Bądź fit – jak zmienić “zwykłe” dania na zdrowszą wersję?
Czy dieta oznacza rezygnację z ulubionych dań? Niekoniecznie! Wystarczy, że zmienisz sposób myślenia i odpowiednio zmodyfikujesz przygotowywane posiłki. Zastanawiasz się, jak to zrobić? Sprawdź kilka, prostych sposobów na smaczne dania w wersji fit!
NALEŚNIKI I PLACKI
- Mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą, która zawiera błonnik i pozytywnie wpływa na proces przemiany materii,
- Zrezygnuj ze “zwykłego” mleka na rzecz mleka niskotłuszczowego lub roślinnego.
- Serek homogenizowany zamień na jogurt grecki,
- Uwielbiasz dżem na naleśnikach? Zamiast nich możesz zmiksować mrożone owoce np. truskawki, które będą równie smaczne, a obniżą kaloryczność dania,
- Postaw na cukier w wersji fit, czyli ksylitol, mający mniejszą kaloryczność od “zwykłego” cukru.
MAKARONY
- Zapomnij o majonezie i śmietanie na rzecz jogurtu greckiego – dzięki odpowiedniej strukturze łatwo zagęszcza sos i pomoże zachować smak,
- Ciemny makaron zawiera o wiele więcej minerałów i błonnika niż jasny, a to z kolei poprawia trawienie,
- Czy wiesz, że sosy można zagęścić puree z kalafiora? Smak dania się tak nie zmieni.
CIASTA I DESERY
- Podobnie jak w przypadku naleśników zamiast mąki pszennej, użyki pełnoziarnistej, która jest zdrowsza,
- Możesz również zrezygnować z masła i zamienić go na zmiksowane awokado,
- Kremową masę do ciasta zastąp z utartego twarogu z cytryną i odrobiną cukru pudru, a bitą śmietanę – ubitym mlekiem kokosowym z odrobiną ksylitolu.
MIĘSA
- Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność dania, zrezygnuj z panierki, która ma bardzo dużo tłuszczu. W tym przypadku o wiele lepiej sprawdzi się duszone mięso lub zrobione w piekarniku,
- Mięso mielone lub wieprzowe spokojnie można zastąpić mięsem mielonym, które jest mniej kaloryczne, a równie smaczne,
- Zamiast smażonego, mielonego mięsa, można zrobić jego wersję gotowaną.