Dieta zamknięta w pudełku

Dieta pudełkowa, dieta cateringowa, catering dietetyczny – o co chodzi w tym, obecnie najmodniejszym, sposobie utraty kilogramów? Co jest w nim takiego wyjątkowego, że polecają go znani trenerzy fitness, dietetycy, gwiazdy i celebryci? Przeczytaj nasz tekst i przekonaj się czy idea cateringu dietetycznego spotka się również z Twoim zachwytem.

Healthy lunch box with vegetarian tortilla wraps, chopped vegetables and fruits on wooden background , top view.

Koncepcja diety pudełkowej

Podobno pomysł na dietę pudełkową zrodził się w 2006 roku na bazie współpracy między dietetykami a trenerami personalnymi. Konsultowali ze sobą jadłospis wg kaloryczności oraz indywidualnych potrzeb klienta. Jednak u źródeł idei, klient dostawał tylko listę posiłków i przepisy do ich wykonania –  sam musiał przygotować jedzenie w domu. Szybkie tempo życia, brak czasu na podstawowe czynności typu regularne zakupy świeżej żywności i gotowanie, wymogły na nas stołowanie się w barach mlecznych czy lunchowniach blisko miejsca pracy. Jemy nieregularnie, w pośpiechu, często chwytając pierwszy, lepszy produkt pod ręką, byle tylko zaspokoić głód. A to niesie za sobą ryzyko niechcianych, dodatkowych kilogramów.

Te problemy dały podstawę zrewolucjonizowania diety pudełkowej, która przeniosła się z sali fitness do firm cateringowych. Teraz konsultacja odbywa się na płaszczyźnie dietetyk – kucharz, a ich głównym założeniem jest dostarczenie klientowi pełnowartościowych posiłków pięć razy dziennie. Mimo, iż nie jest to nowy pogląd w świecie zdrowego żywienia, często zapominamy, jak ważne w utrzymaniu szczupłej sylwetki, jest regularne spożywanie posiłków.

Jednak to niesie za sobą kolejne dylematy – ile posiłków należy spożywać? Jak rozłożyć ich kaloryczność? Jakich produktów użyć do ich przygotowania? Jak je przechowywać, aby móc je zabrać do pracy? Co i ile należy jeść, aby schudnąć (lub utrzymać aktualną wagę)? Lista pytań nie ma końca. Mimo, że rynek bardzo szybko zareagował na modę przygotowywania posiłków w warunkach domowej kuchni, proponując piękne, funkcjonalne pojemniki śniadaniowe oraz gotowe pomysły na tygodniowe jadłospisy, to wciąż nie był w stanie dać nam jednej, bardzo cennej rzeczy – dodatkowego czasu na przygotowywanie jedzenia. Gotować wieczorem przed pójściem spać czy wstać dużo wcześniej? W dobie korzystania z każdej chwili (których wciąż mamy za mało), ciężko wygospodarować tyle wolnego czasu, aby zrobić staranne zakupy wg listy zdrowych i świeżych produktów oraz ugotowanie 5 posiłków dziennie. I tu z pomocą przychodzą firmy cateringowe.

Lunch box in office

Zalety diety pudełkowej

Prawdopodobnie największą zaletą cateringu dietetycznego jest oszczędność Twojego czasu. To, co do tej pory trzeba było zrobić samemu o świcie lub późnym wieczorem poprzedniego dnia, dzisiaj przyjedzie gotowe wprost pod wskazane przez Ciebie drzwi. Każda firma cateringowa oferuje codzienną dostawę żywności w zakresie pięciu posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Zestaw zakłada spożywanie posiłków, mniej więcej co 3 godziny, między wstaniem z łóżka a położeniem się spać. Taki czas między kolejnymi posiłkami, nie pozwala nam na poważne odczucie głodu, dzięki czemu nie mamy chęci na podjadanie.

Gotowe jedzenie przywiezie kurier pod wskazany przez Ciebie adres – do domu, do pracy lub na uczelnię – Ty decydujesz. To samo dotyczy pory dnia, może je dostarczać rano lub wieczorem. Czas umowy również jest do ustalenia, w zależności od oferty firmy, możesz wybrać catering tygodniowy, 5dniowy, miesięczny lub nawet kwartalny.

Jedzenie przyjedzie do Ciebie zapakowane w małe, zgrabne pudełka, które zmieścisz w przeciętnej torbie i bez problemu wyniesiesz poza dom. Pudełka są zazwyczaj z przegrodami, dzięki czemu jedzenie jest zapakowane estetycznie i apetycznie, bez pomieszanych niepotrzebnie części składowych danego posiłku. Sosy i surówki z reguły pakowane są osobno. Opakowania posiłków są przystosowane do podgrzewania w kuchence mikrofalowej, co sprawia, że nie ma potrzeby przekładania ich do innych naczyń, a my mamy możliwość zjedzenia ciepłego posiłku. Dzięki hermetycznemu zamknięciu, pudełka trzymają świeżość dowożonych potraw przez cały dzień.

Dobre firmy cateringowe oferują indywidualną konsultację z dietetykiem, który przygotowuje jadłospis stricte dostosowany do naszych potrzeb oraz nadzoruje proces utraty wagi. Zazwyczaj jednak mamy do wyboru jedną z gotowych usług: różne opcje kaloryczne, dieta bezglutenowa, wegetariańska, wegańska, Montignaca, diabetyka, antycellulitowa itd. Taka różnorodność pozwala na dostosowanie diety do własnych upodobań oraz celu, jaki zamierzamy osiągnąć – czy chcemy zejść z aktualnej wagi, utrzymać ją, a może zależy nam po prostu na zdrowych, regularnych posiłkach. Firmy cateringowe gwarantują utratę wagi nawet do 8 kg przy ścisłym dostosowaniu się do oferowanej diety.

Various Healthy lunch boxes in  plastic package and green measuring tape on rustic background, top view. Dieting food concept.

A jakie są minusy diety pudełkowej?

Większość przeciwników cateringu dietetycznego wskazuje na cenę. Dzienny koszt mieści się w przedziale 30-60zł (może być też drożej), co w miesięcznym przeliczeniu daje nam już całkiem pokaźną sumę. Za kolejną wadę podają brak pewności, co do produktów użytych podczas przygotowywania posiłków. Mimo, iż firmy ogłaszają się z ofertą świeżych i zdrowych potraw, nie jesteś obecny podczas ich zakupu oraz gotowania.  Może się też zdarzyć, że posiłek nie przypadnie Ci do gustu i dostaniesz coś, za czym nie przepadasz.

Dieta pudełkowa zakłada również bardzo sztywny schemat spożywania posiłków. Jeśli chcesz osiągnąć upragniony cel zrzucenia wagi, musisz trzymać się wytyczonych potraw, nie pozwalając sobie na podjadanie, zachcianki, rodzinne obiady czy kolacje ze znajomymi na mieście.

Ocenę mody na dietę pudełkową pozostawiamy Wam. Jeśli macie już doświadczenie z tą metodą, podzielcie się z nami w komentarzu.

Źródła:

http://tipsforwomen.pl/

http://obk.pl/