Kupujesz błyszczące jabłka z supermarketu? Sprawdź czym to grozi!

Pośpiech i atrakcyjne promocje to czynniki, które niejako zmuszają nas do robienia pełnych zakupów w supermarketach. To właśnie tam kupujemy też owoce i warzywa, które na sklepowych półkach wyglądają idealnie. Czy są tak samo dobre dla naszego zdrowia?

 Ripe red apple close-up with apple orchard in the background.

Wiele osób z braku czasu oraz wygody robi cotygodniowe duże zakupy, uzupełniając zapasy na kolejne dni. Nie mamy czasu na wybieranie najlepszych warzyw i owoców z warzywniaków, straganów i ryneczków. A to niestety błąd, ponieważ perfekcyjna zielenina w marketach nie jest tak zdrowa na jaką wygląda. Dowiedz się dlaczego nie warto kupować błyszczących jabłek z supermarketu.

  1. Wiemy, że czerwone lub zielone, błyszczące jabłka, idealnie równo poukładane na sklepowych półkach, kuszą nas swoim wyglądem. Często nie jesteśmy w stanie oprzeć się ich kształtom i bez namysłu wrzucamy je do sklepowego wózka. Cena również odgrywa tutaj znaczącą rolę – zwykle jest bardzo niska lub obowiązuje jakaś promocja. Co więcej, wrzucając jabłka do koszyka, jesteśmy święcie przekonani, że robimy dla swojego zdrowia to, co najlepsze. Cieszymy się, że prowadzimy taki zdrowy tryb życia i z dumą jemy idealne jabłka.

Apetycznie wyglądające jabłka tylko udają zdrowe. W rzeczywistości daleko im do owoców prosto z jabłoni, pełnych witamin, minerałów i cennych przeciwutleniaczy.

 bmfn

  1. Wiesz czego zasługą jest taki wygląd jabłek? I nie, nie są one po prostu umyte. Aby jabłka lepiej wyglądały, producenci używają specjalnych środków do nabłyszczania skórki. Najczęściej stosowaną substancją jest szelak, czyli naturalna żywica pozyskiwana z odchodów insektów. To właśnie dzięki temu jabłko ma błyszczącą skórkę i jest odporne na obicia. Zyskuje też dłuższe życie – wosk chroni przed zepsuciem, dlatego takie jabłka mogą dosyć długo leżeć w supermarkecie. Innym środkiem do upiększania jabłek jest wosk Carnauba pozyskiwany z liści palm rosnących w Brazylii. Warto wiedzieć, że oba rodzaje wosku wykorzystuje się poza przemysłem spożywczym np. do produkcji wosków do podłóg czy samochodów. Jesteś pewien, że chcesz taki wosk jeść razem z owocem?

  1. To, co kryje się pod woskowaną skórką, również przyprawia o dreszcze. Jabłka jako owoce, należą do jednych z najzdrowszych owoców, ponieważ zawierają wiele cennych witamin oraz pektyny, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Jedząc jabłka z supermarketu nie możesz się jednak cieszyć ich dobroczynnymi właściwościami. Przy uprawie zatrutych jabłek stosuje się pestycydy, które chronią plony przed szkodnikami. Silne substancje chemiczne nie pozostają bez wpływu na produkty, które później kupujemy. Pestycydy zanieczyszczają ziemię powietrze i wodę oraz gromadzą się w żywności. Niosą też za sobą ryzyko wielu ciężkich chorób – od zatruć pokarmowych, przez zaburzenia hormonalne, aż po nowotwory. Negatywne działanie pestycydów nie jest odczuwalne od razu, ale gromadzone przez lata szkodliwe substancje mogą wywołać problemy ze zdrowiem.

Jak więc znaleźć idealnie zdrowe jabłko? Zmień podejście do zakupów i zakoduj sobie w głowie, że idealne owoce i warzywa nie są naturalne. Wybieraj je od zaufanych sprzedawców, najlepiej na ryneczkach i straganach. I przede wszystkim, zawsze dokładnie myj wszystkie owoce i warzywa, zanim je zjesz.

Źródło:

https://portal.abczdrowie.pl/