3 MITY o owocach

Kochamy lato za słońce, wakacje i… świeże owoce. O tej porze roku nie brakuje u nas truskawek, porzeczek, jeżyn, jagód i borówek. Wszystkie wymienione smakołyki są źródłem witamin. Aż proszą się, by je zjeść. Instytut Żywności i Żywienia wyliczył, że przeciętny Polak powinien zjadać 5 porcji owoców i warzyw każdego dnia, czyli około 600 g.

Dzięki rozwojowi Internetu, do sieci przenika bardzo wiele, niekiedy sprzecznych informacji z zakresu dietetyki. Bardzo dużo mitów narosło wokół tematu owoców. W niniejszym artykule chcę obalić najpopularniejsze z nich.

OWOCE TUCZĄ!

Owoce są słodziutkie – i za to je uwielbiamy. Zawierają węglowodany – to fakt. Ale nie zwalajmy na nie odpowiedzialności za nadprogramowe kilogramy!

Aby zrozumieć absurdalność tego mitu, należy uświadomić sobie, kiedy zaczyna rosnąć waga naszego ciała. Tyjemy wtedy, gdy zjadamy więcej, niż potrzebuje nasz organizm. I naprawdę, jemu wszystko jedno, czy nadprogramowych kalorii dostarczy mu batonik, bułka czy owoc. Mimo to, zawsze lepiej sięgnąć po owoce niż po słodycze, ponieważ te pierwsze są zdrowsze.

OSOBY CHORE NA CUKRZYCĘ NIE POWINNY JEŚĆ OWOCÓW

Owoce zawierają sporą ilość węglowodanów, które błyskawicznie ale na krótko podnoszą poziom glukozy we krwi. Cukrzycy powinni spożywać produktu o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Wówczas węglowodany powoli wchłaniają się do krwi, dzięki czemu nie powodują gwałtownych wahań cukru. Dobrze jest zatem zjadać owoce z posiłkami bogatymi w białko i tłuszcze. To dodatkowo spowolni wzrost poziomu cukru we krwi.

Najwięcej węglowodanów zawierają owoce suszone, winogrona, banany i arbuz. Dlatego proponuję je mocno ograniczyć bądź całkowicie wyeliminować z diety cukrzyka.

MROŻONE OWOCE SĄ POZBAWIONE WITAMIN

Oczywiście, że najwięcej witamin znajduje się w świeżych, sezonowych owocach. Nikt tego nie kwestionuje. Jednak zimą nie mamy do nich bardzo ograniczony dostęp. Dlatego warto zimową porą sięgnąć po mrożonki. Ich producenci zamrażają owoce zebrane w pełni sezonu. Często okazuje się, że większą porcję witamin dostarczymy organizmowi zjadając mrożone owoce niż importowane z upraw szklarniowych.

Podsumowując…

jedz owoce każdego dnia. Minimum 2 – 3 porcje. Rozkoszuj się owocami sezonowymi, bo wkrótce ich nie będzie. To zdrowa przekąska i świetnie źródło witamin.