Pokrzywa – nie tylko parzy, przede wszystkim leczy
Wiosna i lato to doskonały czas, żeby wykorzystać lecznicze właściwości świeżych ziół, warzyw i owoców. Te pory roku obfitują w składniki, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Ich świeżość jeszcze bardziej potęguje leczniczy wpływ, dlatego warto właśnie teraz przyjrzeć się bardziej szczegółowo ich właściwościom.
Pokrzywa – na co działa?
Pokrzywa każdemu z nas jest znana jako roślina, która dosyć boleśnie parzy. Jednak to nie jedyna jej cecha. Ma ona bardzo dużo właściwości prozdrowotnych, dlatego czas przestać się na nią obrażać i wykorzystać ją do poprawy kondycji swojego organizmu. W dzisiejszych czasach pokrzywa wykorzystywana jest głównie w formie herbatki sporządzonej ze świeżo zerwanych liści lub z suszu. Niewiele osób wie, że niegdyś wykorzystywaną ją przede wszystkim do gotowania zup. Z biegiem lat straciła jednak swoją popularność na rzecz ziołowego naparu.
Liście pokrzywy są bardzo często wykorzystywane w medycynie ludowej. Zaleca się na przykład, aby w przypadku skrajnego zmęczenia i wyczerpania pić codziennie świeżo wyciskany sok, który wzmacnia i dodaje energii. Także suche liście tego zioła, z których przyrządza się herbatki, działają na stres i uczucie zaniepokojenia. W takiej formie może być stosowana nawet przez cały rok.
Pokrzywa nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Posiada ogromną ilość aktywnych związków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma także działanie moczopędne, dlatego wspomaga nerki w przypadku pojawienia się kamicy nerkowej. Działa łagodząco na choroby układu moczowego. Odprowadza wodę z organizmu, dlatego też bardzo skutecznie wspomaga osoby odchudzające się.
Świetnie sprawdza się, gdy dostrzeżemy, że nasze włosy i paznokcie są osłabione. Dzięki zawartości dużej ilości składników mineralnych takich jak krzem, wapń, mangan, fosfor poprawia kondycję skóry.
W jakieś formie możemy spożywać pokrzywę?
Warto wiedzieć, że kiedy już znudzi nam się picie herbatki z pokrzywy, można wykorzystać ją w inny sposób. W Internecie można spotkać bardzo dużo przepisów na rozmaite potrawy z wykorzystaniem liści tej rośliny. Są to na przykład kluseczki, które możemy zrobić z wykorzystaniem twarogu, jajek i mąki, doskonale sprawdzi się też w formie surówki, czy też wspomnianej zupy.
Właśnie dlatego, zanim zupełnie przekreślimy pokrzywę jako chwast, który potrafi jedynie boleśnie poparzyć, przyjrzyjmy się jej bliżej. Kiedy zobaczymy efekty będziemy w stanie ją pokochać.
Źródła: www.gurbacka.pl, www.dziecisawazne.pl, http://3.bp.blogspot.com/