy. To cenne źródło karotenoidów oraz flawonoidów. Działają one przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Olej wspomaga organizm w leczeniu wrzodów i zgagi. Łagodzi dolegliwości reumatologiczne oraz obniża poziom złego cholesterolu. Dobrze jest spożywać go po częstych badania RTG, gdyż chroni przed niekorzystnym promieniowaniem. Stosowany zewnętrznie przyspieszy gojenie ran i załagodzi poparzenia.
Rokitnik ma więc szereg korzystnych właściwości odżywczych, a co bardzo ważne, bardzo dobrze smakuje w różnego rodzaju potrawach. Warto odkryć ten malutki owoc, w którym zamknięte jest tyle dobra.