---

Zdrowe Gotowanie - codzienna dawka zdrowych informacji

---
Zdrowe Informacje
Pieprz w ziarnach dodaje się na początku, a mielony na końcu gotowania.
http://zdrowe-gotowanie.pl/modules/mod_image_show_gk4/cache/cele-realizacjagk-is-25.jpglink
http://zdrowe-gotowanie.pl/modules/mod_image_show_gk4/cache/gdzienajogegk-is-25.jpglink
«
»

Jak obniżyć zły cholesterol za pomocą diety?

„Zbyt wysoki cholesterol? I co? Skarży się na niego ponad połowa moich kolegów i koleżanek” – myśli wielu pacjentów, którzy słyszą u lekarza taką diagnozę. Ze statystyk wynika, że prawie dwóch na trzech dorosłych Polaków ma zbyt wysoki poziom cholesterolu. Im ktoś jest starszy, tym więcej jego znajomych i rówieśników prawdopodobnie zmaga się z tym problemem. Chodzi tu oczywiście o zły cholesterol (LDL), który może powodować szkody w organizmie. Dobry cholesterol (HDL) jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania – wchodzi w skład błon komórkowych, bierze także udział w tworzeniu hormonów sterydowych i witaminy D.

cholesterol 

Niestety lekarze coraz częściej diagnozują niepokojący wzrost złego cholesterolu we krwi także u ludzi młodych. Czasem wynika to ze złej diety i braku aktywności fizycznej, ale często ważnym powodem są również uwarunkowania genetyczne. Zbyt wysoki cholesterol początkowo nie jest uciążliwy – nie boli, nie zmusza nas do nagłych wizyt w przychodni, a mimo to może powodować przyspieszony rozwój choroby niedokrwiennej serca albo prowadzić do udaru mózgu. Dlatego jeśli badania ujawnią u Ciebie zbyt wysoki poziom cholesterolu musisz wiedzieć, że nie wystarczy jeśli zmienisz jedynie margarynę i markę ulubionego jogurtu…

Na początek - ile powinien wynosić nasz cholesterol?

Wartość pożądana cholesterolu we krwi to poniżej 200 mg/dL. Aby naprawdę zrozumieć co dzieje się w organizmie warto przyjrzeć się również szczegółowym wskaźnikom dotyczącym frakcji cholesterolu – dobry cholesterol (HDL) nie powinien być niższy niż 40 mg/dL, a zły cholesterol (LDL) nie wyższy niż 100 mg/dL.

01 Pij zieloną herbatę

Badania przeprowadzone zarówno na ludziach jak i na zwierzętach wykazały, że składniki zawarte w zielonej herbacie obniżają poziom cholesterolu i poprawiają proporcje pomiędzy ilością dobrego i złego cholesterolu – należy jednak pamiętać, by nie pić tego napoju w trakcie posiłków, ponieważ zielona herbata utrudnia absorpcję żelaza i witaminy B z pożywienia. A co jeśli nie jest ona twoim ulubionym napojem? Dietetycy twierdzą, że to kwestia przyzwyczajenia  już po tygodniu codziennego picia zielonej herbaty powinieneś znosić jej smak znacznie lepiej. Złym rozwiązaniem jest droga na skróty, czyli skondensowane kapsułki z zieloną herbatą. Udowodniono, że picie prawdziwej zielonej herbaty przynosi lepsze efekty, niż zażywanie gotowych suplementów.

02 Jedz orzechy

Orzechy mogą mieć pozytywny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu – pod warunkiem, że nie są prażone w oleju, solone albo oblane czekoladą. Szczególnie korzystne dla naszego zdrowia są orzechy włoskie oraz migdały. Należy je jeść razem ze skórką – właśnie w niej znajdują się cenne flawonoidy.

03 Pij świeży sok z pomarańczy

Sok z pomarańczy może spowolnić odkładanie się złego cholesterolu w naczyniach krwionośnych, zawiera też wiele antyoksydantów, które zmniejszają gęstość LDL. Pamiętaj jednak, że wartościowe są tylko świeże, nieprzetworzone soki oraz że każdy sok zawiera cukier.

04 Gotuj na zdrowych olejach

Oprócz oliwy z oliwek, godny polecenia jest olej rzepakowy, który posiada optymalną proporcję kwasów omega-6 i omega-3 – tych drugich dwa razy więcej, niż pierwszych. Oliwa z oliwek zawiera antyoksydanty, które obniżają poziom złego cholesterolu, a dobry cholesterol pozostawiają na tym samym poziomie. Warto spożywać przynajmniej dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie – najlepiej zamiast innych tłuszczy. Jaka oliwa z oliwek? W sklepach dostępnych jest wiele typów: „extra virgin”. „virgin” czy „light”. Każda jest dobra, nie daj się jednak zwieść napisowi „light” – taka oliwa jest łagodniejsza w smaku, jednak tak samo kaloryczna. 

05 Jedz jabłka

Najwięcej cennych składników jabłek znajduje się w ich skórce i na powierzchni tuż pod nią. Są to między innymi polifenole – silne antyoksydanty, które przeciwdziałają odkładaniu się złego cholesterolu w tętnicach. Kawałki jabłek (ze skórką) możemy kroić na kosteczkę bądź inne dowolne kształty, dodawać do owsianki, jogurtów oraz deserów.

06 Zaprzyjaźnij się z owsianką

Płatki owsiane zawierają rozpuszczalny błonnik, który w jelitach zachowuje się jak gąbka wchłaniająca nadmiar cholesterolu. Dla lepszego smaku dodaj do płatków suszoną żurawinę albo cynamon. Płatki przemycaj również w domowych wypiekach – wzbogacą smak chleba, bagietki albo muffinów.

Poza włączeniem do diety zdrowych produktów, powinniśmy unikać tych, które nam szkodzą – typową pułapką cholesterolową w tradycyjnej polskiej kuchni jest panierka stosowana najczęściej przy kotletach schabowych. Warto zrezygnować również z tłustych mięs, twardego żółtego sera i serów topionych, a zastąpić je większą ilością warzyw, twarogami oraz jogurtem. Smacznym i sycącym dodatkiem do kanapek mogą być pasztety roślinne z cieciorki lub soczewicy.

 

UWAGA! Zdrowa dieta nie jest jedynym warunkiem odpowiedniej proporcji dobrego i złego poziomu cholesterolu we krwi. Badania medyczne wykazały, że zły cholesterol możemy zredukować za pomocą diety, jednak najlepszym sposobem na podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu jest aktywność fizyczna.

Przeczytaj również: Jedzenie, które pomaga utrzymać dobrą pamięć

Co zrobić, aby rano chciało się jeść?

Co zrobić, aby rano chciało się jeść?

Co zrobić, aby rano chciało się jeść?

Więcej
Rozstrzygnięcie konkursu "Jesteś tym, co jesz"

Rozstrzygnięcie konkursu "Jesteś ty…

W naszym książkowym konkursie wygrały trzy Panie!

Więcej
Stwardnienie rozsiane to nie wyrok!

Stwardnienie rozsiane to nie wyrok!

 Wspieramy kampanię "SM - walcz o siebie"

Więcej
Jedzenie, które pomaga utrzymać dobrą pamięć

Jedzenie, które pomaga utrzymać dobrą pa…

Pewne produkty wspomagają pracę mózgu, dowiedz się które 

Więcej

Współpraca

wspolpraca

Zdrowe gotowanie na Facebook'u

STYLZDROWIA © 2011 | by 2dm