Christmas_Men_Winter_hat_Cook_Kitchen_Smile_554215_1280x853

Ciasta na świąteczny stół

Dla łasucha okres świąteczny to nie lada gratka! Jeśli kochasz słodkości i wszelkiej maści ciasta – zebraliśmy specjalnie dla Ciebie kilka przepisów na świąteczne przysmaki.

 Christmas-Cookies

Właścicielem wszystkich przepisów jest portal https://www.ciasta.net/

 

  1. Makowiec królewski z czekoladową polewą

Przepyszny makowiec królewski oblany prawdziwą deserową czekoladą. Przepis jest prosty, przygotowanie ucieranego ciasta i domowej masy makowej z bakaliami trochę trwa, za to efekt jest wyśmienity. Porcja na prostokątną foremkę 21×25 cm (zmierzony spód foremki) lub troszkę większą, wtedy ciasto będzie niższe niż na zdjęciach.

Składniki:

  • MASA MAKOWA
  • 30 dag maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła lub margaryny (dałam 10 dag margaryny)
  • 2 jaja
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki płaskie olejku migdałowego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

  • CIASTO
  • 40 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 6 jaj
  • 10 łyżek mleka
  • 1 kostka margaryny (25 dag)
  • 1 łyżeczka płaska cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki z czubkiem proszku do pieczenia

  • POLEWA
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej (5 dag)
  • 5 łyżeczek masła extra

  • orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe do dekoracji

Masa makowa:

Mak wsypać do garnka i zalać niewielką ilością wody (tylko aby zakryć mak) i mieszając gotować na małym ogniu około 15 minut (na koniec woda całkowicie wygotuje się, gotowałam dokładnie 15 minut). Mak ostudzić. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, osączyć na siteczku i osuszyć ręcznikiem papierowym. Orzechy włoskie pokruszyć na małe kawałki.

 Do ugotowanego, przestudzonego maku dodać cukier i 2 razy zmielić w maszynce do mielenia. Następnie dodać jaja, roztopione i lekko przestudzone masło (może być margaryna), olejek migdałowy, powidła. Całość wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Na koniec dodać pokruszone orzechy i rodzynki, wymieszać.

Ciasto:

Miękką margarynę utrzeć do białości. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ucierać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ucierać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do utartej z cukrem i żółtkami margaryny, wymieszać łyżką. Wlać mleko i przez chwilę zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.

 Prostokątną formę 21×25 cm (zmmierzony spód foremki) posmarować tłuszczem (użyłam margaryny) i wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką przełożyć część ciasta (np. połowę lub trochę wiecej), na ciasto masę makową i na wierzch drugą część ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni (piekłam dokładnie godzinę, ale można trochę krócej). Makowiec przez 30 minut studzić w lekko uchylonym piekarnku, a następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić nie wyjmując ciasta z foremki.

Polewa:

Czekoladę połamać na kosteczki, dodać masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnku zagotować niewielką ilość wody, na garnek ustawić miskę z czekoladą i masłem, poczekać do całkowitego rozpuszczenia się składników, na koniec wymieszać).

Gotową polewą polać ciasto. Udekorować orzechami, rodzynkami i płatkami migdałowymi.

  1. Placek drożdżowy

Prosty przepis na domowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką.

Składniki:

  • CIASTO
  • 1 kg mąki (dobrej)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • około 5 dag drożdży
  • około 2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • rodzynki

  • KRUSZONKA
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki mąki
  • 2 łyżeczki margaryny

Przepis na ciasto:

W ciepłym mleku rozdrobnić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć. Wyrośnięte drożdże, kogel-mogel i sól dodać do mąki. Wrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Następnie dodać rozpuszczony tłuszcz i ponownie wyrobić. Wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.

 Gdy ciasto wyrośnie posypać kruszonką i piec około 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis na kruszonkę:

Wszystkie składniki wyrobić w małej miseczce, aż zacznie się kruszyć.

 zduwju5fcjrnbzytm5sa4xau0fj1l0at7sumzmojd7x34d6xrou5037vg4eewj1s-

  1. Snikers

ciasto kruche, kokosowe i orzechowe

Przepyszny snikers przekładaniec z puszystym kremem i prawdziwą czekoladą. A dokładniej jest to ciasto kruche, kokosowe i orzechowe przełożone delikatnym kremem budyniowym i oblane czekoladą. Przepis może wydawać się skomplikowany, ale okazuje się prosty, a przygotowanie łatwe. Wszystkie trzy rodzaje ciast proponuję upiec dzień wcześniej, np. wieczorem, a następnego dnia przygotować krem i przełożyć. Wtedy przygotowanie ciasta mamy rozłożone na etapy i nie jest takie pracochonne i czasochłonne. Po przełożeniu ciasto trzymać w lodówce, kroić następnego dnia od przełożenia, gdy warstwy ciasta zmiękną. Doskonałe na święta oraz na niedzielny deser do kawy. Porcja na prostokątną foremkę 21×25 cm (zmierzony spód foremki). Polecam.

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • CIASTO KOKOSOWE
  • 20 dag kokosu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek

  • CIASTO ORZECHOWE
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • KREM BUDYNIOWY
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (35 g)
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 30 dag masła

Ciasto kruche:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na pół, rozwałkować, przełożyć do prostokątnej foremki 21×25 cm (zmierzony spód foremki) wyłożonej papierem do pieczenia i upiec każdy placek osobno w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut (na złoty kolor).

Ciasto kokosowe:

Białka ze szczyptą soli ubić na prawie sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie gładka i sztywna. Następnie dodać kokos (wiórki kokosowe) i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni C przez 25 minut.

Ciasto orzechowe:

Połowę orzechów włoskich pokroić na małe kawałeczki, a drugą zmielić blenderem. Białka ubić z cukrem na sztywną, błyszczącą pianę, dodać wymieszane orzechy (zmielone i kawałeczki) z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 25 – 30 minut (piekłam 27 minut).

Krem budyniowy:

W 1/2 szklance zimnego mleka zmiksować mikserem proszek budyniowy, mąkę pszenną i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem. Do gotującego się mleka wlać zmiksowany proszek budyniowy i zagotować. Budyń jeszcze gorący przełożyć do plastikowej miski i przestudzić. Miękke masło utrzeć na biały krem, dodać wystudzony budyń i całość zmiksować mikserem na gładki, puszysty krem.

Przełożenie ciasta:

Ciasto kruche – 1/3 część kremu budyniowego – ciasto kokosowe – 1/3 część kremu – ciasto orzechowe – 1/3 część kremu – ciasto kruche. Wierzch polać czekoladą rozpuszczoną na parze z dodatkiem masła (więcej na temat polewy w przepisie MAKOWIEC KRÓLEWSKI). Ciasto wstawić do lodówki.

  1. Piernik przekładany

ciasto, krem i dżem z czarnej porzeczki

Wyśmienity piernik przekładany delikatnym kremem z kaszy manny i orzeźwiającym dżemem porzeczkowym, a na wierzchu słodka polewa czekoladowa. Ciasto na ten piernik możemy zacząć przygotowywać 3 – 4 dni przed świętami, gdyż surowe ciasto leżakuje w lodówce przez 1 dobę, a następnie upieczone i przełożone 4 placki odstawiamy na 2 – 3 dni, aby piernik zmiękł. Po tym czasie piernik bardzo dobrze się kroi, jest miękki i bardzo smaczny, w sam raz na święta, ale nie tylko. To doskonałe ciasto również do niedzielnej kawy. Z podanej porcji wychodzi 2 pierniki wielkości ok. 10×27 cm (każdy po 4 placki pieczone w podłużnej foremce 9×27 cm, zmierzone dno foremki lub pieczone na blaszce z piekarnika w dwóch turach). Bardzo polecam!

Składniki:

  • CIASTO
  • 15 dag płynnego miodu (dałam miód wielokwiatowy, pszczeli, nektarowy)
  • 20 dag masła
  • 50 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do pierników
  • 10 dag cukru

  • KREM
  • 2 szklanki mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 30 dag cukru pudru
  • 25 dag masła

  • 20 dag dżemu z czarnej porzeczki

  • POLEWA
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek wody
  • 4 kostki czekolady mlecznej lub deserowej

Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrobić ręcznie (po dokładnym wyrobieniu ciasto łatwo odchodzi od ręki i nie lepi się). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na dobę do lodówki. Następnego dnia ciasto podzielić na 8 części, każdą część cienko rozwałkować w kształcie prostokątnej foremki (9×27 cm, dno foremki), ułożyć w osobnej foremce lub tak jak ja na dużej blaszce w odstępach, aby placki nie połączyły się. Piekłam w dwóch turach, gdyż na blaszce zmieściło się 4 placki. Każdą blaszkę piec 20 minut (lub krócej) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu placki ostudzić.

Krem:

W rondelku zagotować mleko, wsypać kaszę mannę i cukier. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając, aby kaszka nie przypaliła się. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce kaszki (można dodać kilka kropel zapachu waniliowego, ja nie dodawałam).

Przekładanie:

Placki przekładać na przemian dżemem porzeczkowym i kremem z kaszki:

1 placek, dżem, kaszka

2 placek, dżem, kaszka

3 placek, dżem, kaszka

4 placek, na koniec całość lekko docisnąć.

Powtórzyć z pozostałymi plackami. Z porcji ma powstać 2 pierniki (składające się z 4 placków).

Polewa:

Masło stopić w rondelku, wsypać cukier, kakao rozprowadzone niewielką ilością wody, resztę wody i kostki czekolady. Gotować przez 5 minut cały czas mieszając, przestudzić, a następnie polać przygotowane 2 pierniki.

Można udekorować kandyzowanymi owocami. Pierniki odstawić do lodówki na 2 – 3 dni, aby ciasto zmiękło.

  1. Sernik z rosą

Mięciutki i bardzo delikatny, po prostu przepyszny sernik z rosą na lekko kruchym spodzie. Aby powstała rzeczywiście rosa, pianę należy piec do momentu, aż będzie delikatnie brązowa, inaczej nie zrobi się rosa. Sernik z rosą to ciasto idealne na święta oraz przeróżne przyjęcia rodzinne. Przepis jest prosty i łatwy, a po upieczeniu sernik smakuje wyśmienicie. Porcja na dużą blachę (25×36 cm) lub tak jak na zdjęciach na 2 tortownice o średnicy 24 cm.

Składniki:

  • CIASTO
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny

  • MASA SEROWA
  • 1 kg twarogu półtłustego w kostkach lub w wiaderku
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • budyń śmietankowy bez cukru (35 g)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka

  • ROSA
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Przepis na ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić 1/2 godziny w lodówce.

Przepis na masę serową:

Twaróg półtłusty zmielić 2 razy w maszynce do mielenia. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie zmiksować.

Uwaga: masa serowa jest bardzo rzadka, ale taka musi być.

Przepis na rosę:

Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.

Uwaga: białka ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.

Pieczenie ciasta:

Dużą blachę (25×36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub 2 tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno tortownicy, a papier wypuścić na zewnątrz, natomiast boki tortownicy wysmarować masłem. Do przygotowanej formy przełożyć schłodzone ciasto. Na ciasto wylać masę serową i upiec. Sernik (bez piany) piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Z pianą dodatkowe 10 – 15 minut.

Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wyłożyć pianę ubitą z cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piec jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa, ale nie za ciemna – inaczej nie zrobi się rosa (około 10 – 15 minut). Po upieczeniu ciasto studzić przy lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa. Sernik przechowywać w lodówce.

Podpowiedź:

Jeśli używamy sera w wiaderku to nie ma potrzeby mielenia. Ja użyłam twarogu półtłustego i zmieliłam 2 razy, dzięki temu sernik wyszedł bardzo delikatny i miękki. Sernik można upiec w dużej prostokątnej formie 25×36 cm lub w dwóch tortownicach o śr.24 cm.

Smacznego!!

https://www.ciasta.net/

0 komentarzy

Napisz komentarz

Chcesz dołączyć do dyskusji?
Napisz komentarz!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>