Miód – smaczny, ale i zdrowy!

Miód to najlepszy przyjaciel Kubusia Puchatka, ale nie tylko. Za sprawą swojego słodkiego smaku potrafi urozmaicić naszą codzienną dietę będąc doskonałym zamiennikiem cukru, który, co wiadomo nie od dziś, może nam bardzo zaszkodzić. Uwielbiamy dodawać go do herbaty i kawy, nasze babcie mieszały go z mlekiem, kiedy byliśmy przeziębieni. Jest zatem nie tylko słodki, posiada również wiele właściwości zdrowotnych.

Na rynku istnieje bardzo wiele rodzajów miodu. Warto zatem wiedzieć, który z nich wybrać, aby najlepiej pomógł na nasze dolegliwości. Właściwości, którymi cechuje się każda jego odmiana to przede wszystkim działanie bakteriobójcze. Niejeden z nich działa zdecydowanie szybciej i skuteczniej od antybiotyków.
Składnik ten znany był już w czasach starożytnych. To jemu swoje długie i zdrowe życie zawdzięcza podobno Hipokrates i Pitagoras. Współczesna medycyna nie potwierdziła nigdy tezy, że ma on wpływ na długowieczność, natomiast jego działanie lecznicze zostało odkryte już dawno temu.

Jaki miód najlepiej wybrać na poszczególne dolegliwości?

Chociaż najpopularniejszy w Polsce jest miód lipowy, to nie tylko on ma działanie lecznicze. W zależności od tego, z czego został wytworzony, wpływa na różne obszary naszego organizmu. Oto krótki przegląd, który pomoże nam wybrać ten, który najwłaściwiej zareaguje na nasze schorzenia:
miód gryczany – przede wszystkim wspomaga układ krwionośny, stymuluje wzrost hemoglobiny we krwi, przypuszcza się, że ma tamiodkże związek z polepszeniem wzroku, słuchu oraz pamięci;
miód akacjowy – działa na układ pokarmowy, ma właściwości antybakteryjne, więc jest doskonałym lekarstwem przy przeziębieniach;
miód rzepakowy – wspomoże wątrobę i drogi żółciowe, korzystnie wpływa też na stany zapalne dróg oddechowych, posiada także dużo glukozy, dzięki czemu wesprze nasz organizm przy wzmożonym wysiłku i w stanach wyczerpania fizycznego;
miód wrzosowy – oprócz poprawy kondycji dróg moczowych i żołądka potrafi wyleczyć zapalenie gardła, doskonale poradzi sobie z chorobami oczu i serca;
miód spadziowy – to niezbędny element diety mającej na celu zahamowanie problemów układu pokarmowego takich jak zaparcia i biegunki, wspomaga działanie wątroby i nerek;
miód wielokwiatowy – przede wszystkim wspiera odporność naszego organizmu ze względu na dużą zawartość witamin, doskonale poradzi sobie z rozmaitymi alergiami, doda nam energii;
miód lipowy – niezastąpiony w stresowych sytuacjach, wesprze też układ krążenia oraz drogi oddechowe.

 

Zawarta w artykule ikonografika pomoże w łatwy sposób przyswoić właściwości poszczególnych rodzajów miodu. Każdy z nich odpowiada za inne obszary naszego organizmu, jednakże pewne jest to, że wybierając którykolwiek z nich postawimy na zdrowy styl życia. Decydując się na zastąpienie nim cukru musimy zwrócić uwagę na to, żeby w sklepie wybrać prawdziwy miód, a nie jego sztuczny zamiennik. Ten bowiem nie posiada tak wielu właściwości leczniczych. Warto więc być wyczulonym na dokładne czytanie etykiety przylepionej do słoika.