3 przepisy bez gotowania na upalne dni

Upalne dni charakteryzują się przede wszystkim tym, że chcemy zjeść coś zimnego i lekkiego. Latem nie zaleca się jedzenia ciężkich i tłustych potraw oraz fast foodów. Jako przyprawy warto dodać pieprz, chilli, cynamon lub curry. Są to kluczowe składniki, które wzmacniają smak oraz pomagają mniej dokuczliwie odczuwać wysokie temperatury. Podczas jedzenia pocimy się – zwłaszcza w okolicach głowy, co rozgrzewa ciało, które musi się wychłodzić. Tak samo działa picie ciepłej, przegotowanej wody. Wbrew pozorom picie zimnych napojów działa krótkotrwale. Organizm i tak musi ogrzać to, co chłodne. Analogicznie ochłodzić to, co ciepłe.

Zupy na zimno na bazie śmietany lub jogurtu naturalnego, greckiego to świetne rozwiązanie na upał. Warto wykorzystać też kwaśny kefir, bogaty w kultury bakterii lub maślankę.

Chłodnik ogórkowy

składniki

½ kg ogórków gruntowych

100 ml jogurtu naturalnego

200 ml jogurtu greckiego

pęczek rzodkiewek

sok z cytryny

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka musztardy delikatesowej

świeży koperek 

sól i pieprz do smaku

przygotowanie

Ogórki i rzodkiewkę przecieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dolewamy jogurt grecki oraz naturalny i przyprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny i musztardą. Całość warto schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę i podać ze świeżym koperkiem.

Kasza kuskus na słodko 

składniki

1 jabłko

150 g truskawek 

150 g serka waniliowego

50 g kaszy kuskus

 

przygotowanie

Kaszę kuskus zalewamy przegotowaną gorącą wodą, 1 cm ponad usypaną ilość i czekamy aż woda wsiąknie. Jabłko oraz truskawki kroimy w kostkę. Jeśli kasza jest gotowa to całość wrzucamy do miski, dodajemy serek waniliowy i mieszamy.

Kasza kuskus z warzywami

składniki
½ ogórka gruntowego
¼ cebuli szalotki
1 mała papryka
½ opakowania sera feta
70 g kaszy kuskus
sól i pieprz do smaku

przygotowanie

Kaszę kuskus zalewamy przegotowaną gorącą wodą, 1 cm ponad usypaną ilość i czekamy aż woda wsiąknie.Warzywa oraz ser kroimy w kostkę i mieszamy razem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Jeśli kasza jest gotowa to podajemy na dużym talerzu wraz z pozostałymi składnikami.

W czasie wysokich temperatur warto zadbać o zbilansowaną dietę oraz odpowiednią ilość nawodnienia. Zaleca się, aby pić dziennie 2 litry wody, a podczas upałów dostarczać nawet o 1-1,5 lira wody więcej.

Zdrowa i zbilansowana dieta to podstawa w dni takie jak te, by zachować odpowiednie nawodnienie organizmu i przede wszystkich ochłodzić swoje ciało oraz zrelaksować je po ciężkim upale.